Pondělí bylo nejteplejším dnem v historii moderního měření, viníkem je klimatická změna i El Niño

V pondělí 3. července přesáhla průměrná celosvětová teplota 17 stupňů Celsia, stalo se tak poprvé v historii moderních meteorologických měření. Na vině je pravděpodobně kombinace letního projevu El Niño a současně vysoké hladiny emisí v ovzduší.

Vlny veder trvají od začátku června a jsou přirozeně rozprostřené po celé planetě. Přesto se v pondělí sešlo takové množství teplotních rekordů, že celosvětová teplota stoupla na víc jak 17 stupňů. Jak informovala BBC, předchozí rekord 16,9 stupňů Celsia byl naměřen v srpnu 2016.

Podle klimatologa Leona Simonse je pokořených 17 stupňů symbolickým milníkem oteplujícího se světa. „Právě teď, když horká fáze El Niña teprve začíná, můžeme během následujícího roku a půl očekávat mnoho dalších denních, měsíčních ale i ročních rekordů,“ uvedl Simons.

Současně je nejteplejší pondělí dozvukem června, který byl prohlášen za nejteplejší měsíc v celosvětovém měřítku. Vysoká čísla ale padají i jinde. Na Antarktidě vědci naměřili nový rekord o hodnotě 8,7 stupňů Celsia.

Navzdory aktuálním předpovědím prudkého ochlazení na většině jižní polokoule vědci očekávají, že v průběhu července i srpna lidé pocítí vlny veder výrazně než dříve.

Na přicházející vysoké vytrvalé teploty, kdy se přes den i přes noc drží teploty nad dvacet stupňů Celsia, upozorňoval v červnu i Tomáš Šebek, doktor z organizace Lékaři bez hranic. Na vysokou teplotu se člověk adaptuje výrazně hůře, než na nízkou, je proto dbát na doporučení lékařů a v horké dny nevycházet ven, dodržovat pitný režim a nesportovat.

„Od začátku války na Ukrajině se o nutnosti urychleně dekarbonizovat mluví hlavně v souvislosti s energetickou bezpečností. Nesmíme ale zapomínat, že základním impulzem pro odklon od fosilních paliv je boj s klimatickou změnou. Svět musí postupně, ale přitom důsledně přepnout z uhlí a ropy na nízkouhlíkové zdroje energie. Dokazují to nejen data klimatologů, ale oteplování už zažíváme i na vlastní kůži,“ říká Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky a dodává:

„Investice do obnovitelných zdrojů se vrátí rychle zpět na vytvořených nových ekonomických příležitostech. Nedávná studie Deloitte ukázala, že výstavba zelených zdrojů energie přinese růst HDP okolo 4 procent do roku 2030. Abychom dokázali posílit naši energetickou bezpečnost a současně řešit problém změn klimatu potřebujeme vytvořit podmínky, které zrychlí povolování nových projektů. Vedle toho je třeba také řešit akumulaci, agregaci a flexibilitu, aby byla proměna energetiky komplexní.“

Foto: Unsplash