Aktualizujeme: ERÚ vyjasnilo nesrovnalosti v legislativě, papírování provozovatelům malých fotovoltaik nehrozí

ERÚ vyvrátil obavy z nutnosti posílat čestná prohlášení o nadměrných příjmech i v případě malých solárních instalací.

Aktualizace: Den po vydání článku se vyjádřil i Energetický regulační úřad, více informací a detailů najdete zde: ERÚ upřesňuje nejasný zákon: malých střešních fotovoltaik se nové papírování netýká. Níže najdete původní a již neplatné znění zprávy.

Místo avizovaného ulehčení energetické transformace jen další formuláře. Alespoň to tak vypadá podle nově zveřejněných informací Energetickým regulačním úřadem. Do konce června jsou totiž provozovatelé elektráren povinni podat vyúčtování odvodu z nadměrných příjmů. Doposud se povinnost vztahovala jen k výrobnám elektřiny s vyšším výkonem.

Nyní ho ale musí odevzdat všichni, a to i ti, kteří provozují malé elektrárny pod jeden megawatt výkonu. Tedy i provozovatelé několikakilowattových solárů nebo dokonce i ti, kteří aktuálně žádnou elektřinu nevyrábějí.

Pokud totiž majitel či provozovatel elektrárny nespadá do kategorie, která musí hradit odvody, je přesto povinen podat čestné prohlášení. „Ze zveřejněných formulářů na stránkách ERÚ skutečně vyplývá, že by čestné prohlášení měli na ERÚ zaslat všichni výrobci elektřiny, tedy i provozovatelé malých domácích fotovoltaik,“ vysvětluje pro Obnovitelně.cz Pavel Doucha z právní kanceláře Doucha Šikola advokáti.

Stále tak platí, že odvody z nadměrných příjmů se nevztahují na malovýrobu, přesto musí provozovatel solární elektrárny i s výkonem v řádu jednotek kilowattů podat na ERÚ čestné prohlášení, a to v souladu s § 95k, odst. 5 Energetického zákona, který stanoví: „Nevznikla-li poplatníku odvodu z nadměrných příjmů ve druhém odvodovém období povinnost k úhradě odvodu, sdělí tuto skutečnost správci daně ve lhůtě pro podání vyúčtování odvodu z nadměrných příjmů.“

Úřad za tímto účelem zveřejnil na svých stránkách vzor tohoto dokumentu. Ten doporučuje vyplnit všem výrobcům a zaslat ve stanovené lhůtě na Energetický regulační úřad datovou schránkou.

Aktualizovaný článek o vyjádření ERÚ, 14. 5. 15:17

Foto: Freepik