V Severním moři roste větrný gigant. Rekordní větrná farma bude mít výkon 2,9 gigawattů

Společnost Ørsted schválila poslední investiční rozhodnutí. Výstavbě obří větrné farmy tak nyní už nic nebrání.

Závěrem roku 2023 schválila společnost Ørsted poslední investiční rozhodnutí o výstavbě britské pobřežní větrné farmy Hornsea 3, která by měla disponovat ohromujím výkonem 2,9 gigawattu. Třetí z offshoreových větrných projektů by měl být dokončen v roce 2027.

O smluvním závazku informovala společnost Ørsted. Do budoucna společnost chystá i čtvrtou větrnou farmu, Hornsea 4. Celkově by tyto čtyři veliké mořské lokality měly disponovat více než sedmi gigawatty výkonu.

Podle tiskové zprávy je možné podobně veliký a náročný projekt zrealizovat především proto, že se Ørstedu podařilo spojit jak jednotlivé investory ještě před finanční krizí, tak získat technologie, které větrné farmě zabezpečí nižší provozní náklady, než s jakými operují projekty Hornsea 1 a 2. Třetí farma by měla poskytovat Velké Británii levnou a zelenou energii, a současně nabídnout tisíce pracovních míst a inspirovat k dalším investicím do větrného dodavatelského řetězce.

„Offshore větrná energie je extrémně konkurenčním globálním trhem, ceníme si proto atraktivního politického režimu ve Spojeném království, který nám zajistil nezbytnou investici,“ komentuje Mads Nipper, prezident skupiny a generální ředitel společnosti Ørsted. Projekt Hornsea 3 vnímá jako významný a důležitý přírůstek mezi obnovitelnými zdroji.

Největší mořská větrná zóna na světě

Větrná farma bude napájet více než 3,3 milionu domácností Velké Británie a významně tak přispěje k politickému cíli disponovat v roce 2030 celkem 50 gigawatty větrné energie na moři. Záměrem je zvýšení energetické bezpečnosti i dostatku pracovních pozic na britském pobřeží. Čtyřletá výstavba farmy Hornsea nabídne kolem pěti tisíc pracovních pozic a následně místa pro dalších 1 200 zaměstnanců ve své provozní fázi.

Podle ředitele společnosti Ørsted UK & Ireland Duncana Clarka bude Hornsea 3 základním kamenem pro dosažení klimatických a energetických cílů vlády Spojeného království, a to pomocí zvyšování energetické nezávislosti i vytvářením nových pracovních míst.

„Naše rozhodnutí postavit Hornsea 3 je dáno britskou důvěrou k trhu s větrnou mořskou energií. Nadále významně investujeme do místní infrastruktury čisté energie a do britského dodavatelského řetězce,“ dodává Duncan Clark.

Kombinace stávajících farem s pořadovým číslem 1 a 2 a výstavba zmíněné třetí poskytne Spojenému království více než pět gigawattů energie, čímž se projekty Hornsea stanou největší mořskou větrnou zónou na světě.

Foto: Ørsted