Hlavy státníků plné odpadu. Světový summit řešil znečištění planety

Socha vyrobená z elektroodpadu nazvaná Mount Recyclemore a napodobující americký památník tamních prezidentů Mount Rushmore vyrostla v Cornwallu u příležitosti summitu lídrů G7. Autorem sochy je sochař Joe Rush a jeho cílem bylo poukázat na krátkou životnost a špatnou recyklovatelnost spotřební elektroniky.

„Tyto věci musí být opravitelné nebo vyrobené tak, aby vydržely déle, protože většina z nich skončí na skládce,“ řekl autor sochy pro BBC. Podle zprávy OSN bylo v roce 2019 celosvětově vyprodukováno 53 milionů tun elektroodpadu, což je o 9 milionů tun více než pět let předtím. A z toho pouze 17,4 % bylo recyklováno. Elektroodpad přitom často obsahuje toxické a nebezpečné sloučeniny, které mohou při nevhodné manipulaci ohrožovat životní prostředí a lidské zdraví.

Sochu Mount Recyclemore vytvořily podobizny sedmi hlavních představitelů států G7. Byly to britský premiér Boris Johnson, japonský premiér Yoshihide Suga, francouzský prezident Emmanuel Macron, italský premiér Mario Draghi, kanadský premiér Justin Trudeau, německá kancléřka Angela Merkelová a prezident USA Joe Biden. Jejich tváře vznikly z použité elektroniky: staré počítače, nefunkční klávesnice, hard disky, telefony, iPady či obvodové desky.

Socha má popíchnout hlavy států k řešení problematiky elektroodpadu

Místo pro umístění sochy nebylo vybráno náhodně, sousoší se nachází na druhém břehu naproti hotelu Carbis Bay, kde se summit během tohoto víkendu uskuteční. Autor sochy, kterého k jejímu vytvoření pověřila firma musicMagpie, doufal, že si jí účastníci summitu všimnou při cestě okolo. „Tato socha na ně bude shlížet a my doufáme, že popíchne jejich svědomí, aby si uvědomili, že se problematika nakládání s elektroodpadem týká nás všech. Hlavním poselstvím je: mluvme spolu a poraďme si s tímto problémem,“ vysvětlil Rush pro BBC.

Podle zástupců společnosti zaměřené na prodej elektroniky musicMagpie, která sousoší financovala, je elektroodpad velkou hrozbou pro životní prostředí a rozvojové země přitom patří k jeho největším původcům. „Vzhledem ke konání summitu G7 v Cornwallu jsme se proto rozhodli pro vytvoření sochy, která upozorní na tuto problematiku,“ uvedli pro The Washington Post.

Hlavním tématem summitu bude klimatická změna

Problémy spojené se změnou klimatu byly jedním z hlavních témat letošního summitu. Programu summitu dopředu avizoval, že se bude „řešit klimatická změna a zachování biodiverzity na planetě“. Oficiální web summitu také uvádí, že představitelé G7 chtějí chránit budoucnost naší planety přechodem na nulové emise a poskytovat finanční pomoc rozvojovým zemím, aby také mohly dosáhnout těchto cílů.

Ve Velké Británii přitom vzbudilo diskusi již to, že britský premiér Johnson cestoval na summit v Cornwallu, který je od Londýna vzdálený zhruba 400 kilometrů, letadlem, přičemž by mohl jet vlakem. Server Business Insider informoval, že cesta letadlem na tuto vzdálenost vygeneruje 97,5 kg skleníkových plynů na jednoho pasažéra a cesta vlakem do stejné destinace znamená 17,8 kg na cestujícího. Velká Británie letošnímu summitu předsedá, takže by podle představitelů opozice i neziskových organizací měla jít v boji s klimatickou změnou příkladem.

V závěrečném sdělení summitu vydaném v neděli 13. června se pak k tématu změny klimatu objevilo, že si lídři G7 uvědmují hrozbu změn klimatu pro světovou ekonomiku a snaží se společně posílit sdílení zkušeností například právě pro oblasti kritických materiálů - minerálů či polovodičů. Zda si pod obecným prohlášením můžeme představit reálné řešení problém s elektroodpadem například posílením cirkulární ekonomiky, se zřejmě dozvíme až z konkrétních kroků jednotlivých států.



Autorka: Kristýna Vobecká

FOTO: musicMagpie