Konec drahých energií na obzoru? Elektřina i plyn spadly od začátku roku o čtvrtinu

Velkoobchodní ceny elektřiny klesají mimo jiné i díky rekordnímu nárůstu výkonu obnovitelných zdrojů.

Cena elektrické energie pro rok 2025 od začátku ledna postupně klesla zatím už o necelých 29 procent. V pondělí 19. února se držela pod úrovní 70 eur za megawatthodinu. Stejně tak se snižuje cena plynu, který je oproti začátku letošního roku už o čtvrtinu levnější.

„Klíčový kontrakt na holandské burze TTF klesá na hranici 24 eur/MWh, což je nejníže od poloviny loňského roku a blízko úrovni z jara 2021,“ uvádí Vladimír Urbánek na serveru Kurzy.cz.

Upozorňuje také na klesající ceny emisních povolenek, které v průběhu roku 2023 přesáhly několikrát cenu 100 eur za tunu a nyní opět poprvé od poloviny roku 2021 klesly pod 56 eur za tunu. Strmý pád začal na začátku letošního roku a nyní je cena za emisní povolenku o 33 procent nižší než v prosinci. K tomu podle Urbánka mohl částečně vést i útlum průmyslové produkce, která pozvolna klesá již od léta roku 2022.

Podle Martina Sedláka, programového ředitele Svazu moderní energetiky, je znát, že do situace na energetických trzích se už začíná naplno promítat rekordní nárůst výkonu obnovitelných zdrojů v posledních letech zejména v Německu, ale i třeba v Polsku.

„Pro Česko je to signál, že musí s rozvojem svých obnovitelných zdrojů energie zrychlit, jinak neudrží se sousedy tempo. Pozitivní vliv má také zlevňování zemního plynu, jehož cena klesá navzdory tomu, že stále platí zákaz jeho dovozu z Ruska. A nezapomínejme ani na energetické úspory, v jejichž zavádění celá Evropa výrazně zrychluje, a tím i zvyšuje svou energetickou bezpečnost,“ dodává Sedlák.

Jan Fousek, ředitel Asociace pro akumulaci energie AKU-BAT a předseda představenstva Solární asociace, vysvětluje, že ceny elektřiny a plynu klesly oproti maximům zhruba desetkrát, emisní povolenka o téměř polovinu, energetická transformace přitom nadále probíhá. „I když za částí poklesů stojí mírné zpomalení průmyslové výroby, je už teď ale jasné, že se nenaplnily katastrofické scénáře mnoha energetických ‚expertů‘, že za vysoké ceny mohou evropské dekarbonizační cíle,“ říká.

„Naopak investice do čisté a moderní energetiky i průmyslu jsou řešením. Významně posílit však musíme v oblasti zajištění dostatečné flexibility a akumulace, aby byl rozvoj zejména obnovitelných zdrojů bezpečný. To zároveň pomůže snížit vysoké rozdíly v cenách elektřiny v průběhu dne,“ dodává Fousek.

Foto: Freepik