V Krkonoších vyfotili obrovského kopytníka. Los nejspíš přišel z Polska

Národní park Krkonoše hlásí unikátní nález. Kolem Žacléře se už několikátý den pohybuje dospělý los evropský.

O návratu losa do hor informovala Správa národního parku Krkonoše. Zvíře se pohybuje okolí Žacléře už několik dní a nejspíše pochází z polských Sovích nebo Krzeszowských hor. Ochránci přírody ho dokonce zachytili i na snímcích.

Ačkoliv to není příliš známý fakt, los evropský se v Česku vyskytuje, malá patnáctičlenná skupina žije na březích Lipna na Šumavě. Dříve jich bylo dokonce kolem stovky, kvůli výstavbě dálnic a znemožnění přirozené migrace stádo postupně vymírá. I proto ochránci přírody dbají na výstavbu ekoduktů, o kterých jsme na Obnovitelně.cz informovali nedávno.

„Los je velmi pohyblivé zvíře a překonává velké vzdálenosti. Aktuálně jsou hlavním problémem pro přežití losů v české krajině lidské překážky v podobě husté silniční sítě,“ vysvětlují ochránci přírody. Šumavská rodinka je pro genetickou rozmanitost závislá na své nejbližší další populaci, polské. Pro oplocení dálnic nebo případně srážky s auty se ale nejspíše několik let nepodařilo obměnit genetický základ.

Ani v Krkonoších není přítomnost losa úplnou novinkou. Dříve se zde vyskytovali běžně, s postupným zahušťováním krajiny se ale jejich populace postupně přesídlila a nyní se vyskytuje pouze sporadicky právě v polské části hor. Odtud zmíněný jedinec nejspíše pochází. Protože se jedná jen o jednoho jedince, není příliš pravděpodobné, že by se v Krkonoších usadil. Nejspíše poputuje dál, hledat si partnera. S trochou štěstí se dostane třeba až na Šumavu.

„Je předčasné spekulovat o tom, zda se losi v Krkonoších usadí natrvalo nebo zda pouze migrují. Každopádně to je dobrá zpráva o stavu naší přírody. Vzhledem k tomu, že los se pohybuje v tradičním biokoridoru, je to důkazem smysluplnosti a efektivnosti těchto opatření a jejich ochrany,“ říká ředitel Správy Krkonošského národního parku Robin Böhnisch.

Když turisté losa spatří, nemusí se ho bát. Jedná se o plaché zvíře, které není nebezpečné a před kontaktem uteče. Přesto může být ohrožením na silnicích. Na rozdíl od srn, které před autem okamžitě utečou, se los pohybuje rozvážně a pomalu. Dospělý samec může vážit kolem 400 kilogramů a v kohoutku mít i přes dva metry.

Vzhledem k jeho velikosti pak srážka s vozidlem může být vážným nebezpečím pro něj i pro posádku automobilu. „Proto apelujeme na řidiče, aby při svých cestách, zejména v okolí Žacléře, byli obezřetní,“ uvádí KRNAP.

Kromě možných zranění na obou stranách je srážka losa velikou ztrátou pro celou populaci. Naposledy k ní došlo v roce 2021, kdy byla v Ostravě nalezena sražená dospělá losice, kterou ochránci přírody monitorovali několik týdnů společně s mládětem.

Foto: Unsplash, ilustrační