Němé oběti ruské agrese: záplava Kachovky je pro zvířata a přírodu válečnou ekocidou

Informace o dnešním zničení přehrady Nová Kachovka obletěla média. Přes osmdesát obcí a desetitisíce lidí bude povodňovou vlnou a jejími následky postiženo. Netrpí ale pouze lidé.

Podle Andrije Jermaka, šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře, se jedná o ekocidu. „Rusko je zodpovědné za zničení zdroje pitné vody pro lidi v celé Chersonské oblasti i na Krymu. A za zničení některých obcí a lokální biosféry,“ uvedl. Na obou březích Dněpru od rána probíhá nepřetržitá evakuace.

Lidé jsou vyzýváni k tomu, aby si kromě věcí nezbytných k přežití, vzali také doklady a své domácí mazlíčky, případně aby je vypustili na svobodu. Přesto mnoho zvířat v domácnostech zemře a to často krutou smrtí v kotcích, stájích či na řetězu.

Na sociálních sítích již kolují záběry, jak policisté osvobozují psy z řetězů, kterým voda dosahuje až k hlavě. Ne všichni obyvatelé postižených domů měli na evakuaci svých zvířat čas, případně ve chvíli výbuchu nebyli doma. Do oblastí je navíc velmi těžké se dostat, což brání dodatečnému vysvobozování zvířat.

Tragické zprávy přichází také přímo z města pod přetrženou hrází, kde se nacházela menší zoo se zvířaty především z Evropy. Podle dostupných informací se všechna zvířata utopila, na záchranu či vypouštění nebyl čas.

Pojem ekocida v evropských zákonících zatím chybí

Ohromné škody odpálení přehrady napáchá také na divoké fauně a flóře. V oblasti se nachází hned několik přírodních rezervací a parků. Nejbližším národním parkem je jen pár kilometrů vzdálená pouštní oblast Olešské písky, která je proslulá svými borovicovými lesy a písečnými dunami. Jak si příroda poradí s podobně intenzivní a nepřirozenou záplavou vody, se lze jen domnívat.

Celé povodí delty Dněpru u ústí do Černého moře je přitom přírodní a ptačí rezervací o rozloze 26 tisíc. Jedná se o plochu plnou drobných ostrůvků, pláží, vodní až mokřadní vegetace, která nárazovou vlnu pravděpodobně ustojí. Delta je ale současné také hnízdištěm pro 140 tisíc vodních ptáků a pro drobné savce, mezi které patří například ohrožený norek evropský.

Ekocida je pojem, který vznikl v dobách amerických válek ve Vietnamu Popisuje situaci, kdy jedna strana konfliktu, obvykle ta cizí, záměrně poškodí životní prostředí bez ohledu na přírodní následky, aby v daný moment zasáhla protivníka. „Je to doslova ničení společného domova, za který nikdo neponese zodpovědnost,“ vysvětluje definici stránka Stopeecocide.

To by se ale do budoucna mohlo změnit. Skupina aktivistů se dlouhodobě snaží prosadit, aby se pojem ekocida dostal až do evropských zákonů. Jejich cílem je aby se země či společnosti, které budou svým jednáním poškozovat přírodu, za své chování musely zodpovídat. Týká se to například hlubinné brutální těžby, nadměrného rybolovu, odlesňování či vylévání chemikálií do řek a moří.

Text: Kristýna Čermáková

Ilustrační foto: Unsplash