Pochvala pro Česko od klimatického eurokomisaře: vaše firmy razí cestu ke změně, uznal Hoekstra

Mezi první návštěvy čerstvě zvoleného eurokomisaře pro opatření v oblasti klimatu Wopke Hoekstry bylo setkání s ministrem životního prostředí Petrem Hladíkem.

Během setkání v Evropském domě diskutovali především o cíli snížení emisí do roku 2040 a dalším rozvoji Modernizačního fondu. Tématem byl i Vnitrostátní plán České republiky v oblasti energetiky a klimatu a konference OSN o změně klimatu COP28. Na jednání probrali také využívání finančních prostředků z Modernizačního fondu i plány evropské klimatické politiky pro zbývající období současné Evropské komise.

Právě využívání a správné přerozdělování peněz je podle Hladíka stěžejní, aby nutná opatření nezasáhla společnost příliš tvrdě. „Změna klimatu, dekarbonizace a vše co k tomu patří musí být sociálně citlivé, a právě to by mělo být zásadní jak pro Evropskou komisi, tak pro vládu,“ uvedl Hladík.

„Ve využívání prostředků z Modernizačního fondu patří dlouhodobě Česká republika k premiantům při obhajobě investic a prokazování jejich přínosů k naplňování ambiciózních klimatických cílů. Příkladem je náš program Nová zelená úsporám, který českým domácnostem nabízí investiční podporu na renovace jejich bydlení,“ dodal ministr.

Podle Wopkeho Hoekstry je důležité, aby Evropa zajistila zelenou transformaci napříč všemi státy a sjednotila sociální úroveň občanů, která by mohla tlakem na dekarbonizaci utrpět.

„Uvnitř Evropské unie musíme pokrok v ekologické transformaci zajistit při plné solidaritě mezi členskými státy, různými skupinami naší společnosti a za souhlasu podnikatelské sféry, která přijme stanovenou úroveň ambicí za svou. Rád bych pochválil Českou republiku za její snahy inovovat a za to, že české firmy již razí cestu, a těším se, že některé projekty budu moci společně s ministrem Hladíkem při další cestě navštívit,” dodal Hoekstra.

Kolik ušetříte díky fotovoltaice? Spočítejte si úsporu

„Vždy říkám, že zelená modernizace musí být sociální, nebo nebude vůbec. Pro posilování naší konkurenceschopnosti skrze investice do modernizace našich energetických systémů a jejich dopadů je přechod na obnovitelné zdroje zásadní. Nicméně by měl být ještě více zdůrazňován a zohledňován jejich potřebný a související dopad na ekonomickou a sociální udržitelnost,” dodal ministr Hladík.

Procesy spojené s dekarbonizací je nutné urychlit

Oba politici dále probrali například zrychlování všech procesů souvisejících s dekarbonizací. „Hovořili jsme o tom, jakým způsobem zrychlit a zefektivnit práci v rámci Evropské komise, předložil jsem konkrétní návrhy k odstranění některých byrokratických postupů tak, abychom dekarbonizaci a procesy s emisními povolenkami mohli dělat efektivněji,“ uvedl Hladík.

Hoekstra vysvětlil, že se při jednání zaměřili na tři zásadní body, které jsou stěžejní pro opatření proti klimatické změně. Prvním z nich je zacílení adaptací a mitigací, což by mělo být hlavním programem setkání COP28.

„Před konferencí COP28 v Dubaji musíme zajistit, aby se svět sjednotil ve zmírňování změny klimatu a přizpůsobování se této změně. Je nanejvýš důležité dosáhnout výsledků navzdory obtížné geopolitické situaci, neboť mnoho se toho musí odehrát mimo Evropu,” dodal Hoekstra.

Druhým bodem je podle něj neustálé snižování emisí, protože bez ohledu na plnění cílů je třeba co nejvíce zmírnit dopady klimatické změny. Třetí (nikoliv ale poslední) částí jednání bylo pak právě využití evropských fondů a s tím spojené evropské i české příklady a projekty.

Ministr Hladík dále seznámil komisaře Hoekstru s českými prioritami před nadcházející konferencí OSN o změně klimatu v Dubaji, kde bude ministr zastupovat Českou republiku. Na závěr probrali cíle České republiky ve snižování emisí skleníkových plynů, ministr Hladík eurokomisaři představil návrh Vnitrostátního plánu ČR v oblasti energetiky a klimatu (známý také jako NCEP).

„Česká republika podporuje to nejzásadnější, tedy abychom absolutní množství emisí zlomili a emise začaly klesat. Nejpozději bychom tak měli učinit v roce 2025 a to po celém světě. Je důležité vyzdvihnout Evropský právní rámec pro klima, který stanovuje závazný cíl dosažení klimatické neutrality na úrovni EU do roku 2050,” doplnil ministr Hladík.

Schválení jmenování nového evropského komisaře Wopkeho Hoekstry proběhlo 5. října letošního roku, ve funkci nahradil Franse Timmermanse (PvdA). Úkolem Hoekstry je dohlížet na provádění Evropského právního rámce pro klima, především pak povede přípravy klimatického cíle do roku 2040.

Foto: Kristýna Čermáková