Továrnu Tesly u Berlína museli evakuovat: jde o teroristický útok, říká braniborský premiér

V Berlíne někdo nejspíše úmyslně zapálil sloup elektrického vedení továrny Tesla, který způsobil výpadek proudu. K odpovědnosti se přihlásili aktivisté.

V úterý ráno postihl berlínskou továrnu Tesla výpadek proudu způsobený hořícím sloupem elektrického vedení. Podle německého serveru news.aku.news na místo dorazila policie, pyrotechnici i vrtulník. Příčina požáru se vyšetřuje. Německá média ale spekulují nad spojitostí s protesty ekologických aktivistů, které probíhají v okolí továrny od minulého týdne.

Aktivisté začali s demonstracemi proti továrně Tesla během předcházejících dnů a z místa stále ještě neodešli, zhruba 100 jich kempuje ve stanech v přilehlém lese. Podle serveru Bloomberg se k odpovědnosti přihlásila organizace Volcano Group, když uvedla, že „dnes sabotovala Teslu“.

Demonstranti dále uvádí, že se záměrně soustředili na přerušení dodávek elektřiny. Tesla totiž podle nich zneužívá zemi, zdroje, lidi a jen „chrlí šest tisíc zabijáckých SUV a monster trucků“.

Podle premiéra Braniborska je podobný čin roven teroristickému útoku, a pokud důkazy prokážou, že byl požár založen úmyslně, bude celý proces vyšetřován federálními soudy.

Tesla má v Evropě jedinou továrnu, právě tu berlínskou. Provoz spustila před dvěma roky a nyní vyrábí šest tisíc elektromobilů týdně. Od prvních plánů výstavby je její fungování doprovázeno protesty a demonstracemi. V posledních měsících se řešilo její možné rozšíření o novou logistickou budovu, proti které právě nyní mnoho aktivistů brojí.

Bouří se také místní obyvatelé, kteří s továrnou nesouhlasili a byla postavena i přes jejich námitky a protesty. Obávali se například nedostatku vody nebo narušení klidu. Agentura Bloomberg také uvádí, že se objevují zprávy o vypouštění nebezpečných látek do systému odpadních vod.

Výpadek proudu zaviněný požárem elektrického sloupu ale nepostihl jen továrnu Tesla, různě dlouhou přestávku v dodávkách elektřiny pocítili právě i místní obyvatelé a různé části regionu. Jedna z dalších aktivistických skupin Stop Tesla demonstrující proti automobilce podle Bloombergu uvedla, že za žhářský útok zodpovědná není, a již v úterý proklamovala, že by nikdy při své činnosti neohrozila lidské životy.

Foto: Michael Wolf , Penig, CC BY-SA 3.0