Tesla Cybertruck, která veze Porsche, je rychlejší než Porsche samotné

Elon Musk vytvořil elektrické neprůstřelné futuristické monstrum. Cybertruck nabízí výkon 845 koní, vysokou odolnost, bezpečnost a rychlost.

„Určitě jste už ve filmu viděli, jak se hlavní hrdina schovává za dveřmi auta před výstřelem,“ komentuje Musk na představení svého nového technologického favorita. „To ale ve skutečnosti nefunguje, všichni to víme. Pokud by ale hlavní hrdina využíval Cybertruck, byl by stále naživu,“ dodává.

Tesla Cybertruck je novým koněm jeho futuristické stáje. Disponuje 845 koňmi výkonu, neprůstřelnou karoserii a dojezdem 544 kilometrů. Váží přes tři tuny a nabízí jak luxusní svezení, tak bezpečnou jízdu. Při představení elektromobilu se majitel Tesly pochlubil impozantními technologiemi.

Cybertruck se nepřevrátí ani při skutečně náročných testech bočního škubnutí, žádná z běžných zbraní ho neprostřelí a při závodě bez problému velký pickup s naloženým sportovním Porschem 911 předjede Porsche samotné. Podle dostupných údajů zrychlí i tento doposud největší model americké automobilky na stovky za 2,6 vteřiny.



Karoserie Cybertrucku je vyrobena ze slitiny nerezové oceli navržené společností Tesla, která je údajně neprůstřelná 9 mm kulkami, a navíc prý dodává pick-upu větší torzní tuhost než McLaren P1. „Potřebovali jsme něco, co by se dalo skutečně vyrobit, co by nekorodovalo, co by nepotřebovalo barvu a co by se dalo vyrábět ve velkém,“ vysvětloval Musk k rozhodnutí vyrábět slitinu zcela na míru.

Jak už jeho design napovídá, automobil by měl mít skvělé jízdní vlastnosti i v terénu, neměl by se prakticky převrátit a díky své síle může v budoucnu být typickým příkladem pickupu, protože auto je prakticky použitelné při práci a má vysokou nosnost.

Skvělá myšlenka, pokulhávající realizace

Elon Musk automobil představil již v roce 2019, ale nyní je teprve rozesílá prvním zákazníkům. Koupit se nicméně nedá snadno. Jednak je jeho distribuce omezená na Spojené státy, Kanadu a Mexiko, a zájemci také musejí čekat v dlouhém pořadníku. Zapsat se do něj ale můžete už i u nás. Zda a kdy se spustí prodej Tesly Cybertruck i v Česku ale vůbec není jasné.

O auto by měl být údajně velký zájem, podle Muska se jedná o minimálně 200 tisíc až milion klientů. Údaj je ale spíše spekulativní, Musk si v různých výpovědích rozporuje. Navíc se zatím nejedná o závazné objednávky.

Cena za Cybertruck zatím není úplně jistá, ale podle nejnovějších údajů začíná na osmdesáti tisících dolarech, tedy necelých 1,8 milionech korun. Podle zakladatele automobilky je záměrně lidovější, než by se očekávalo, jeho záměr je umožnit vlastnit podobně luxusní auta všem, než z nich dělat nedostupné zboží.

Zatím se ale k výrobě váží spíše problémy. Od prvotního představení v roce 2019 se téměř nic nezměnilo, a Elon Musk se několikrát nechal rozporuplně slyšet od naprostého nadšení do nového projektu po skepsi, zda Cybertruck nepřinese Tesle úplný zánik.

Problém je totiž i financování výroby. Musk chce vyrábět od roku 2025 čtvrt milionů Cybetrucků ročně, otázkou zůstává, zda bude mít dostatečné množství zájemců, kteří jich tolik odkoupí.

Foto: Tesla