Utah odpískal projekt malých jaderných reaktorů NuScale. Nenašlo se dost zájemců o drahou elektřinu

Očekávaný zlom je tu. Sdružení Utah Associated Municipal Power Systems se dohodlo s firmou NuScale na ukončení plánovaného projektu výstavby šesti malých jaderných reaktorů.

Situace společnosti NuScale věnující se výrobě a vývoji malých modulárních reaktorů byla několik posledních měsíců na hraně. Na konci října poukázala výzkumná organizace Iceberg Research na účetní nesrovnalosti, které vedly k řetězové reakci investorů. O hrozící jsme psali v dřívějším článku.

Tři týdny poté, co výzkumníci upozornili na enormní nárůst nákladů projektu Carbon Free Power Project (CFPP), za kterým stálo energetické sdružení Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS) poskytující energii padesátce municipalit ve státě Utah, se zástupci sdružení a firma NuScale dohodli na ukončení plánovaného projektu. Důvodem bylo, že firma měla během několika měsíců získat zájemce o odběr alespoň 80 procent vyrobené energie. Tento cíl byl ale nereálný. Na krach spolupráce upozornil server Bloomberg.

Za ukončení projektu musí nyní NuScale navíc společnosti UAMPS zaplatit poplatek téměř padesáti milionů dolarů za nedodržení slíbených závazků v dodávkách elektřiny. Krach plánu způsobil mimo jiné výrazný nárůst předpokládané ceny energie z malých modulárních reaktorů. Ty měly původně dodávat zákazníkům elektřinu za 58 dolarů za megawatthodinu, ale postupně cena narostla o více než polovinu na 89 dolarů za megawatthodinu, a to ještě nezačala ani výstavba elektrárny.

„Rozhodnutí je velkým zklamáním vzhledem k rokům tvrdé průkopnické činnosti,“ řekl generální ředitel partnerské společnosti UAMPS Mason Baker. „Přesto je tím nejlepším možným rozhodnutím a neocenitelnou lekcí do budoucna,“ dodal.

Ztráta důvěry i financí

NuScale je první vývojářskou společností, která získala povolení americké vlády na výstavbu malého jaderného reaktoru. Konec projektu v Utahu otevírá otázky nad budoucností celé firmy, která podle reportu Iceberg Research má peníze jen na zhruba rok provozu. „Akcie NuScale se propadly až o 42 procent,“ informovala agentura Bloomberg.

Finanční problémy v energetice se ve Spojených států netýkají pouze jaderné energie. Také byla zrušena výstavba dvou velkých offshoreových elektráren v New Jersey, částečně ale kvůli odmítnutí daňových úlev ze strany vlády, která velmi spoléhala na rozvoj jaderných elektráren.

Od roku 2014 poskytlo americké Ministerstvo energetiky firmě NuScale granty v celkové výši přes než 600 milionů dolarů. Viceprezident společnosti ClearView Energy Timothy Fox považuje konec projektu za velký neúspěch malých modulárních reaktorů, ale věří, že se u jiných projektů třeba karta obrátí. „Ale tohle byl favorit, a selhal,“ komentuje pro AP News.

Americký sen o jaderné energetice se rozplynul

Společnost vznikla ve chvíli zvýšeného zájmu o jadernou energetiku ze strany jak investorů, tak státu i občanů. Spojené státy s doposud minimálními zkušenostmi s moderní jadernou energetikou doufaly, že by tento přístup mohl urychlit přechod na bezemisní energii.

Místo toho ale přichází jedno fiasko za druhým. Jak jsme na Obnovitelně.cz informovali, výstavba jaderné elektrárny Vogtle se sice konečně blíží ke konci, ale za cenu daleko vyšší než se očekávalo. Stejným problémům čelí i NuScale, který navíc s výstavbou reálně použitelných reaktorů ještě ani nezačal.

Konec projektu vzbudil vášně i v dalších zemích, které uvažovaly mezi investicemi do jaderné energetiky a současně hledaly řešení k naplnění uhlíkových a klimaticko energetických cílů.

Jaderná politika je aktuálním tématem například v Austrálii, kde pesimistické scénáře v USA rozvrací vládu, jak informoval Guardian. „Komerční malé modulární reaktory jednoduše nejsou. Mimo Rusko a Čínu není v provozu či alespoň ve výstavbě zatím ani jeden. A konec jednoho ze tří hlavních projektů podtrhuje nedůvěryhodnost této technologie,“ uvedl australský politik a zastánce obnovitelných zdrojů Holmes à Court.

Projekt NuScale se skládal z šesti malých modulárních jaderných reaktorů a měl vyrábět elektřinu pro více než 300 tisíc utažských domácností. V provozu měl být v roce 2029 a nahradit tak pomalu odstavované uhelné elektrárny. V kombinaci s obnovitelnými zdroji měl v budoucnu eliminovat uhlíkovou stopu utažské energetiky.

Foto: Oregon State University, CC-BY 2.0