Nemáte peníze na zateplení domu? Od ledna můžete požádat o výhodnou půjčku

Výhodné úvěry bez nutnosti zajistit se nemovitostí spolu s dotací Oprav dům po babičce nabídnou spořitelny lidem od ledna. Program je součástí státní podpory renovací a úsporných opatření budov.

Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí ČR nabídne v příštím roce k dotaci z programu Oprav dům po babičce výhodný úvěr na spolufinancování komplexního zateplení a dalších úsporných opatření.

První fází bude nabídka odborného poradenství, pomoci při vytváření finančního plánu a rozšiřování sítě certifikovaných odborníků. Podle ministra životního prostředí Petra Hladíka budou tyto služby spuštěny v lednu.

Uvolněné peníze pomohou nízkopříjmovým ale funkčním domácnostem

O dotační tituly Nová zelená úsporám je velký zájem, přesto na ně nedosáhnou všichni. V mnoha případech totiž dotace úsporné opatření pokryje jen z části a zbylou sumu musí zájemce doplatit sám. A to je v případě vyšších částek pro mnoho domácností nedostupné. Dostávají se tak do začarovaného kruhu, kdy aby mohli šetřit na svých energiích a tedy i financích, potřebují peníze do začátku.

A právě to by nový program mohl změnit. „Klient přijde do stavební spořitelny a dokáže tam vyřídit jak dotaci, tak úvěrovou část. Peníze mu budou poskytnuty ze dvou zdrojů, a to od samotných spořitelen a z prostředků modernizačního fondu,“ vysvětluje Hladík.

Úvěr žadatelům zprostředkují finanční instituce s licencí ČNB – stavební spořitelny a banky. Díky jedinečné spolupráci státu a služeb finančních institucí se tak energeticky úsporné bydlení stane dostupnějším pro více domácností.

Žadatel bude muset projít běžnou prověrkou, zda je schopen splácet, ačkoliv kvůli výhodnému úvěru nemusí zastavovat nemovitost. Úvěry by navíc měly mít výhodnější úrok než je běžné. „Úrok úvěru nebude vyšší než polovina RPSN, které je aktuálně těsně pod sedmi procenty,“ dodává Hladík.

Podpora domácností se schopností splácet

„Úvěrový program Oprav dům po babičce míří k těm rodinám, které nemají dva nebo tři miliony korun na účtu na rekonstrukci, ale jsou schopné splácet pár tisíc měsíčně,“ vysvětluje Hladík.

Domácnosti, které vlastní svou nemovitost, ať už ji zdědily, zakoupily, či v ní žijí dlouhodobě, nemusí mít vždy finanční základ k tomu, aby na úsporná opatření a renovaci domu našetřily. „Nyní i bez naspořených peněz získají spolu s dotací i výhodný úvěr, pomocí kterého dokáží své bydlení renovovat a následně uspořit,“ dodává Hladík.

V České republice je 400 tisíc neobydlených a často zanedbaných domů. Podle Hladíka by kombinace výhodného úvěru a dotace mohla pomoci uvést je do obyvatelného stavu. „Nabídka přináší velký potenciál navrácení mnoha nemovitosti do života a zlepšit tak dostupnost bydlení a bytovou politiku,“ říká.

Stavební spořitelny, které se zapojí do spolupráce, se budou podílet na energetické transformaci českých domácností nejen poskytováním výhodných úvěrů žadatelům, kteří již čerpají dotaci Oprav dům po babičce. Jejich činnost se na začátku roku rozšíří i o dotační poradenství ke všem dotačním titulům programu Nová zelená úsporám.

„Intenzivně pracujeme na tom, abychom našim občanům zvýšili dostupnost financování energeticky úsporného bydlení. Navíc profesionálním poradenstvím i silnou regionální infrastrukturou zjednodušíme přístup k prostředkům z dotačních programů. Věříme, že stavební spořitelny budou hrát nezastupitelnou roli v oblasti energetické transformace Česka a významně tak přispějí ke snížení pravidelných nákladů na energie domácností,“ uvádí Libor Vošický, předseda Asociace českých stavebních spořitelen.

„Zapojení stavebních spořitelen do dotačního poradenství vítáme. Stavební spořitelny mohou hrát klíčovou roli ve zvýšení tempa renovací. Mají stabilní širokou síť poradců, kteří jsou klientům blízko a mohou jim pomoci se správným nastavením a vyřízením dotace tak, aby klient nemusel řešit administrativu a hlídat doklady k proplacení dotace. Mohou je nasměrovat i k odborníkům, kteří jim poradí s technickými věcmi – projektem i realizací. Částečně se tak může ulevit projektantům i energetickým specialistům, kteří toto „papírování“ také zajišťují,“ komentuje novinku Marcela Kubů, výkonná ředitelka Asociace výrobců minerální izolace.

Zlepšení kvality i stability života

Možnost výhodného úvěru získá příjemce dotace Oprav dům po babičce na kompletní zateplení domu a další doplňková úsporná opatření, jako jsou obnovitelné zdroje energie, systémy hospodaření s vodou, zelené střechy nebo dobíjecí stanice pro elektromobily. Podmínkou získání úvěru bude schválení čerpání zálohové dotace v programu Oprav dům po babičce. Prostředky úvěru s garantovaným nízkým úročením bude možné použít pouze na realizaci opatření, které byly podpořeny dotací.

„Rodina, která žije ve starším nezatepleném domě s vysokými provozními náklady, požádá o dotaci Oprav dům po babičce na optimální zateplení a třeba i o výměnu starého kotle, fotovoltaiku, rekuperaci, dešťovku či zelenou střechu. Dotaci, která může přesáhnout i jeden milion korun dostane předem a zbytek si půjčí za výhodných podmínek. Dotace společně s úvěrem poskytne dostatek finančních prostředků na renovaci, v ideálním případě nebude rodina potřebovat žádné vlastní prostředky nebo jen malou část z celkových nákladů. Renovovaný dům bude výrazně úspornější a peníze ušetřené za energie pomohou domácnostem splatit úvěr,“ vysvětluje ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Dotační titul Oprav dům po babičce provází od jeho spuštění 26. září 2023 velký zájem žadatelů. Za necelé tři měsíce si o dotaci řeklo 576 zájemců.

„Čekali jsme, že zájem o zálohové předfinancování bude velký, přesto nás čísla překvapila. Zatímco v minulé etapě Nové zelené úsporám jsme přijímali v průměru měsíčně 100 žádostí o podporu komplexního zateplení, v programu Oprav dům po babičce je zájem dvojnásobný. Po spuštění výhodných úvěrů očekáváme další nárůst počtu žádostí,“ dodává Valdman.

„Celkem počítáme se třemi miliardami korun, které poskytne Modernizační fond, a tři miliardy nabídne sektoru pojišťoven. Pokud se balíček vyčerpá, jsme připraveni sumy navýšit,“ říká Hladík.

Ilustrační foto: Freepik