Budujeme informační mosty mezi vědci a veřejností, říká lídr projektu Fakta o klimatu

Informací o stavu klimatu sice na internetu i jinde rozhodně není málo. Horší už je to s jejich srozumitelností pro širokou veřejnost. „To, co chybí, jsou podle mě mosty. Jednak mosty od vědců směrem k médiím a veřejnosti, jednak mosty mezi obory – například mezi klimatologií, energetikou a ekonomikou,“ říká v rozhovoru pro Obnovitelně.cz zakladatel projektu Fakta o klimatu Ondráš Přibyla.

Pavel Baroch

7. 6. 2021

Jak je to tedy s informacemi o klimatu, o tom, co se s ním děje, co všechno nám hrozí. Mají jich podle vás lidé dostatek?

Informace jsou často dostupné, ale ne vždy ve srozumitelné podobě. Například zpráva IPCC o stavu klimatu má několik tisíc stránek. Anebo data o koncentraci v atmosféře najde Google celkem rychle, ale pro jejich pochopení a interpretaci v souvislostech prostě nestačí vidět jen ty výsledky měření. To, co chybí, jsou podle mě mosty. Jednak mosty od vědců směrem k médiím a veřejnosti, jednak mosty mezi obory – například mezi klimatologií, energetikou a ekonomikou.

Proč jste spustil informační projekt Fakta o klimatu? Jaký je jeho hlavní cíl?

Já jsem hlavně netušil, že se z té malé iniciativy party programátorů vylíhne dlouhodobý projekt. Prostě jsme viděli, že data o klimatu nejsou snadno dohledatelná a že jim chybí dobrá vizualizace. A zároveň jsme uměli dělat analýzy dat, programovat webové rozhraní nebo dělat vizualizace. Tak jsme během pár pracovních sprintů dali dohromady web a pár grafů, které se týkaly Česka. Snažíme se skrze vizualizace pomoct budování těch mostů, o kterých jsem mluvil před chvílí. A vypadá to, že to bude práce na několik let.

……………………………………………………………………………………………………………….



ONDRÁŠ PŘIBYLA je zakladatel a lídr projektu Fakta o klimatu. Vystudoval teoretickou fyziku, ale pak přehodil výhybku a místo vědecké kariéry se začal věnovat komunikaci. Nejdřív působil jako popularizátor a lektor na Masarykově univerzitě v Brně, později rozšířil svou doménu o metodiku Nenásilné komunikace, mediaci konfliktů a práci s komunikační kulturou v organizacích. V projektu Fakta o klimatu, který získal cenu za komunikaci globální změny klimatu, spolu se svým týmem vytvářejí vizualizace dostupných dat o změně klimatu a možných řešení.

………………………………………………………………………………………………………………..

Na vašem webu faktaoklimatu.cz píšete: „Snažíme se dodávat srozumitelné údaje široké veřejnosti a vizuálně zpracovávat vědecké informace, aby bylo rozhodování ve věcech týkajících se klimatu založené na aktuálních a ověřených datech.“ Daří se vám to? Rozhodují podle vědeckých dat třeba politici?

S pár politiky jsme v kontaktu, ale je tu ještě mnoho co dohánět. Zároveň je skvělé vidět, že naše grafiky používají v prezentacích nejen akademici, ale taky firmy. Ale i my potřebujeme postupně zapracovat na relevanci našeho obsahu: zatím se zaměřujeme hodně na obecnější rysy klimatické změny, ale abychom mohli být relevantní pro rozhodování politiků, budeme muset vizualizovat data o možných opatřeních a jejich nákladech a dopadech. A to není práce pro jednu malou organizaci, to bude vyžadovat úsilí, ve kterém se spojí více organizací a institucí.

Někteří politici, typicky exprezident Václav Klaus, stále klimatickou hrozbu zpochybňují. Čím si to vysvětlujete? Jaký to má podle vás dopad na názor veřejnosti?

Z posledních výzkumů o postojích veřejnosti ke klimatu a klimatické změně vyplývá, že veřejnost už klimatické názory pana exprezidenta nebere vážně. Že klimatická změna probíhá, si myslí přes osmdesát procent Čechů a více než sedmdesát procent by si přálo, aby si Česko vytyčilo za cíl dosáhnout uhlíkové neutrality.

Objevují se ve veřejném prostoru, na internetu, sociálních sítích záměrně šířené nepravdivé informace, hoaxy o klimatické změně? Víte, kdo je šíří, kdo je jejich autorem? Co si o tom myslíte?

Hoaxy, které by zpochybňovaly klimatickou změnu jako takovou, jsou už spíše výjimečné, a to je celkem celosvětový trend. Namísto zpochybňování klimatické změny se pozornost přesouvá na možná řešení a v této oblasti se míchají osobní přesvědčení s občasnými záměrnými kampaněmi. Třeba v Česku je celé téma aut a elektromobility mnohem víc ovlivněno docela lidským fanouškovstvím – chlapi mají prostě rádi svoje auta – než záměrnou dezinformací. Dezinformační kampaně fosilního byznysu ale jsou celkem dobře zdokumentované v Americe a Velké Británii.

Neplánujete tedy například zřízení speciální sekce na vašem webu, která by se zabývala vyvracením těchto nepravd a mýtů?

Myslím, že ne, není to totiž moc potřeba. Česká společnost je v otázkách klimatu překvapivě sjednocená, přestože to média často prezentují jinak. A nedává to strategický smysl: většinou, když zaměříte pozornost na konflikt, tak ten konflikt začne růst. My chceme pomoct hledat cesty a při tom je lepší používat data spíš jako mapy než jako zbraň proti oponentovi.

Máte přehled o tom, o jaká konkrétní data o klimatu má veřejnost obecně největší zájem? O čem například pojednává váš nejnavštěvovanější příspěvek na vašem webu?

Nejvíce stažení má grafika ukazující emise České republiky podle sektorů. Což odpovídá tomu, že jsme ji dali na viditelné místo, protože ji považujeme za důležitou. Často se nás lidé ptají na to, co mají dělat, což je ale složitější otázka, než by se mohlo zdát. Individuální opatření – méně jezdit autem nebo změnit stravovací návyky – mají totiž na celkové emise jen malý dopad. Většina emisí skleníkových plynů je systémových. Vyplývají z toho, jaký má Česko energetický mix, nebo ze stylu zemědělství. To jsou faktory, které jednotlivci mohou ovlivnit jen nepřímo. Tedy dobrou odpověď na to, na co se nás lidé ptají nejvíc, dát zatím neumíme. Ale postupně to chceme změnit a ukazovat více data o možných opatřeních, kteráé by pomáhala snižovat emise nebo uzdravit krajinu tak, aby klimatickou změnu lépe zvládala.



Autor: Pavel Baroch

Foto: se souhlasem Fakta o klimatu (foto celého týmu)

……………………………………………………………………………………………………………….

Ondráš Přibyla patří mezi hlavní mluvčí prestižního setkání TEDxNárodní, které proběhne ve dnech 19. a 20. června. Setkání je součástí globální iniciativy COUNTDOWN, během které v Praze vystoupí čeští vizionáři, inovátoři a lidé, kteří svou prací soustavně dokazují, že existují cesty pro ochranu klimatu. TEDxNárodní přináší toto téma poprvé i do Česka. Spojuje pět základních a vzájemně propojených oblastí s cílem vytvořit plán pro čistší a udržitelnější budoucnost. Více o akci napoví přímo stránky iniciativy tedxnarodni.cz.

Akce byla přesunuta z původního květnového termínu, aby umožnila také živé setkání, které nabízí oproti online přenosu možnost větší interakce a vytvoření aktivní mezioborové platformy. Akce zastřešená platformou TED se proto odehraje s prezenční účastí diváků v prostorách Veletržního paláce i v online přenosu.