Místo nové nádrže na vodu přišla kontrola. Zatímco zvířata žízní, Milovická rezervace bojuje s úřady

Rezervaci velkých kopytníků v Milovicích chybí nádrž s vodou, kvůli čemuž na jaře uhynula zubřice. Poté, co ochránci přírody požádali o pomoc při řešení složité situaci několik institucí, ohlásila se namísto očekávané podpory kontrola.

Největší šok pro zástupce neziskové organizace byl, že se na kontrolu ohlásil úředník, který již dva a půl roku blokuje vznik stabilního napajedla pro rezervaci a podle ochránců je zodpovědný za nedávný úhyn zubřího mláděte.

„Z lidského i etického hlediska je pro mě nepřijatelné komunikovat s kýmkoli, kdo se na smrti zubří samičky podílel. Požádal jsem proto jeho nadřízené, aby na kontrolu vyslali kohokoli jiného. Bohužel, přes příslib řešení této situace se nakonec ke změně nedošlo. Něco takového by se v zemi, jako je Česká republika, stávat nemělo,“ zmínil Dalibor Dostál, ředitel ochranářské organizace Česká krajina, která rezervaci založila v roce 2015 ve spolupráci s vědci.

Kontrola se tak konala v mrazivé atmosféře. „Namísto omluvy za smrt vzácného zvířete v hodnotě několika set tisíc jsem musel snášet několik hodin cynického výsměchu,“ doplnil Dostál, který s úředníkem zodpovědným za smrt vzácného zvířete přes hrozbu sankcí nekomunikoval. Podle nej je třeba ukázat odvahu a nenechat se podobnými postupy zastrašit.

Uspořádání kontroly namísto potřebné pomoci je pro populární rezervaci velmi špatná zpráva. Kvůli blížícímu se létu je důležitý každý den. Právě kvůli kontrole však byla před několika dny zrušena plánovaná schůzka, která měla povolení pro napajedlo významně posunout.

Kalkulačka solární elektrárny: vyplatí se vám?

Zvolený postup není šťastný nejenom pro samotnou rezervaci, ale ani pro celkové prostředí v České republice. „Pokud se budou veřejnost a charitativní organizace bát požádat politiky o pomoc, když se ocitnou v nouzi, nepřinese to nic dobrého. V této situaci by měla panovat atmosféra vzájemné důvěry,“ uvedl Dostál.

Pro ochranářskou společnost není současná situace novinkou. Když před několika lety požádala o pomoc při dokončení rezervace, následovalo na dvacet kontrol během jediného roku. Ty měly za cíl neziskovou organizaci finančně zlikvidovat. Díky pomoci veřejnosti a firemních dárců se tehdy podařilo rezervaci ekonomicky zachránit.

O rozlehlé území bývalého vojenského prostoru se dlouhodobě zajímají developerské společnosti i spekulanti s pozemky. Přes některé úředníky se pak prostřednictvím kontrol snaží rezervaci zastrašovat nebo ji dostat do neřešitelných problémů. „Na druhou stranu je třeba ocenit, že velká část úředníků se chová vynikajícím způsobem a rezervaci pomáhá nad rámec svých pracovních povinností, protože vidí, že její přínosy pro životní prostředí i pro veřejnost jsou obrovské,“ uzavřel Dalibor Dostál.

Foto: Pixabay