Jako 50 Dlouhých strání. Čína mohutně posiluje ve skladování energie

Jen za loňský rok Čína zvýšila kapacitu svých bateriových úložišť čtyřnásobně.

Země začala navyšovat bateriovou kapacitu především díky rozvoji lithium-iontových baterií, na který se zaměřila v uplynulých dvou letech. Jen za rok 2024 celkem do technologie investovala téměř 14 miliardy dolarů, uvádí server South China Morning Post.

Celkový výkon čínské akumulace nyní dosahuje 31,39 gigawattů, což znamená meziroční nárůst o více než 260 procent. Současně je to desetinásobek výkonu z roku 2020, jak uvedl čínský energetický úřad (NEA). Čínská akumulace nyní dokáže uchovat 74,5 gigawatthodiny energie.

Pro srovnání, modernizovaná vodní přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně má výkon 0,65 gigawattů a kapacitu 3,7 gigawatthodin. Aby Česko vyrovnalo stávající výkon čínské akumulace, muselo by disponovatvíce skoro 50 Dlouhými stráněmi, z hlediska kapacity pak dvacítkou těchto přečerpávacích elektráren.

„Skladování energie je součástí stále více klíčových technologií pro rozvoj nových energetických systémů,“ uvedl představitel NEA Bian Guangqi. Akumulace je podle něj důležitou fází pro vznik průmyslových odvětví a pro podporu zelené a nízkouhlíkové transformace k výrobě energie.

Čína si klade za cíl zajistit 80 procent své energie z obnovitelných zdrojů do roku 2060. Tehdy by měla země dosáhnout nulových emisí uhlíku. Loňský rok byla instalovaná kapacita obnovitelné energie 1 450 gigawattů, což pokryje více než 50 procent celkové instalované výroby. Přes vysoký podíl solárních a větrných elektráren se ale obnovitelné zdroje podílely na pokrytí spotřeby pouze z 15 procent.

Špička v nových čistých zdrojích

I proto se nyní země zaměřila na uchování zelené energie po delší dobu. Jak dále uvádí helsinské Centrum pro výzkum energie a ovzduší, právě rozvoj a modernizace energetiky přispěly k hospodářskému růstu Číny nejvíce ze všech sektorů, a to 40 procenty.

Rozvoj čínských obnovitelných zdrojů převyšuje i celosvětový průměr. Jak jsme na Obnovitelně.cz uváděli v prosinci, vzrůst fotovoltaik v zemi tvořil více než polovinu celosvětového instalovaného výkonu. A nejen soláry nebo větrníky, velmoc se jako skoro jediná rozhodla investovat do modernizace jaderných elektráren.

V průběhu loňského roku spustila 49 reaktorů z celosvětového čísla 99 celkově nově provozovaných. „Čínské firmy se ovšem soustředí na domácí trh, v zahraničí aktuálně žádný blok nestaví,“ dodává v komentáři Karel Polanecký. Čína ve třetím roce po sobě vykázala vyšší výrobu jaderných elektráren než Francie a zařadila se na druhé místo za Spojené státy.

Foto: Freepik