Český tým vyhrál Evropský zelený hackathon. Chce delší životnost nábytku

V sobotu 12. června se v Praze uskutečnilo finále hackathonu Greenhack, největší zelené inovační akce v Evropě. Celkem 200 hackerů se během pouhých 36 hodin pokusilo vyřešit výzvy spojené s udržitelným rozvojem a chováním spotřebitelů i globálních firem. Vítězem soutěže se stal projekt Re-pair + Re-use + Re-sell, který přichází s kreativními nápady na opravu, vylepšení a přeprodej nábytku IKEA. Vítězný tým Unicorn Hackers získal 2 500 euro. Porota ocenila dále 3 hackerské týmy, jež získaly finanční, další týmy získaly partnerské ceny.

Leona Daňková

15. 6. 2021

Evropský inovační maraton probíhal online přes MS Teams od čtvrtka do soboty a zúčastnil se ho rekordní počet inovátorů z Česka a dalších evropských zemí. Účastníci měli za úkol vyřešit jednu z 11 výzev týkajících se celosvětových problémů, jako je změna klimatu, nadměrná spotřeba, nezodpovědná výroba a neefektivní řízení zdrojů. Na tvorbu prototypu řešení dostali 36 hodin.

Vítězem se stal projekt na téma recyklace a delší životnost nábytku

Slavnostní vyhlášení vítězů se oproti samotnému hackathonu uskutečnilo fyzicky v prostorách H40 v Pražské tržnici. Porota tvořená odborníky a partnery udělila vítězství projektu s názvem Re-pair + Re-use + Re-sell, který řeší rovnou 3 problémy spojené s delší životností nábytku: jednoduchou opravu, druhotné použití a prodej použitého nábytku. „Naše aplikace umožní pomocí QR kódu identifikovat nábytek IKEA a zákazník poté může jednoduše objednat nebo si nechat vyrobit chybějící náhradní díly, načerpat nápady k vylepšení nábytku nebo nepotřebný nábytek prodat. Chceme zákazníky přirozeně naučit chovat se ekologicky zodpovědně, inspirovat k opravám nábytku a motivovat k prodloužení jeho trvanlivosti,“ řekl Tobiáš Vybíral z vítězného týmu Unicorn Hackers.

„Překvapilo mě, jak v krátkém čase dokázali Unicorn Hackers přinést tak inovativní řešení, které má potenciál k použití v praxi. Sice nemůžeme řešení ihned plně implementovat, ale dává nám skvělou inspiraci, jak více zapojit našeho zákazníka do inovativních řešení v rámci IKEA,“ říká Daniel Frühauf, Innovation and Co-creation leader IKEA CZ/SK/HU. A dodává: „V podpoře akcí jako je GreenHack vidíme velký smysl. Inovace v oblasti udržitelnost a ekologie mají šanci skutečně ovlivnit život na naší planetě. Hackathon pro takové nápady vytváří prostor a pomáhá i s jejich převedením do reálného života.“

Porota ocenila tyto projekty:

1. místo: projekt Re-pair + Re-use + Re-sell týmu Unicorn Hackers, který vymyslel aplikaci pro delší životnost nábytku IKEA.

2. místo: projekt BASF in your pocket týmu Best_BASF_app, který přišel s univerzálním řešení označování chemických sloučenin.

3. a 4. místo: aplikace Nature Catcher - Vysočina týmu SUDs, která řeší problém nelegálních skládek a pomáhá zvyšovat počet turistů v kraji Vysočina. Projekt Second life for bottles týmu Balance is Motion, který přišel s návrhy reklamních materiálů a tvárnic z pivních lahví.

„Mám radost, že se nám v rámci letošního evropského Zeleného týdne podařilo zorganizovat největší inovační akci na téma udržitelnosti v Evropě,“ řekl Tomáš Studeník ze Ceehacks, který hackathon organizuje. „Jsem nadšený z množství a kvality nápadů, které se během pouhých 36 hodin zrodily, a velmi se těším na to, že snad některé z nich uvidím fungovat v praxi.“

Autorka: Leona Daňková

FOTO: se spolupráci s GreenHack