Ideální čas na zateplení domu je právě teď. Renovace ušetří i 90 procent nákladů na teplo

Léto je sice v plném proudu a vysoké teploty trhají rekordy, i tak se vyplatí myslet na to, jak srazit vysoké faktury za vytápění. Právě teď je nejvhodnější doba pro zateplení rodinného domu.

Pavel Baroch

31. 7. 2023

Podle iniciativy Zateplujeme Česko je stále až třetina českých domácností ohrožena energetickou chudobou, přičemž průměrné stáří nerekonstruovaných nemovitostí je okolo 50 let. „Obyvatelé takových budov si v zimě významně připlatí za vytápění, v létě se obvykle potýkají s vysokými vnitřními teplotami a mohou jim také hrozit zdravotní problémy kvůli vlhkosti a plísním. Jedním z klíčových opatření, které mohou pomoci, je právě zateplení,“ uvedlo sdružení pro Obnovitelně.cz.

Podle odborníků z této iniciativy, která sdružuje největší profesní organizace v oblasti renovací a zateplování bytových a rodinných domů, je právě teď ideální doba na rekonstrukci. A to díky rekordní návratnosti investice, stabilizaci na trhu se stavebními materiály a dostatečné kapacitě výrobců i stavebních firem.

„Výrobní linky jedou naplno. Podařilo se již stabilizovat výkyvy v dodávkách způsobené pandemií. Nyní disponujeme dostatečnou volnou kapacitou pro výrobu tepelněizolačních materiálů. Na trhu je rovněž dostatek kvalifikovaných řemeslníků pro aplikaci tepelných izolací,“ sdělila Marcela Kubů z Asociace výrobců minerální izolace, která je vedle Zateplujeme Česko rovněž členem Svazu moderní energetiky.

Úspory až 90 procent

Podle Kubů je většina realizačních firem schopná provést zateplení za několik měsíců. „Jen výměna oken může znamenat patnáctiprocentní úsporu energie, zateplení střechy může být dvacet až pětadvacet procent, zateplení fasády je individuální, ale může být klidně čtyřicet procent úspor. Pokud je dům zrenovován kompletně, tak můžeme v ideálním případě hovořit třeba až o devadesátiprocentní úspoře energie na vytápění,“ řekla Marcela Kubů v podcastu Pod Proudem.



Podle údajů Asociace výrobců minerální izolace je v Česku komplexně zatepleno pouze 25 procent rodinných domů, tedy asi 400 tisíc z celkového počtu 1,6 milionu, a zhruba 40 procent bytových domů. Největší problém přitom představují domy postavené do roku 1980. Z této doby pochází více než pětina staveb tuzemského bytového fondu.

„Před deseti lety se návratnost investice do zateplení bez dotace pohybovala okolo dvaceti let, s dotací poté vycházela na necelých patnáct let. Dnes se při využití dotace z programu Nová zelená úsporám investice běžně vrátí do deseti let, často i dříve. To je pětkrát kratší doba, než je běžná životnost opatření,“ uvedl Pavel Zemene, předseda Sdružení pěnového polystyrenu (EPS ČR). https://epscr.cz/

Vedle toho, že zateplený dům razantně snižuje spotřebu energií, současně se zvyšuje jeho hodnota, zlepšuje se jeho technický stav a také komfort bydlení. „Zvážíme-li vysoké ceny energií s inflací na jedné straně a na straně druhé trvalé úspory, které zateplení domu podpořené až padesátiprocentní dotací z programu Nová zelená úsporám přinese, je investice do zateplení domu jednou z nejvýhodnějších forem zhodnocení úspor na trhu,“ dodal Zemene.

Spočítáme vám, kolik můžete ušetřit pomocí domácí fotovoltaiky

V poslední době se navíc stabilizovaly ceny klíčových stavebních hmot. „U dvou nejvyužívanějších materiálů pro zateplení vnější fasády – pěnového polystyrenu a minerální vlny – dokonce zaznamenáváme cenový pokles. Stabilizoval se také trh s omítkami a dalšími komponenty vnějších tepelněizolačních kontaktních systémů,“ sdělil Pavel Svoboda z Cechu pro zateplování budov.

Výhodnější dotace od září

Úspěšný program Nová zelená úsporám má přes léto provozně-technickou přestávku, kdy nepřijímá nové žádosti. Znovu se otevře v září. „Dotační prázdniny se týkají pouze příjmu žádostí v Nové zelené úsporám, nedotknou se nijak Nové zelené úsporám Light či kotlíkových dotací a ani zpracování, schvalování a proplácení již podaných žádostí,“ ubezpečil Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

Ve většině oblastí podpory zůstanou od září podle Valdmana podmínky pro poskytování dotací stejné, nebo budou ještě výhodnější. Nabídka podporovaných oblastí se rozšíří o výměnu starých plynových kotlů za tepelné čerpadlo, významně se navýší podpora zateplení i dalších úsporných opatření. Zjednoduší se také administrativa – odpadne povinnost předkládat faktury a ve většině případů i projektovou dokumentaci.

Vedení fondu uvedlo, že léto mohou žadatelé využít na přípravu nebo realizaci svého projektu a o dotaci požádat po prázdninách. Podpořena budou úsporná opatření, která se provedla po 1. lednu 2021. „Zájemci o dotace mohou využít letní měsíce k přípravě svých projektů podle nových podmínek, které jsou již nyní zveřejněné na webu programu,“ řekl ředitel Petr Valdman.

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) uvedl, že na dotaci navíc dosáhne více domácností, protože k dispozici je 55 miliard korun z Modernizačního fondu. „Díky změně financování podpoříme více domácností než dosud,“ řekl Hladík. Připomněl, že program zvýhodňuje nízkopříjmové domácnosti včetně seniorů.

„Více se zaměříme na oblast renovací rodinných i bytových domů. Podmínky jsme nastavili tak, aby realizace úsporných opatření byly dostupné i pro ty, kteří na ně dosud nedosáhli. Finanční zdroje pocházejí z výnosu emisních povolenek, takže nezatěžují státní rozpočet,“ dodal Hladík.

Ilustrační foto: Pixabay