Dodavatele fotovoltaik SolidSun vyloučili z profesního sdružení kvůli neetickému jednání

Cech akumulace a fotovoltaiky už dříve upozornil na možné nekalé jednání některých fotovoltaických firem.

Profesní organizace oznámila vyloučení SolidSunu svým členům v newsletteru. Dokument koloval na sociálních sítích a redakci Obnovitelně.cz skutečnost potvrdilo několik osob obeznámených se situací. Cech akumulace a fotovoltaiky (CAFT) i vyloučený SolidSun záležitost v pátek nekomentovali. Podle tiskové mluvčí firmy Vladimíry Exnerové chystá společnost vydat prohlášení v následujících dnech.

Důvodem pro vyloučení bylo údajně závažné porušení stanov a etického kodexu CAFT. „Profesně neetické jednání vážně poškodilo poslání, zájmy a dobré jméno CAFT. Vzhledem k tomu, že šlo o dlouhodobého a významného člena cechu, považujeme za vhodné vás o této skutečnosti informovat,“ uvedli zástupci sdružení v newsletteru.

CAFT zatím nevysvětlil, co bylo konkrétním důvodem pro vyloučení SolidSunu. Organizace nicméně už v lednu upozornila na neetické profesní chování některých společností, které zastupuje. Varování souviselo s nekalým jednáním při vyjednávání se zájemci o instalaci fotovoltaické elektrárny. Podle informací Obnovitelně.cz od zdrojů ze solárního sektoru mělo jít o zneužití v té době ještě neveřejných informací o možné úpravě podmínek dotací na domácí fotovoltaiky, kdy některé firmy tlačily zákazníky k rychlému uzavření smluv, než dojde ke snížení státní podpory. Tuto verzi potvrzují i Hospodářské noviny.

„Představenstvo bude velice rychle a tvrdě reagovat na nekalosoutěžní jednání ze strany členů cechu. Tímto razantním jednáním chce vedení CAFT chránit své členy dodržující etická pravidla a důrazně zakročit proti firmám a jedincům porušujícím etický kodex CAFT. V následujících dnech bude představenstvo informovat členskou základnu a širokou veřejnost o firmách, které se takového jednání dopustily,“ vysvětlila v lednu organizace na Facebooku.

Varování Cech vydal kvůli obavě z poškozování dobrého jména sdružení a celého sektoru jak mezi zákazníky, tak u státní správy, a celé jednání dotčených společností označil za nepřijatelné.

Zda budou z Cechu nyní skutečně vyloučeny i další společnosti, CAFT zatím neupřesnil.

Společnost SolidSun působí na trhu zhruba 11 let a má za sebou údajně více než 10 tisíc instalací. Zaměřuje se zejména na malé střešní fotovoltaiky pro domácnosti i větší instalace nad 50 kilowattů pro firmy.

Další podrobnosti zjišťujeme.



Ilustrační foto: Unsplash