Solární ostrovy nebo dálniční stěny pomáhají proměnit nizozemskou energetiku

Zelené elektřině se letos v Nizozemsku daří. Během prvního čtvrtletí vyrobily obnovitelné zdroje nejvíce energie za posledních 10 let. Holandsko tak dohání roky, kdy v rozvoji moderní energetiky zaostávalo. Dnes však může být inspirací i pro Česko.

Martin Prax

16. 6. 2021

Ke konci loňského roku překročil celkový instalovaný výkon solárních elektráren v Nizozemí 10 tisíc megawattů. Podle oficiálních dat se fotovoltaiky podílely na pokrývání spotřeby necelými sedmi procenty. I přes zpomalení ekonomiky v důsledku pandemie COVID-19 narostl nizozemský trh meziročně o úctyhodných 40 procent a růst se předpokládá i v letošním roce. Více než třetinu z nových projektů tvoří instalace na obytných budovách. Dalších loni realizovaných 1 800 megawattů solárních elektráren připadá na větší komerční projekty. Nizozemská agentura pro posuzování vlivů na životní prostředí (PBL) předpokládá, že solární výkon by mohl vzrůst na 36 tisíc megawattů do roku 2030.

Solární ostrovy

V Nizozemsku nesází jen na konvenční projekty obnovitelných zdrojů. Již několik let v zemi vznikají projekty solárních parků instalovaných na hladině zatopených dolů.

Plovoucí fotovoltaiku vybudovala holandská společnost Floating Solar také v přístavním městě Rotterdam. Na hladině nádrže se vznáší „solární ostrov“, který se díky senzorům a chytrému kotvení umí natáčet podle chodu Slunce. „Vodní solární systém má energetický výnos o 20 až 30 procent vyšší než u statických (pozemních) systémů,“ uvedl Kees-Jan van der Geer, generální ředitel společnosti Floating Solar pro magazín AD. Vyšší výroba je dána také tím, že vodní hladina chladí solární panely, takže se během léta nepřehřívají a neklesá jejich účinnost. Čistá elektřina pokrývá část spotřeby úpravny pitné vody, kterou provozuje společnost Evides.

Inovativní plovoucí solární projekt, který bude sestávat ze 13 400 solárních panelů, chce na jezeře poblíž elektrárny Amer vybudovat také energetická společnost RWE. Plovoucí fotovoltaika bude součástí Solar Park Amer, který počítá i se stavbou střešní a klasické pozemní solární elektrárny. RWE kalkuluje s tím, že tyto fotovoltaiky vyrobí ročně množství elektřiny odpovídající spotřebě asi 2300 holandských domácností.

Jde například o dva projekty společnosti BayWa, které realizovala s celkovou kapacitou 29,2 magawattů. Součástí projektu je i studium vlivu a přínosů na zachování biologické rozmanitosti v těchto lokalitách, na kterém bude BayWa spolupracovat s Institutem pro přírodní vzdělávání a udržitelnost. Nový solární projekt na vodě oznámila společnost BayWa letos v květnu. Ve spolupráci s holandskou firmou specializující se na fotovoltaiku, společností Groenleven, má vzniknout park o výkonu 41 megawattů na zatopeném dole po těžbě písku u Sellingenu v nizozemské provincii Groningen. Půjde o vůbec největší vodní fotovoltaiku v Evropě a zřejmě největší takový projekt mimo Čínu.

O ještě inovativnější řešení v oblasti vodní fotovoltaiky usiluje nizozemský startup SolarDuck, který vyvinul plovoucí fotovoltaický systém, jenž má zvládnout komplikovanější podmínky pro instalace na moři. Systém má trojúhelníkový půdorys, panely jsou ve výšce více než tři metry nad mořskou hladinou. Podle tvůrců se chová podobně jako konstrukce pro mořské větrné turbíny. SolarDuck nyní testuje systém v Severním moři, které je pověstné svými vlnami. Pokud obstojí tam, nebude problém ho prosadit na hlavních trzích, kam startup míří: Středomoří, Karibik nebo jihovýchodní Asie.

Protihlukové stěny z panelů

Na posilování využití obnovitelných zdrojů energie v Nizozemsku se podílí také státní agentura Rijkswaterstaat (holandská vodohospodářská agentura). Aktuálně připravuje čtyři velké solární projekty podél dálnice A7. Solární parky vyrostou v „nárazníkových“ pásech okolo dálnice, tedy na plochách, které nelze využít pro zemědělskou produkci.

Rijkswaterstaat také vyvíjí udržitelnou protihlukovou bariéru, která má zastavit hluk z dopravy a současně vyrobit čistou energii. Inovativní bariéra se skládá z oboustranných solárních panelů schopných vyrobit elektřinu z obou stran. Testovací projekt realizoval Rijkswaterstaat v roce 2018 na 400 metrů dlouhém úseku za podpory financování z evropských zdrojů. Měření potvrdila optimistická očekávání. Solární protihluková bariéra vyrobila dost energie pro 60 holandských domácností.

Moderní energetika napříč Evropou

Pokud vás zajímají zkušenosti z transformace energetiky v Nizozemsku, můžete si je poslechnout během webináře 16. června v čase 13:30–16:30. Online přenos lze sledovat na webu ceskenoviny.cz.

Webinář napoví, jak se Nizozemsku podařilo, že dnes mají solární panely na střechách více než 15 tisíc rodinných domů, v provozu stovky komunitních elektráren a do financování nových projektů snadno investují i desítky tisíc běžných obyvatel země. Nebudou chybět ani inovativní projekty využití obnovitelných zdrojů – například instalace solárních panelů na vodní ploše zatopených bývalých dolů či projekty tzv. agrivoltaiky. Nově pak začíná Nizozemsko pro fotovoltaiku využívat plochy kolem dálnic. Více informací a registrace na modernienergetika.cz. Akci pořádá Svaz moderní energetiky ve spolupráci a za podpory Velvyslanectví Nizozemského království v Praze.



Autor: Martin Prax

FOTO: Evides