Další obří požár kvůli spalováku: policie potvrdila, že zkázu 1500 aut v Lutonu způsobil dieselový vůz

Požár na londýnském letišti Luton, při kterém lehlo popelem 1500 aut a spadla část parkoviště, zřejmě způsobilo auto s naftovým pohonem. Po hasičích to potvrdila i policie.

Ondřej Novák

15. 10. 2023

Odpůrci elektromobility se nejspíš opět radovali předčasně. Ačkoliv vyšetřování nezvykle velkého požáru parkoviště na britském letišti Luton, ke kterému došlo v noci z úterý na středu, stále probíhá, podobně jako u nedávného obřího požáru lodi Fremantle Highway je i tentokrát na vině nejspíš auto se spalovacím motorem. Proti typickým pomluvám, které se u těchto případů zpravidla objevují a dávají neštěstí automaticky za vinu elektromobilům, vystoupil krátce po vzniku požáru velitel hasičů Bedfordshire Fire and Rescue Service Andrew Hopkinson. Hasič pro BBC vysvětlil, že příčinou nebylo elektrické vozidlo, ale hořet ve středu začalo u auta s dieselovým pohonem.

Informaci ve čtvrtek agentuře AFP, která u této hojně diskutované události dělala fact-checking, potvrdila i místní policie. „Můžeme potvrdit, že prvotním vozidlem zapojeným do požáru byl dieselový automobil,“ řekla AFP mluvčí Bedfordshirské policie Rebecca Croftová. Oheň zachvátil až 1500 vozidel, došlo k narušení konstrukce parkoviště a musel být přerušen i provoz samotného letiště.

Přemýšlíte o fotovoltaice? Spočítejte si úsporu

AFP také vyvrátila mylné informace, že k požáru na parkovišti Terminal Car Park 2 došlo u dobíjecích stanic pro elektromobily. Ty jsou přitom umístěné na parkovišti Terminal Car Park 1, které je od místa vzniku požáru odděleno silnicí. Na celkové závěry oficiálního vyšetření si ještě budeme muset počkat. Nicméně, bezpečnost elektromobilů potvrzují i dosavadní statistiky. Například podle nedávného amerického průzkumu benzínová a dieselová auta hoří 20krát častěji než elektromobily.

Parkoviště prakticky vybuchlo

„Když moji lidé přijeli na místo, zastihl je rozsáhlý a rychle se šířící požár velkého množství vozidel. Nakonec se rozšířil do několika pater a parkoviště se částečně propadlo,“ komentoval po zásahu Hopkinson. Na záběrech kolujících po Twitteru je v počátcích požáru vidět oheň u prvního vozu, kterým byl podle odhadů diskutujících zřejmě Land Rover mild-hybrid.

Deník Daily Mail nicméně za viníka označil vůz značky Ranger Rover. Podobné SUV přitom podle deníku způsobilo masivní požár i před šesti lety, kdy na parkovišti v Liverpoolu shořelo 1600 aut.

Podle technologa Grega Cartera je nejpravděpodobnější příčina požáru u auta s dieselovým i elektrickým motorem vzplanutí dvanáctivoltové baterie. Jak uvedl pro server Independent, samotný vznik požáru přímo v dieselové nádrži není příliš pravděpodobný, protože je třeba vytrvalého tlaku nebo dlouho působícího plamene, aby se nafta vznítila. V kombinaci se zkratem baterie je ale riziko vyšší.



V momentě, kdy se požár rozšířil mimo prvotní vozidlo, nastala řetězová reakce a parkoviště prakticky vybuchlo. Požár vypukl ve třetím patře nově vybudovaného parkoviště Terminálu 2 v úterý kolem deváté hodiny večer. Hopkinson pro BBC navíc kritizoval, že na rychlém šíření ohně má vliv nedostatečná výbava patrového parkoviště protipožárními sprinklery. Na místě, kde hořelo, žádné nebyly. Mohly by tak alespoň zbrzdit šíření ohně.

V tuto chvíli se experti snaží jednak celou záležitost vyšetřit, ale také zachránit ostatní nepoškozená auta, která mnohdy uvízla v různých pater budovy. Té přitom hrozí zřícení. Po dokončení všech záležitostech bude zbourána.

Autor: Ondřej Novák, Kristýna Čermáková

Foto: Unsplash