Týden tlustých medvědů ovládla blonďatá medvědice s plnou tlamou lososů

V tvrdé konkurenci mnohem větších samců zvítězila medvědice 128 Grazer díky své šikovnosti a nezdolné vytrvalosti.

Ondřej Novák

12. 10. 2023

Medvědice s blonďatou srstí 128 Grazer (volně přeloženo jako „pasoucí se“, což zřejmě odkazuje na její schopnost doslova spásat lososy v řekách) letos porazila hned 11 konkurenčních medvědů z národního parku Katmai na Aljašce. Populární anketu Fat Bear Week (Týden tlustých medvědů) pořádá americká Správa národních parků. Fanoušci divočiny se každý týden rozhodují mezi dvěma aljašskými medvědy a hlasují, který z nich se zvládá lépe vykrmit na zimu.

„S dominantním výkonem … je Grazeřina vytrvalost a síla ztělesněním Katmaiských hnědých medvědů,“ uvedla správa na Facebooku spolu s oznámením letošního vítěze. „Grazeřina kombinace šikovnosti a odolnosti z ní dělá jednoho z nejimpozantnějších, nejúspěšnějších a nejvíce adaptabilních medvědů na řece Brooks a která je velmi dobře připravená na zimu,“ dodávají strážci přírody.

128 Grazer dokázala ve vykrmování se na zimu vyhrát i nad dvojnásobným vítězem Týdne tlustých medvědů jménem 747 (nebo také „Jumbo Jet“). Ve finále pak o skoro 80 tisíc hlasů porazila samce 32 Chunk („Tlouštík“ nebo „Špek“), který je podle správy „samec jako hora“ s „dominantní stavbou těla.“ U Grazer fanoušci ankety ocenili její schopnost „nacpat si tak moc lososů do pusy“.

Přemýšlíte o fotovoltaice? Spočítejte si úsporu

„Jsem na ni tak hrdá, že teď doslova brečím, jako bych měla s touto medvědicí nějaký parasociální vztah,“ okomentovala vítězství letošní šampionky jedna z fanynek na Instagramu. „Královna severu,“ přidali se další uživatelé spolu s přáním šťastného zimního spánku.

Medvědice Grazer se u řeky Brooks v národním parku Katmai objevila poprvé v roce 2005. Od té doby se z ní stala údajně jedna z nejlepších rybářek v regionu. Grazer je i pečující matka. Odchovala dva vrhy medvíďat a kvůli jejich ochraně dokonce pravidelně útočila i na mnohem větší samce. Někteří velcí medvědi v regionu se podle správy národního parku aktuální vítězce Týdne tlustých medvědů dokonce aktivně vyhýbají.



Národní park Katmai pokrývá vulkanicky aktivní jižní část Aljašky a vznikl v roce 1918. Území obývá kolem 2 000 medvědů hnědých, kteří zde platí za vrcholové predátory. Medvědi hnědí, mezi které patří i samice Grazer, dorůstají délky 2,1 až 3 metry a největší samci mohou před začátkem zimy vážit přes 450 kilogramů (samice váží zhruba o třetinu méně). Jejich srst mívá barvu od velmi světle hnědé až po tmavě hnědou. V divočině se dožívají v průměru 20 let. Samice mívají v každém vrhu 1 až 4 mláďata, o která se starají 2 až 3 roky.

Úvodní foto: NWBearLove, CC-BY-SA