Jak minimalizovat odpadky i poplatky? Stačilo nabídnout možnost sběru kuchyňských zbytků

Třídění živočišných zbytků funguje. Město Rudolfov výrazně snížilo množství směsného odpadu a to jen díky možnosti sběru kuchyňského odpadu.

Ve městě Rudolfov odstartoval vůbec první projekt třídění kuchyňských odpadů, který zahrnuje třídění živočišných zbytků v Jihočeském kraji. Do třídění zbytků z kuchyně se díky moderním technologiím zapojilo téměř 700 domácností – tedy tři čtvrtiny všech obyvatel města. Ojedinělý projekt má za cíl snížit množství směsného komunálního odpadu. Není divu, že se výsledky dostavily velmi rychle: za jediný rok klesla produkce odpadů díky novému projektu a dalším krokům o 31 kilogramů na osobu.

Díky novému přístupu k odpadovému hospodářství splnil Rudolfov přísné zákonné limity a vyhnul se zvýšeným poplatkům. Klíčovou roli hrálo nejen zavedení sběru kuchyňského odpadu, ale i spuštění evidence ve sběrném dvoře a pohodlného svozu tříděného odpadu – konkrétně plastů a papíru přímo „od domu“. Změny navíc přinesly i další finanční efekt: příspěvek od společnosti EKO-KOM vzrostl téměř o polovinu.

Rudolfov jihočeským průkopníkem

Spuštění třídění kuchyňských odpadů v Rudolfově je zásadním krokem odpadového hospodářství města. Úspěšné třídění odpadů z kuchyně je totiž nejjednodušším způsobem, jak podstatně zvýšit míru třídění a zásadně snížit objem směsného komunálního odpadu. Vyplývá to z analýz, které v tuzemských městech a obcích probíhají pod vedením výzkumníků ze společnosti JRK. Nádoby na směsný komunální odpad totiž, dle zjištění analýz, obsahují přes třetinu biologicky rozložitelného odpadu. Z nich velkou část tvoří právě kuchyňské odpady.

„Věříme, že projekt, který u nás zavádí třídění kuchyňských odpadů, zvýší efektivitu nakládání s městskými odpady,“ vysvětluje starosta města Vít Kavalír a doplňuje, že město s pomocí projektu vyjde vstříc náročným požadavkům nového zákona o odpadech. „Předpokládáme totiž, že ve městě díky třídění zbytků z kuchyně klesne množství odpadů mířících na skládky,“ dodává.

Jak projekt v Rudolfově funguje?

  • Nejdříve proběhla informační kampaň zaměřená na občany, aby věděli, proč se vyplatí kuchyňský odpad třídit, a co se s ním bude dít.
  • Po kampani získaly zapojené domácnosti sety na třídění kuchyňských odpadů, s jejichž pomocí můžou třídit přímo z kuchyní. Rozdalo se jich 680.
  • Součástí setu jsou perforované košíky, rozložitelné sáčky, a také přehledná brožura, jak při třídění postupovat. Do sáčků občané třídí veškerý kuchyňský odpad rostlinného i živočišného původu. Po naplnění sáčků je vysypou do nejbližší velké popelnice k tomu určené. V obci je umístěno padesát takových popelnic o objemu 120 litrů.
  • Odpad z kuchyně se v Rudolfově sváží jednou týdně do kompostárny Velešín, kde se promění na kompost. Kuchyňský odpad nabízí obrovský potenciál, který může moderní kompostárna zužitkovat.

Městu Rudolfov je při realizaci a návrhu projektu třídění kuchyňských odpadů partnerem společnost JRK Česká republika. Jde o firmu, která nabízí nápaditá řešení, jak zlepšit nakládání s odpady. Má tři hlavní poslání: zvýšení míry třídění, předcházení vzniku odpadu a snížení množství směsného komunálního odpadu. Aby toho dosáhla, tak nabízí řešení na míru pro každé město či obec.

Úvodní foto: TZ Rudolfov