„Totální devastace.“ Těžaři zničili louku se vzácnými orchidejemi v údolí Chvojnice

Necitlivá těžba dřeva zničila louku se vzácnými orchidejemi. Firma má čas na nápravu do půlky dubna.

Hluboké bahnité koleje v chráněném údolí říčky Chvojnice, pokácené staré smrky, které stály harvestorům v cestě. Tak líčí místní obyvatelé pohromu, kterou napáchala těžařská společnost při kácení stromů ve svahu nad řekou.

Na velice nešetrný průběh těžby v přírodní rezervaci Údolí Chvojnice upozornil starosta města Oslavany Vít Aldorf. „Totální devastace zdejšího neopakovatelného biotopu se vzácnými rostlinami, dokonce s endemitem jazýčkem jadranským, jest dokonána,“ komentoval na svých sociálních sítích a sdílel fotografie, na kterých jsou rozježděny vzácné louky.

„Brutální bezohledná těžba na vápencových svazích, bez úklidu, bez ladu a skladu. Bezohledné zničení perspektivního podrostu. Kompletní devastace porostu čtyř významných zachovalých údolních niv potoka Chvojnice, plných vzácných a chráněných rostlin, nemluvě o totálním zničení cest v údolí a turistických tras. Krvácí mi srdce a dlaně se mi zatínají v pěst,“ popisuje dál škody.

Poničenou rezervaci Aldorf dále řešil i na Ministerstvu životního prostředí a Ministerstvu zemědělství, pod jehož resort spadá i správa Lesů ČR. Louku sice poničila soukromá těžařská firma, na nápravu ale dohlíží právě hospodářství Lesů ČR.

„Těžební firma má mít práce ukončeny v polovině dubna včetně komplexního úklidu celého území. Za tímto účelem je jí držena kauce. Pokud firma požadavky nesplní, o kauci přijde a celý úklid, jak bylo přislíbeno, respektive konstatováno, provedou Lesy ČR,“ dodává Aldorf.

Podle mluvčí Lesů ČR Evy Jouklové s nápravou firma počítá. „Půda je po vydatných deštích podmáčená a v zimě navíc téměř nezamrzla, takže firma provede na základě smlouvy standardní povýrobní úpravy. Ty budou provedené každopádně, firma s nimi počítá,“ vysvětluje pro Obnovitelně.cz Jouklová.

Orchideje se zmátoří, zásah byl přesto brutální

„Donedávna se tu těžilo pomocí koní a lanovek, vše se vytahovalo velmi opatrně,“ líčí pro Obnovitelně.cz Vít Aldorf péči o přírodní rezervaci. Aktuální firma je podle něj ale brutálně bezohledná, najela s těžkou technikou a poničila, co mohla.

Orchideje se z toho naštěstí pravděpodobně dostanou, problém je spíše ve změně mikroklimatu. „I jen oraniště, které způsobí černá zvěř, vypařuje vlhkost a pohlcuje teplo. Dříve se tamní louky spásaly krávami, dnes je i díky dotacím sečeme, aby je nepohltil les. A pak tam přijede takováhle firma,“ popisuje Aldorf.

Důvěřuje ale Lesům ČR, že dají situaci do pořádku, konečný termín mají 16. dubna. Pokud to do té doby nespraví firma, ze zaplacené kauce to uhradí a napraví právě státní lesní podnik. Se společností, která je za rozježděnou louku zodpovědná, má zkušenosti i z jiné části údolí.

„Dokonce působí i na hranici národní přírodní rezervace Divoká Oslava, kde pracuje za pomoci těžké techniky. Nejenže tam stroje nemají co dělat, ale jdou i proti samotným těžebním plánům,“ dodává Aldorf.

Přehrada pro Dukovany by zaplavila Oslavanskému údolí

Není to poprvé, co přírodní rezervace Údolí Oslavy a Chvojnice čelí zániku. Před několika lety totiž v údolí Oslavy, do které se výše zmíněná říčka Chvojnice vlévá, měla vzniknout přehrada.

Obě údolí leží v blízkosti dukovanské jaderné elektrárny, která čerpá vodu na chlazení z Dalešické přehrady a řeky Jihlavy. Především v posledních letech ale má problém s jejím nedostatkem, i proto vznikly plány na výstavbu nové přehrady v bezprostřední blízkosti. Tu ale překazil veliký odpor místních, kteří proti zániku výjimečných údolí sepsali petici.

Jejich snaha byla úspěšná, z výstavby přehrady sešlo a rezervace plné vzácných bylin a údolních ekosystémů zůstaly zachovány. „V době akce Zachraňme údolí Oslavy se nakonec vyjádřil i ČEZ, i případná dostavba Dukovan už dnes není podmíněná údolím na Oslavě,“ vysvětluje Aldorf.

Stávající reaktory již mají nainstalovaná modernizační opatření, se kterými nepotřebují tolik vody. A ty budoucí nové budou mít tak nízkou spotřebu vody, že si vystačí s Dalešickou přehradou na Jihlavské kaskádě.

Foto: Vít Aldorf (se souhlasem)