Čtvrtníček, Babčáková, Slezáček a další celebrity vyzývají k ochraně lesů před nešetrnou těžbou

Každoroční Týden pro klima opět upozorňuje na potřebu rychlejšího řešení klimatické krize. Letošní, už čtvrtý, ročník začal v pondělí 5. června a chystá se vyzdvihnout téma deforestace.

Týden pro klima se bude v letošním roce soustředit především na deforestaci a novou směrnici Evropské unie proti odlesňování. Jde o významné systémové řešení deforestace, které má potenciál zpomalit ničení lesů napříč planetou. Je ale třeba vhodně nastavit mechanismy, které mají dodržování legislativy zajišťovat.

Skot, kakao, káva, palmový olej, sója, kaučuk, dřevo (a některé odvozené výrobky, např. dřevěné uhlí, potištěný papír či nábytek), které se dovážejí do Evropské unie budou muset být získávány tak, aby při jejich produkci nedocházelo k dalšímu odlesnění či degradaci lesa. Nařízení je vítáno jako důležitý systémový krok směrem k ochraně světových lesů. Evropský parlament přijal nařízení 19. dubna 2023.

„Evropské nařízení o odlesňování je průlomovým zákonem. Světové lesy mají naději si oddechnout od enormního tlaku agrobyznysu. Hodně bude ale záležet i na národní implementaci. V Česku například na tom, která instituce a s jakými kapacitami bude nové nařízení uplatňovat. Navíc má tato legislativa několik vážných nedostatků. Opomíjí nutnost chránit další ekosystémy či neřeší roli finančních institucí ve financování odlesňovacích projektů,” vysvětluje Maroš Prčina z Ekumenické akademie.

Kritika nové směrnice podle něj spočívá také v nedostatečném ohledu na ochranu práv lidí, zejména těch, jejichž životy jsou s lesními ekosystémy přímo svázány. Příležitostí k nápravě vidí například v budoucích revizích zákona, z nichž první je již naplánována na příští rok.

„Týden pro klima chce upozornit na to, že situace v oblasti ochrany klimatu je kritická a zejména v následujících letech musíme v oblasti ochrany klimatu přidat. Formát Týdne pro klima je zajímavý svým rozprostřením přes celou Českou republiku. Umožňuje tak přenášet diskusi o klimatických opatřeních i na místní úroveň a mezi široké spektrum lidí,” říká Jitka Martínková z pořádající Klimatické koalice.



Podle Martínkové může k ochraně klimatu přispět každý. Ať již formou komunitní energetiky, výsadbou zelené stěny, nebo třeba experimentováním s výrobou a využitím biouhlu v zemědělství nebo na vlastní zahrádce. Jedná se o otevřenou platformu, kde pořadateli jednotlivých akcí bývají jednotlivci, skupiny lidí, místní spolky, instituce veřejné sféry, města, knihovny a další. Každý rok se zapojují také členské organizace Klimatické koalice.

Týden pro klima podpoří i slavné herecké osobnosti

Kompletní program na celý týden najdou zájemci na webové stránce tydenproklima.cz. Letošní Týden pro klima podpoří i aktuální klimatickou kampaň s názvem Držme slovo!, kterou spustil FoRS - České fórum pro rozvojovou spolupráci.

Na webu drzmeslovo.cz mají lidé možnost svým podpisem vyzvat vládu, aby přijala spoluzodpovědnost za změny klimatu i v nejzranitelnějších částech světa, aby se postavila za klimatickou spravedlnost v mezinárodních jednáních a aby zvýšila české finanční příspěvky do klimatických fondů.

Simona Babčáková, Petr Čtvrtníček, Bořek Slezáček, Vladimír Javorský, Petra Horváthová, Jiří Vyorálek a Daniel Tůma podpořili letošní Týden pro klima nejen jako myšlenku, ale i svými hereckými hlasy, které propůjčili sedmi přírodním entitám.

Ty k divákům Týdne pro klima promluví během letošního ročníku z krátkých spotů. Petra Čtvrtníčka tak diváci uslyší v netradiční roli unaveného uhlí, Simonu Babčákovou zase v roli orangutaní matky.

„Jako tým Týdne pro klima si moc si vážíme podpory známých hereckých hlasů. Ještě víc si ale vážíme toho, že propůjčili své hlasy obvykle neslyšným přírodním entitám, které jako lidé často přehlížíme. Těšíme se, že i díky Týdnu pro klima budou mít lidé možnost vytrhnout se na chvíli z běhu dní a ponořit se do světa přírody, která pro nás má několik důrazných a působivých vzkazů. Víc k nim ale prozrazovat nebudu. Zveme diváky, aby některou z letošních akcí Týdne pro klima navštívili. Právě tam mají totiž pořadatelé možnost klipy využít a některý z nich návštěvníkům své akce pustit,” říká Jitka Martínková.

Text: Kristýna Čermáková

Foto: Unsplash