Recyklované nedopalky poslouží ke stavbě silnic i k čištění odpadních vod

Jak ekologicky naložit s cigaretovými špačky, a jak proměnit odpad v surovinu, začíná být mezi vědeckými týmy tématem. Využití by mohly nedopalky najít například při stavbě silnic i v čističkách odpadních vod.

Cigaretové nedopalky jsou dlouhodobě opomíjeným a přitom poměrně velikým ekologickým problémem. Kromě samotného útoku na estetiku se rozkládají až patnáct let a do půdy vypouštějí škodlivé látky. A jsou všude. Podle vědce Dušana Kimmera jsou nedopalky cigaret třetím nejběžnějším typem odpadu ve světových oceánech.

Ale i při pečlivém úklidu a mechanickém sběru nedopalků z ulic i přírody vzniká množství odpadu, který je nutné zpracovat. Pohozená část cigarety se skládá především z filtrů, a ty jsou tvořeny plastovými mikrovlákny z acetátu celulózy. Jedná se o látku, která se rozkládá kolem patnácti let a navíc filtry obsahují i další pro přírodu toxické látky.

Slovenská společnost EcoButt se snaží cigaretový odpad zpracovávat a opětovně a bezpečně využít. Právě cigaretové filtry mají svými vlastnostmi totiž schopnost zachytávat a pevně držet materiál pohormadě. „V roce 2019 jsme ve spolupráci s akreditovanou laboratoří vydali studii fyzikálně-mechanických vlastností asfaltu s využitím cigaretového odpadu,“ uvádí společnost.

S využitím acetylcelulózového granulátu, který společnost vyrobila z cigaretových nedopalků, může totiž plně nahradit běžný celulózový granulát, který se pro výrobu asfaltu využívá. Z odpadu by tak mohla vzniknout cenná surovina ve stavebnictví na stavbu silnic.

Dalším řešením, jak se zbavit přebytečných filtrů cigaret, je vyrobit z nich filtry jiné. Plastová mikrovlákna, která tolik škodí právě například oceánům, by současně posloužila jako filtr před chemikáliemi z hormonů v odpadních vodách.

„Zjistili jsme, že některé z nich mají schopnost zachytávat nežádoucí látky včetně zbytkových hormonů z vody. Shodou okolností se chemickým složením jedná o stejnou látku, jaká se používá pro výrobu cigaretových filtrů,“ vysvětlil pro Český rozhlas ředitel Centra polymerních systémů Vladimír Sedlařík.

Ačkoliv většina řešení, jak se vypořádat s cigaretovými nedopalky, je zatím pouze na papíře a do praxe se nepropisují, je zcela načase s nimi něco začít dělat. Ročně se prodá zhruba 5,6 bilionu cigaret, ze kterých vzniká 1,1 milionu tun odpadu jen v nedopalcích.



Text: Kristýna Čermáková

Foto: Pixabay