Moderní firmy

Advertoriál

Poučení z Polska: na českém trhu s fotovoltaikou poroste zájem o záruky a bezpečnost

I přes setrvalý vysoký zájem o fotovoltaické zdroje energie ze strany domácností i firem se objevuje nový trend: investory čím dál více zajímá, jak dlouho reálně jejich elektrárna bude fungovat a zda poskytuje vyšší standardy ochrany např. proti vznícení.

Na trhu je přitom velmi málo dodavatelů schopných převzít plnou zodpovědnost za reklamaci u výrobce nebo takových, kteří vyvíjí vlastní bezpečnostní prvky. Jednou z nich je Columbus Energy, největší dodavatel FVE systému v Polsku, nabízející své služby také v České republice.

Podle údajů Solární asociace bylo v prvním půlroce 2023 instalováno v ČR celkem 45 197 nových solárních elektráren – jak na rezidenčních, tak i průmyslových objektech nebo volně stojících. S tím, jak se stává tento zdroj čisté a levné energie běžným, roste i význam trvanlivosti a bezpečnosti FVE zařízení. Většina investorů si je pořizuje s vyhlídkou provozu na desítky let, ale ne vždy tento předpoklad zohlední ve výběru dodavatele.

Většina dodavatelů totiž například nabízí sice dlouhou záruku na FVE panely, ale její vyřízení přenáší na zákazníka. Ten je pak v případě potíží nucený sám komunikovat obvykle s výrobcem v Číně a dopravit mu vadný panel na vlastní náklady. To je při dnešní ceně panelů natolik nevýhodný a náročný proces, že v reálu si zákazník spíše pořídí nový a reklamaci vzdá.

„Díky našim zkušenostem z Polska víme, že po fázi bouřlivého rozvoje bude důležitým tématem trhu s fotovoltaikou kvalita instalací, nabízené záruky a dlouhodobá podpora. Našim zákazníkům, ať už domácnostem nebo firmám, nabízíme až 15letou komplexní záruku, kdy za ně přebíráme veškerou administrativu a vyřízení reklamace s výrobcem. V případě potíží tak dokážeme vyměnit doslova kus za kus přímo na místě,” komentuje očekávání zákazníků Simona Labudová, výkonná ředitelka Columbus Energy, a. s.

Pro panely Jinko, které Columbus nabízí, tak například výrobce garantuje po 30 letech životnosti výkon vyšší než 87 %.

Dalším důležitým aspektem pro dlouhodobý provoz fotovoltaické elektrárny je otázka bezpečnosti, např. ochrany proti vznícení. Přestože jsou požáry fotovoltaik extrémně vzácné, nejčastěji vznikají zkratem u propojovacích konektorů. Columbus Energy poskytuje u svých řešení nejen standardní přepěťovou ochranu a jističe vyšší třídy, ale také unikátní řešení na ochranu konektorů – Columbus Safe 2.0. Jedná se o těsné pouzdro vyrobené z odolného, ohnivzdorného materiálu, sloužící k ochraně konektorů MC4.

Uvnitř krytu je samolepící páska Columbus Safe, tedy samozhášecí páska používaná v protipožární prevenci. Páska je vyrobena z materiálu s mikrokapslemi naplněnými hasivem. Pod vlivem vysoké teploty (od 120 stupňů Celsia) se uvolňuje plyn, který následně vytlačuje z ohně kyslík. Tím se rychle uhasí požár, ochladí okolí a zabrání opětovnému vzplanutí. Pokud by se tedy na konektoru MC4 objevil například elektrický oblouk, plyn z nálepky uhasí jiskru a zabrání vznícení.

“Otázka záruk a bezpečnosti je pro naše klienty důležitá a dobře se v ní orientují. Přestože jednotlivé sestavy FVE a jejich komponenty jsou v technických parametrech často vzájemně dobře porovnatelné, jsou to právě nadstandardní služby a inovace dodavatele, které výsledné systémy mohou silně odlišit. Naše bezpečnostní řešení a záruky jsou častým důvodem, proč klienti volí právě nás,” říká Lukáš Vaverka, produktový manažer Columbus Energy, a.s.

Text a foto: Columbus Energy