Stát dá domácnostem desítky tisíc korun na výměnu starého plynového kotle za tepelné čerpadlo

Rodiny, které vytápějí svůj dům starým plynovým kotlem, budou moci od září dostat až 140 tisíc korun z programu Nová zelená úsporám na přechod na tepelné čerpadlo.

Pavel Baroch

13. 6. 2023

Aspoň částečně zateplený rodinný dům a plynový kotel starší než dvacet let. To jsou hlavní podmínky k tomu, aby domácnost mohla od podzimu požádat o dotaci na pořízení ekologického tepelného čerpadla. Peněz by k tomu měl být dostatek. Oblíbená Nová zelená úsporám má k dispozici desítky miliard korun z programu HOUSEnerg Modernizačního fondu.

„Od loňského jara se nás dotazují české domácnosti na možnost výměny starých kotlů na plyn, podařilo se nám s Evropskou investiční bankou tuto možnost vyjednat a již od září si zájemci můžou v Nové zelené úsporám podat žádost o výměnu plynových kotlů a topidel starších než dvacet let za tepelná čerpadla,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Dodal, že se tím po uhlí nebo elektřině rozšiřuje dotační portfolio právě o plyn. „Doplňujeme ho v návaznosti na úspěšně nastartovaný trend energetických úspor v domácnostech a v neposlední řadě i kvůli požadavku snižovat celkovou spotřebu plynu v Česku,“ vysvětlil Hladík.

Aspoň částečné zateplení

Podmínkou finanční podpory je aspoň částečně zateplený dům dosahující minimální úrovně D klasifikační třídy energetické náročnosti budovy. Jinak by se totiž provoz tepelného čerpadla stal velice neúsporný.

„Pokud dům nesplňuje minimální požadovanou úroveň energetické náročnosti, může domácnost využít kombinaci podpory se zateplením v rámci jedné žádosti,“ doporučil Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

Upozornil, že v případě nedostatečně nebo špatně zateplených domů nemusí produkce tepelného čerpadla stačit k vytápění místností. „Pro obyvatele domu to může znamenat přidané náklady na přitápění elektřinou. Teoreticky by se pak mohlo stát, že by žadatelé platili za elektřinu více, než kdyby topili plynem,“ řekl Valdman.

Majitelé starších plynových kotlů a dalších plynových topidel, jako jsou například vafky, si mohou vybrat z různých typů čerpadel, které nejlépe vyhovuje podmínkám v jejich domě. https://www.mzp.cz/C1257458002F0DC7/cz/news_20230523_Z-Nove-zelene-usporam-muzete-od-zari-vymenit-i-svuj-stary-plynovy-kotel/$FILE/TK_NZU_Plynove_kotle_OZE.pdf Finanční podmínky zůstávají obdobné jako dosud. Novinkou je o 40 tisíc korun vyšší podpora na tepelná čerpadla typu země-voda s plošným kolektorem. A také desetiprocentní bonus pro domácnosti ve znevýhodněném regionu.

Nová zelená úsporám nově podpoří i individuálně stavěná akumulační kamna na biomasu. Naopak tepelná čerpadla se zemními vrty již podporována nebudou. Stejně jako dnes mohou žadatelé zkombinovat v jediné žádosti více úsporných opatření a získat motivační bonus ve výši 10 tisíc korun za každou kombinaci.

Nejžádanější fotovoltaika

Dlouhodobě nejvíce žádaným úsporným opatřením je dotace na fotovoltaiku. Od října 2021 si o ni požádalo již více než 90 tisíc domácností a zájem neklesá. Aktuálně přichází každý měsíc přes 6,5 tisíce žádostí.

Nová etapa programu Nová zelená úsporám počítá se zásadním zjednodušením – nebude potřeba dokládat projektovou dokumentaci, pouze vyhodnocení úspor a přínosů. Základní podpora se sjednotí bez ohledu na instalovaný měnič, maximální výše dotace 200 tisíc korun zůstává zachována.

„Ujišťuji každou domácnost se zájmem o fotovoltaiku, že v podpoře budeme pokračovat jako doposud,“ uvedl Petr Valdman ze Státního fondu životního prostředí. V další etapě Nové zelené úsporám, která začne po letních prázdninách, se podle něho pro žadatele nic zásadního nezmění. Výjimkou je pouze zjednodušení administrace žádostí a navýšení dotací na vybraná opatření.

„Obavy, že od podzimu bude Nová zelená úsporám méně výhodná, případně že bude méně dostupná, nejsou namístě. Naopak, díky přechodu financování pod Modernizační fond budeme moct podpořit více domácností,“ zdůraznil Valdman.

Příjem žádostí v aktuální Nové zelené úsporám skončí 30. června, příjem žádostí v nové etapě začne v září. Dotační „prázdniny“ se ale budou týkat pouze příjmu žádostí. Vyřizování již přijatých žádostí včetně vyplácení dotací bude pokračovat i v letních měsících bez přerušení.

Další novinka by mohla nastat od příštího roku. Ministr Petr Hladík totiž uvažuje, že by se vrátila finanční podpora nových kondenzačních plynových kotlů, které by mohly nahrazovat vytápění na uhlí. Ministerstvo tuto dotaci zastavilo po ruské invazi na Ukrajinu, kdy se Evropa chtěla zbavit závislosti na ruském plynu.

„Vážně uvažuji, že tu drobnou podporu navrátím. Česká vláda zajistila dostatek plynu, máme přes šedesát procent v zásobnících a dlouhodobé kontrakty. Neteče sem ruský plyn,“ uvedl ministr ve vysílání televize Prima. Podrobnosti zatím nesdělil, zvýhodněni by ale měli být senioři a další nízkopříjmové domácnosti.

Ilustrační foto: Woltair