Hladík: Tempo renovací se má navýšit na tři procenta ročně. Pomohou stavební spořitelny

Urychlit transformaci českých domácností směrem k energeticky úspornému bydlení je smyslem momoranda mezi ministerstvy financí, životního prostředí a stavebních spořitelen.

Pavel Baroch

2. 8. 2023

Podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) by se tím měl rozšířit okruh lidí, kteří se budou moct pustit do energeticky úsporných renovací svých domů a významně snížit náklady.

„Memorandum mezi Ministerstvem životního prostředí, stavebními spořitelnami a Ministerstvem financí znamená, že lidé přijdou do spořitelny, dostanou tady informace o podpoře na energetické úspory od Státního fondu životního prostředí a k ní si budou moci vyřídit i dostupný úvěr,“ uvedl pro Obnovitelně.cz ministr Hladík.

Dodal, že se tak masivně rozšíří poradenská síť a zrychlí se modernizace tuzemského bytového fondu, což je strategický cíl vlády. „Tempo renovací se má navýšit na tři procenta ročně. Hlavně ale snížíme množství domácností ohrožených energetickou chudobou a přispějeme ke kvalitě životního prostředí v Česku,“ dodal pro Obnovitelně.cz Hladík.

Jeho vládní kolega, ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) poznamenal, že spolupráce se stavebními spořitelnami dává z pohledu jeho resortu velký smysl, protože umožňuje využít jejich fungující síť poboček.

A spokojené jsou také samotné spořitelny. Předseda jejich asociace Libor Vošický uvedl, že se stavební spořitelny dlouhodobě hlásí ke společenské odpovědnosti za zelenou transformaci země. „Podepsáním memoranda se stávají klíčovým partnerem státu v energetické transformaci domácností a občanům České republiky se tak otevírá cesta k efektivnějšímu čerpání dotačních programů na energetické úspory,“ konstatoval Vošický.

Spočítejte si úsporu díky vlastní fotovoltaice

„Občané budou mít nově možnost na jednom místě získat výhodné financování, poradenství i asistenci s vyřízením dotací z příslušných podpůrných programů,“ dodal Michael Pupala, první místopředseda Asociace českých stavebních spořitelen.

Dohodu mezi ministerstvy a stavebními spořitelnami uvítala také Marcela Kubů z iniciativy ZateplujemeČesko.cz, která sdružuje největší profesní organizace v oblasti renovací a zateplování bytových a rodinných domů: Asociaci výrobců minerální izolace, Cech pro zateplování budov a Sdružení EPS ČR.

„Kroky navržené v memorandu vítáme. Naplánovat komplexní renovaci domu je náročný proces. Nejde jen o jeho financování, ale také o technické poradenství a pomoc s nutnou administrativou. Lidem pomůže, pokud získají všechny potřebné informace na jednom místě, budou mít jednoho odborného partnera, který je celou akcí provede od A do Z,“ sdělila Obnovitelně.cz Marcela Kubů, která je současně členkou Svazu moderní energetiky.

Pomoc stavebních spořitelen s dofinancováním bude podle Kubů klíčová. „Parametry, kterých mají investoři při žádosti o dotaci na komplexní renovaci dosáhnout, si vyžádají poměrně značné investice nad rámec dotace. Nedá se předpokládat, že tyto peníze budou mít lidé běžně naspořeny,“ vysvětlila Marcela Kubů.

Nedostatečné zateplení

Potřebné legislativní změny, které umožní čerpat výhodnější úvěry na udržitelné rekonstrukce, by měly platit od ledna 2024. Podle zástupců stavební spořitelny Buřinka, která se k memorandu také přihlásila, to rodiny mohou vnímat také jako příležitost k tomu, aby se v klidu a s předstihem připravily na novou směrnici Evropské unie, týkající se právě energetické náročnosti budov.

Průzkum Buřinky ze skupiny České spořitelny přitom ukázal, že třetina českých rodinných domů nikdy neprošla žádnou vnější rekonstrukcí. V republice jsou podle údajů Českého statistického úřadu bezmála dva miliony rodinných domů a jejich průměrné stáří je přibližně padesát let.

Průzkum současně ukázal, že více než polovina domů má nová okna. Každý desátý rodinný dům má však stále jednoduché zasklení. Moderní trojskla, jimiž uniká šestkrát méně tepla, má nyní pouze necelá čtvrtina obyvatel. Okna starší deseti let jsou na téměř polovině rodinných domů. Téměř 40 procent dotázaných, kteří uvedli, že okna už vyměnili, to udělali před více než deseti lety.

Více než třetina domů také prošla výměnou či opravou střechy nebo je kompletně zateplená. Ovšem ani v tomto případě to nemusí být ideální stav. Izolaci silnější než 16 centimetrů má na obvodových stěnách pouze pět procent majitelů rodinných domů. Devět procent lidí má izolaci o tloušťce do 5 centimetů, což je z hlediska energetických úspor nedostačující.

„Tloušťka zateplení, která splňuje požadavky na dotaci Nová zelená úsporám, je v případě šedého polystyrenu obvykle šestnáct centimetrů. V případě minerální vaty, která se používá především v místech, kde to vyžadují požární předpisy, tedy například u bytových domů, je to minimálně dvacet centimetrů,“ vysvětlil David Tesař ze společnosti Dekprojekt.

Pouze 15 procent dotázaných v průzkumu uvedlo, že má na svém domě instalovány technologie využívající obnovitelné zdroje energie – především fotovoltaické panely nebo tepelné čerpadlo.

Oprav dům po babičce

Zvýhodněný úvěr od stavebních spořitelen bude možné použít například i ve spojení s jiným programem „Oprav dům po babičce“, který od září spustí Ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí ČR. Jeho smyslem je také zrychlit tempo renovací energeticky nevyhovujících rodinných domů.

Ministr Petr Hladík s odvoláním na statistické údaje uvedl, že v České republice je přibližně 17 procent rodinných domů neobydlených, což jsou statisíce budov. Dodal, že program má bránit tomu, aby se obce rozšiřovaly do volné krajiny a novými domy se zabírala další zemědělská půda.

„Zároveň nabídneme mladým rodinám, které nejvíce pociťují důsledky vysokých životních nákladů a nízké dostupnosti hypotečních úvěrů, možnost zajistit si vlastní důstojné a současně úsporné bydlení, a to bez ohledu na to, zda si starší nemovitost koupí, nebo získají v rámci rodiny,“ řekl Hladík.

Na renovaci rodinných domů nebo rekreačních chat k trvalému bydlení jsou k dispozici desítky miliard korun z Modernizačního fondu Evropské unie, přičemž zájemci dostanou až milion korun. Základní podmínkou je optimální zateplení nevyhovujícího objektu nebo výstavba nového domu s odpovídajícími parametry na místě původního objektu.

„Program má podpořit zejména mladé rodiny, proto rodinným bonusem ve výši 50 tisíc korun zvýhodníme každé nezaopatřené dítě žadatele. Rodiny navíc budou moci požádat o bonus i za další děti narozené v době po podání žádosti o podporu, přičemž posledním rokem možného dodatečného čerpání bonusu je rok 2030,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Ilustrační foto: Pavel Baroch