Luxusní zážitek i alternativní bydlení. Nový přístup k posedům přináší nové možnosti

V Česku je kolem 300 tisíc posedů, pár nových se mezi nimi ztratí. Navíc mohou sloužit i jako alternativní bydlení nebo zážitku, vysvětluje šéf společnosti Bayaya.

Koronavirová krize mnoha lidem přehodnotila životní priority a obnovila různorodé způsoby, jak trávit volný čas. Jedním z trendů, který za poslední čtyři roky nabral na síle, je také glamping. Tedy cestování za luxusním a netradičním zážitkem uprostřed přírody.

Jednou ze společností, která nabízí offgridová a přírodní řešení, je podnik Bayaya vedený Ladislavem Trpákem. Inspirovaly ho posedy. „V České republice jich je 300 tisíc, stojí prakticky kdekoliv,“ vysvětluje, jak četná stavba posed je. Hned po rodinných domech je to nejrozšířenější druh určité stavby. Navíc může stát prakticky všude. Když se před čtyřmi lety začal Trpák zabývat tímto přírodním a alternativním životním stylem, uvědomil si, jak náročná je nyní situace na realitním trhu.

Mnoho lidí navíc postupně volí cestu úniku z města do přírody, na běžné bydlení finančně nedosáhnou. Rozhodl se proto nabídnout alternativní variantu, luxusní posed. Finančně se ceny za posedy pohybují od půl milionu do milionu a půl, záleží na parametrech, velikosti i případných individuálních úpravách.

„Tenhle poslední posed už není úplně posedem, to je spíš chata, pravda,“ komentuje Trpák jejich poslední výrobek s názvem Maxík Max. „Tenhle už bychom do lesa úplně nedávali. Ty první typy ano, ale tenhle už je spíš chata,“ vysvětluje domeček na kovových nohách. Začínali sice s posedy, které se téměř nedaly od těch běžných rozeznat, poptávka ale mířila i k pohodlí.

Cílová klientela jsou ale často majitelé rekreačních pozemků, kteří si chtějí postavit lehký domek na kraj přírodní louky nebo sadu. Na rozdíl od posedu je ale nejnovější domeček komfortní, disponuje prostorem pro celou čtyřčlennou rodinu i koupelnou.

Zákazníci často posedy kupují za účelem pronájmu, nabízí pak lukrativní ubytování v přírodě. Původně mezi zákazníky patřili sice spíše alternativně smýšlející lidé, kteří stále o posedy v základní verzi mají zájem. Od koronavirové krize se ale obliba glampingu rozšířila a mnoho zájemců má i podnikatelské záměry.

Spojení s přírodou i zážitkem

Glamping vychází ze spojení slov camping a glamour, neboli luxusní kempování, obvykle v přírodě. Mezi časté glampingové stavby patří právě různé domy na stromech či posedy, jurty nebo luxusní chatičky v lese.

„Glamping je nadužívané slovo, ale pro mě je to o zážitku. Když jde pak jen o bydlení, pak je to zkrátka ubytování,“ popisuje Trpák. Například na dobrodružnější dovolenou s dětmi je to podle něj ideální. Není to přeci jen spaní venku v přírodě bez jakéhokoliv zázemí, ale pořád dostatečně přírodní, aby posed poskytl zážitek.

Jeho ideální představa je rozesetí podobně obydlených posedů po České republice tak, aby plnily funkci útulen. Turista by posléze mohl cestovat „od posedu k posedu“, soukromé stavby by mohl využívat po rezervaci online a měl by tak jistotu ubytování. Společnost doufá i v navázání vztahů třeba s národními parky nebo chráněnými krajinnými oblastmi, kde by posedy mohly stát volně přístupné a umožnit tak cestování nejen po české krajině.

„Mám rád skryté uličky v zákonech a posed smí stát vlastně všude, i v lese, i proto jsme se rozhodli rozjet na tom principu naši společnost,“ říká Trpák. Na stránkách proto zdarma nabízí i manuál, jakou stavbu může člověk postavit bez stavebního povolení. Na jejich posedy se totiž povolení nevztahuje.

Přesto to pochopitelně neznamená, že je možné ho libovolně umístit kdekoliv. Stále jako pevný objekt musí podléhat územnímu plánu a v lese skutečně plnit funkci posedu, aby bylo možné ho umístit přímo do přirozené krajiny.

Pokud se zájemce rozhodne využít posed jako alternativu k bydlení, je to podle Trpáka reálné. „Zjistili jsme na tom i to, že lidé nepotřebují mít tak velké domy. Když se s místem pracuje dobře a dobře se to vymyslí, není ho potřeba tolik. Nejjednodušší úspora je osekat metry a rozlohu, ne šetřit na materiálu,“ dodává.

Posed je navíc možné na rozdíl od domu zcela rozmontovat a odvézt, je to úcta k tomu místu a je možné ho využít jen na několik let bez větších komplikací. Vhodný může být pro lidi, kteří si přejí být v kontaktu s přírodou, a je to pro ně důležitější než potřeba mít veliký dům.

Foto: KČ