Svítí slunce, fouká vítr? Spotřebitelé vydělají, výrobci jim za odběr elektřiny zaplatí

Začátkem července padaly ceny na energetických spotových trzích do záporných čísel. Způsobila to kombinace větrného a slunečného počasí, která již několik měsíců posouvá grafy využití obnovitelných zdrojů energie.

Nevídaně větrný a současně slunečný první červencový víkend dokázal, jak užitečné mohou být obnovitelné zdroje. Uživatelé spotové elektřiny v Evropě zažili sice stále častější ale přesto ojedinělý vzestup záporných cen za megawatthodinu.

Především v Německu se pak záporné ceny v hodinové sazbě vyšplhaly dokonce i do „výše“ mínus 500 eur za megawatthodinu. Podobnou částku platili uživatelé tamní spotové elektřiny naposledy v roce 2009.

Podíl výroby z obnovitelných zdrojů v Německu je jeden z nejvyšších v Evropě, v letošním květnu a červnu byl nad 60 procent. První červencový týden, který je zatím slunečný a větrný, dokonce atakuje 80 procent na výrobě i využití pouze obnovitelných zdrojů.

Česká republika za poslední dva měsíce vyrábí jen něco kolem dvaceti procent bezemisní energie, což je ze západní a střední Evropy prakticky nejméně. Celoevropský průměr se pak zatím drží pod padesáti procenty.

Cena za spotovou elektřinu v České republice pak o zmíněném víkendu také klesla hluboko pod průměr, který je v letošním roce zatím 2 675 korun za megawatthodinu při hodinové sazbě. Do záporných čísel se ale dostala spíše symbolicky v neděli v poledne, kdy společnosti platily svým zákazníkům 316 korun za megawatthodinu.

Rekordy ve spotových cenách energií ale zaznamenaly i jiné státy, které sází na velký podíl obnovitelných zdrojů. Tři hodiny v kuse záporných cen ve výši mínus 500 eur za megawatthodinu drželo také Holandsko. V Dánsku padl cenový rekord při odběru spotové denní sazby mínus 440 eur za megawatthodinu.

Za neustálené ceny spotové elektřiny může především nedostatečná schopnost akumulace energie. Vliv obnovitelných zdrojů přímo závisí na aktuálním počasí a oblačnosti a spotový trh činí velmi nestabilním. Právě nedostatek baterií kritizuje i Jan Fousek, předseda představenstva Solární asociace a ředitel Asociace pro akumulaci energie AKU-BAT CZ.

Podle něj je skvělé, že Česko začíná dohánět desetiletí nečinnosti v rozvoji fotovoltaiky, chybí mu ale současně s tím rozvoj bezpečnosti dodávek a stabilita soustavy. „Je zcela nezbytné, aby spolu s ním docházelo k rozvoji i dalších souvisejících oblastí – akumulace energie všech typů, agregace a poskytování flexibility či posilování distribučních sítí a přenosové soustavy," vysvětlil Fousek na červnové konferenci.

Foto: Unsplash