Energetici se snaží chránit ptáky před elektřinou. Přesunují čapí hnízda nebo plánují budky pro sýčky

Ročně v Česku podle Agentury ochrany přírody a krajiny zahyne kvůli kontaktu s elektrickým proudem odhadem až 300 tisíc ptáků. Energetici se proto soustavně snaží upravit rozvodnou síť tak, aby riziko co nejvíce snížili, a to zejména s ohledem na ohrožené druhy opeřenců. Distribuční společnost EG.D., člen skupiny E.ON proto například dlouhodobě spolupracuje s Českou společností ornitologickou.

Ondřej Novák

28. 9. 2022

Koncem minulého roku například energetici ve spolupráci s ornitology vybudovali v Nových Mlýnech na Břeclavsku nový sloup se speciální hnízdící podložkou pro přesun čapího hnízda. Z problematického místa, které ohrožovalo bezpečnost samotných ptáků i dodávek elektřiny, se čápi dostali na novou hnízdní podložku vzdálenou 15 metrů od původní. „Čápi hnízdo přijali, přes sezonu vyvedli čtyři mláďata a nyní už jsou na cestě do teplých krajin,“ osvětluje Radek Slatinský, vedoucí regionální správy EG.D Hodonín.



Další přesun čapího hnízda energetici a ornitologové provedli letos v Sudoměřicích na Hodonínsku. Stejně jako na předchozí lokalitě i zde pracovníci umístili náhradní podložku nedaleko té původní. Během následujícího roku jsou v plánu další přesuny hnízd. „Jako první bude na řadě hnízdo v Řečici na Vysočině. Pokračuje příprava prioritního zabezpečení rizikových úseků linek vysokého napětí v rámci projektu LIFE+ Eurokite. Ve finální fázi je příprava metodického pokynu pro prevenci kolizí ptáků s vodiči nadzemního vedení, který společně připravujeme v odborné pracovní skupině Agentury ochrany přírody a krajiny ČR,“ vypočítává Lukáš Viktora z České ornitologické společnosti.



Zkrátka nepřijdou ani rorýsi nebo ohrožené sovy

V létě se pak energetici a ochranáři zaměřili na ohrožené rorýse, pro které na trafostanici ve Vracově na Hodonínsku nainstalovali budky. Vzhledem k velkému úbytku hnízdních možností pro tento druh je totiž vyvěšování nových budek jedním z mála způsobů aktivní ochrany tohoto ptačího druhu. I proto umožnila EG.D montáž čtveřice budek na svou trafostanici. „Shodli jsme se, že přítomnost budky na fasádě nemovitosti není pro nás žádným významným rizikem. Ani případná údržba hnízdní budky ze strany ornitologů není riziková, jelikož zde není žádná možnost přiblížení k částem distribuční soustavy pod napětím,“ dodává Radek Slatinský.

Letos energetici také zabezpečili vedení vysokého napětí v katastru Dubňan, kde bylo pod vodiči nalezeno několik uhynulých labutí. Do finální podoby spěje i memorandum pro instalaci hnízdních budek pro sýčky obecné. Sýček dnes patří k nejvíce ohroženým sovám a jeho poslední pravidelná hnízdiště se nacházejí na jižní Moravě a v Ústeckém kraji.



„Pomoci jim můžeme, kromě dalších opatření, také instalací speciálních budek, které jsou chráněné proti predátorům. Ze zahraničních zkušeností vyplývá, že budky, které jsou umístěné na sloupech nadzemního vedení, ptáci ochotně přijímají a cítí se v nich bezpečně. V rámci záchranného programu pro sýčka obecného byly našimi členy vytipovány vhodné lokality, schválen vhodný typ budek, které budou instalovány na betonové sloupy EG.D,“ přidává Lukáš Viktora.

Důležitá je prevence

Kromě projektů přesunů hnízd a umísťování budek se energetici obecně zaměřují i na prevenci. Ve spolupráci s Českou společností ornitologickou hledají cesty, jak předcházet úrazům ptáků elektrickým výbojem na konzolách opěrných bodů, jak ochránit ptáky před nárazy do vodičů nebo jak zamezit tomu, aby opeřenci hnízdili na nevhodných místech. EG.D instaluje řadu bezpečnostních prvků na vedení.

„Bez spolupráce s energetiky nemůže být ochrana ptáků na nadzemním vedení elektrického proudu účinná. EG.D nám pomáhá hlavně v otázkách technických řešení, pro které my ornitologové nemáme potřebnou erudici ani kapacity. Co naopak můžeme nabídnout, jsou poznatky o rozšíření a chování ptáků, které můžeme využít v celém procesu distribuce elektřiny. Od vývoje konzol nebo prvků dodatečného zabezpečení podpěrných bodů a vodičů, až po lokality, jejichž zabezpečení je pro ochranu přírody prioritou,“ uvádí Lukáš Viktora.

Vzájemnou součinnost mezi energetiky a ornitology dokládá i účast zástupců EG.D na konferenci České společnosti ornitologické Ptáci a svět v pohybu, která se uskutečnila poslední zářijový víkend v Mikulově. Zde energetici prezentovali téma ochrany ptáků na nadzemním vedení a jak se jim spolu s ornitology daří nacházet prostor pro úspěšnou kooperaci.

Foto: EG.D