Nepřijít o svůj šálek. Projekt EU pomáhá kávě a čokoládě vyrovnat se se změnou klimatu

Evropský projekt BOLERO hledá rychlá řešení, aby se káva nebo kakao rychleji vyrovnávaly se změnou klimatu.

Pavlína Šimeček

23. 10. 2025

Káva a kakao patří mezi plodiny nejvíce ohrožené změnou klimatu a v posledních letech to pociťují hlavně spotřebitelé. Extrémní počasí v oblastech pěstování, sucha v Brazílii, proměnlivé srážky v západní Africe či extrémní horka ve Vietnamu, vedly v posledním roce k prudkému nárůstu cen jak na trhu s kávou, tak u kakaa.

Cílem iniciativy Breeding for coffee and cocoa root resilience in low-input systems (BOLERO) je zvýšit odolnost stávajících populárních odrůd vůči suchu, vyšším teplotám a chorobám. Nechce vytvářet nové chuťově odlišné odrůdy, ale umožnit udržitelnější pěstování bez dlouhých šlechtitelských cyklů. 

Projekt kombinuje vědecké metody s praktickými zásahy. Výzkumníci vyvíjejí pokročilé nástroje pro analýzu architektury kořenového systému, zkoumají mikrobiom kořenů a metabolity. Výsledky integrují pomocí modelování. Jednou z metod, kterou BOLERO testuje, je štěpení, tedy nasazení odolných podnoží pod oblíbené kultivary. To může zvýšit toleranci rostlin vůči změnám klimatu mnohem rychleji než v případě šlechtění.

Výzkum už dávno opustil hranice laboratoře. Vědci z projektu BOLERO své poznatky zkouší při experimentech aplikovat přímo v dotčených regionech včetně Nikaraguy, Ugandy a Vietnamu. Spolupracují s místními farmáři i průmyslovým sektorem, aby byly novinky provozně i ekonomicky udržitelné. Do projektu se zapojili partneři z řad akademických institucí i firem, které jsou součástí dodavatelského řetězce

Plný problémů

Potřeba takových opatření je reálná. Pěstitele už trápí poškozené plody, klesající výnosy a šíření chorob, přičemž změna klimatu situaci zhoršuje. Iniciativy jako třeba Fairtrade upozorňují, že i když ceny některých komodit rostou, nízké výnosy a rostoucí náklady ohrožují příjmy pěstitelů a jejich schopnost investovat do adaptace.

BOLERO tak představuje ukázku aplikovaného, daty podloženého přístupu k adaptaci tropických plodin. Nicméně jeho skutečný dopad bude záviset na doprovodných tržních a sociálních opatřeních: férových cenách, podpoře nasazení nových postupů u pěstitelů a ochraně biodiverzity.

Úvodní foto: Unsplash