Říkal i nepopulární věci. Ekologické osobnosti vzpomínají na Karla Schwarzenberga

Podle ministra Petra Hladíka odešel státník, který formoval českou společnost. Jaromír Bláha z Hnutí Duha uvedl, že i přes svůj vysoký věk měl Schwarzenberg mladou mysl.

Pavel Baroch

13. 11. 2023

Když v roce 2009 vznikala TOP 09, byl u toho vedle Miroslava Kalouska také Karel Schwarzenberg, který se stal jednou z nejvýraznějších tváří této politické strany. A také jedním z těch, mezi jehož hlavní témata patřilo i životní prostředí.

„Starost o osud naší země a konzervativní východiska našich úvah vedly k založení TOP 09. Proto je samozřejmé, že ochrana životního prostředí, ochrana naší krajiny, našich vod a našich lesů je pro nás zásadní politický úkol. Ochrana životního prostředí je totiž bytostně konzervativní téma, kde by neměly mít své místo nebezpečné a militantně prosazované experimenty. Ne náhodou proto tyto priority zveřejňujeme ze svého programu nejdříve," řekl tehdy Karel Schwarzenberg, který se stal prvním předsedou TOP 09.

Vojtěch Kotecký z Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy připomněl, že Schwarzenberg nebyl ekolog. O to cennější podle něho bylo, když Schwarzenberg vstoupil do ekologické debaty s vlastními nápady a vlastním rozumem. Připomněl událost z doby, kdy byl ministrem zahraničí a vláda měla zrovna jednat o systému výběrových řízení ve státních Lesích České republiky.

„Na otázku, jak se k tomuto tématu postaví, odpověděl: Mohu jen říct, že bych nedoporučil něco, co bych ve svých lesích nikdy neudělal,“ zavzpomínal pro Obnovitelně.cz Kotecký. Podle něj to sice mohlo vyznít banálně, ale bylo to cennější, než kdyby deset expertů vypracovalo podrobné analýzy o tom, jak to funguje v jiných lesích v zahraničí.

Lesník, státník, Evropan

Někdejší ministr životního prostředí Bedřich Moldan uvedl, že má na Schwarzenberga jen všeobecně dobré vzpomínky. „Spolu s Kalouskem zakládal TOP O9 a byl jedním z těch, kdo mě přemlouval, abych tam také vstoupil,“ řekl profesor Moldan Obnovitelně.cz. Moldana pak také v roce 2010 osobně podporoval při jeho kandidatuře při volbách do Senátu – byť to Moldanovi nakonec nevyšlo.

Také Moldan, čerstvý držitel prezidentské Medaile Za zásluhy 1. stupně, připomněl, že Schwarzenberg nebyl ekologem, ale lesníkem – ovšem moderním, který zastával ekologické přístupy k porostům. K tomu se vztahuje i Moldanova vzpomínka z počátku 90. let. Moldanova rodina má chalupu na Šumavě, a když tam za ním přijel Schwarzenberg, moc se mu prý nelíbilo, v jakém stavu tamní les je. „Vzpomínám si, jak byl Karel upřímně zaskočený,“ dodal Moldan.

Současný ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) v SMS pro Obnovitelně.cz k úmrtí Karla Schwarzenberga uvedl, že odešel státník. „Svým životem a veřejným působením formoval českou společnost v jejím demokratickém vývoji více než třicet let,“ napsal Hladík.

Dodal, že si Schwarzenberga vždy vážil, protože souboj názorů a postojů buduje občanskou společnost. „A on to uměl, uměl zastávat názory a veřejně je dokázal obhájit. Byl to pravý Čech a pravý Evropan. Čest jeho památce!“ uvedl ministr Hladík.

Jeho předchůdce a bývalý předseda Strany zelených Martin Bursík také připomněl Schwarzenbergovo evropanství. „Karel byl pro mne dobrým přítelem, moudrým mužem a mnoho jsem se od něj naučil. Myslím, že jsme se ve vládě dobře doplňovali. Lidská práva a ochranu menšin měl v krvi, byl Evropanem a pochopil, kam směřuje vyspělá Evropa v ochraně klimatu a v ekologické politice,“ zavzpomínal pro Seznam Zprávy Bursík, který Schwarzenberga navrhl poprvé jako ministra zahraničí.

„Karel Schwarzenberg byl zastáncem obnovitelných zdrojů a zároveň velký pragmatik. Jeho hlas, nadhled a schopnost jít přímo na ,,solar’’ problému bude chybět,“ upozornila na síti LinkedIn ředitelka Aliance pro bezemisní budoucnost Jana Morávková.

Zastánce Greenpeace v Rusku

Jaromír Bláha z Hnutí Duha pro Obnovitelně.cz uvedl, že si Schwarzenberga vážil jako člověka i jako politika. „Jako politik většinou říkal a dělal věci, které si myslel že jsou správné. Tím se od mnoha jiných politiků lišil. Stál za svými názory a říkal věci, které nebyly populární a mnoha lidem se nelíbily. Řeklo by se vyžadovaly politickou odvahu, ale pro Karla Schwarzenberga to podle mě nebyla odvaha ale normální jednání,“ říká Bláha.

Zavzpomínal, jak se zastal lidí, kteří před lety bránili kácení kůrovcových smrků na Šumavě. „Měl rád lesy. Pamatuju se, jak nás podpořil při blokádě kácení v Národním parku Šumava. A jako jeden z prvních nabídl pomoc zprostředkovat jednání, která by pomohla konflikt vyřešit,“ konstatoval Bláha.

Dodal, že to bylo v době, kdy ještě dost lidí věřilo, že kácení kůrovcem napadených stromů je i v národním parku oprávněné. Teď už všichni vidí, jak se tam lesy samy obnovují, že to příroda vyřešila lépe. On to věděl už tehdy,“ uvedl Bláha.

Schwarzenberg byl podle něho sice lesníkem, ale nepatřil k těm konzervativním lesníkům, kteří stále chtějí hospodařit pomocí holosečí, jak se to učilo za Rakouska-Uherska. „Svou autoritou pomáhal přesvědčovat své kolegy v parlamentu o potřebě zavést moderní lesnictví. I přes svůj vysoký věk měl prostě mladou mysl. Bude chybět,“ dodal Bláha.

V roce 2013 se Karel Schwarzenberg také zastal skupiny aktivistů z mezinárodní organizace Greenpeace, které zadržely ruské úřady při protestu u ropné plošiny v Barentsově moři. Schwarzenberg tehdy napsal otevřený dopis ruskému velvyslanci v Praze. Připomněl, že už po desetiletí lidé z Greenpeace „někdy neobvyklými a překvapivými způsoby“ bojují za záchranu přírody a životního prostředí – nyní proti ropným vrtům.

„Na tuto otázku mohou existovat různé názory. Nicméně obvinit zadržené členy Greenpeace z pirátství je neoprávněné a směšné. Opět se ukázala pravá povaha ruského režimu. Prezident Putin se sice zatčených zastal, nicméně následně byli všichni nesmyslně obviněni a hrozí jim opravdu dlouholetý žalář,“ napsal Schwarzenberg.

Z dnešního pohledu, kdy Kreml rozpoutal válku na Ukrajině a tvrdě trestá všechny „protiruské živly“, se zdá konec této kauzy neuvěřitelný: trestní stíhání aktivistů Greenpeace bylo zastaveno na základě amnestie prezidenta Vladimira Putina.

Úvodní foto: TOP 09