Řecký úspěch českého Soleku. Zvítězil v aukci na 18megawattové úložiště

Společnost Solek bude realizovat 18megawattové bateriové uložiště v Řecku, výrazně tím rozšíří své portfolio obnovitelných zdrojů.

Společnost SPV AMBER ENERGY ze skupiny SOLEK Holding českého podnikatele Zdeňka Sobotky se stala jedním z vítězů obří aukce na dodavatele velkokapacitních bateriových úložišť v Řecku. V této v pořadí druhé aukci v zemi organizované řeckým energetickým regulačním úřadem (RAE) uspěl SOLEK s projektem o výkonu 18 megawatty a kapacitě 36 megawatthodin. Tento významný úspěch umožní společnosti SOLEK rozšířit svou působnost v oblasti obnovitelných zdrojů energie a nabídnout inovativní řešení pro ukládání energie v Řecku.

Jedná se o první energetický projekt získaný formou aukce v Řecku. Firma se tím zařadila mezi významné energetické hráče, kteří přispívají k rozvoji udržitelné energetiky v Evropě i po celém světě. „Projekt bateriového úložiště o výkonu 18 megawatty nejenže posiluje naše portfolio v oblasti obnovitelných zdrojů, ale také naši schopnost úspěšně konkurovat na mezinárodním energetickém trhu. Tento úspěch chceme zopakovat při nadcházejících příležitostech také v dalších zemích. V Evropě cílíme například na Kypr, Rumunsko či Českou republiku,“ uvedl Zdeněk Sobotka, majitel a zakladatel společnosti SOLEK Holding.

Řecko díky podpoře z modernizačního fondu Evropské unie realizuje aukce na bateriová energetická úložiště o celkovém výkonu jednoho gigawattu s cílem zajistit stabilitu a flexibilitu energetické sítě a vytvořit podmínky pro přechod na obnovitelné zdroje. Jedná se o již druhou obří aukci organizovanou řeckým energetickým regulačním úřadem, v níž tentokrát uspělo 11 projektů od 7 uchazečů. Celkový přidělený výkon dosáhl 300 megawattů. Jedním z rozhodujících kritérií byla nabízená cena za megawatt výkonu za rok, přičemž průměrná cena nabídek činila 47 680 eur.

V roce 2022 schválila Evropská unie plán řecké vlády dát 341 milionů eur na kapacity pro skladování energie o výkonu 900 megawattů. V květnu 2023 řecká vláda vydala ministerské rozhodnutí týkající se režimu podpory skladování energie pro celkovou kapacitu 1 000 megawattů rozdělených do tří samostatných aukcí po 400, 300 a 300 megawattů. Státní podpora má formu investiční dotace na projekty v průběhu výstavby s následnou roční podporou během prvních 10 let provozu. V případě této druhé aukce činí investiční podpora 100 tisíc eur za megawatt, což je poloviční částka oproti předchozí aukci.

Zvýšením dostupné kapacity pro skladování elektřiny bude Řecko připravené na budoucnost, v níž obnovitelné zdroje tvoří páteř energetického mixu. „Řecko se díky své snaze dekarbonizovat svou energetiku stává jedním z lídrů v boji proti klimatickým změnám tím, že využívá své strategické pozice a obrovského potenciálu pro obnovitelné zdroje v solární a větrné energii,“ doplnil Gregoris Marinakis, regionální manažer společnosti SOLEK pro Řecko a Kypr.

SOLEK Holding je přední energetickou společností zabývající se projektováním, výstavbou a provozem solárních elektráren v Evropě a Latinské Americe. Působí zejména v Chile, kde spravuje téměř 40 fotovoltaických elektráren o celkovém výkonu přes 250 megawattů. Skupina se nyní zaměřuje na nové a perspektivní oblasti, jako je vývoj plovoucích fotovoltaických elektráren, agrovoltaika či bateriová úložiště. Celá skupina SOLEK měla koncem roku 2023 připojených 274 megawattů, aktuálně má ve výstavbě solární elektrárny o výkonu 212 megawattů.

Text a foto: TZ Solek