Zateplení střechy a podlahy stihnete ještě letos, větší renovaci nechte na jaro, radí šéfka asociace

Nově představené dotace ministerstva životního prostředí zvýší poptávku po řemeslnících i izolačním materiálu. Firmy jsou ale díky včasnému varování připraveny, slibuje Asociace výrobců minerální izolace.

Hned několik nových dotací představí ministerstvo životního prostředí během následujících týdnů. V úterý 19. září představí úpravu projektu Nová zelená úsporám, kdy poskytne dotace bytovým domům, následovat bude rozšíření pro zranitelné skupiny vlastníků nemovitostí v programu Oprav dům po babičce.

Na říjen se pak chystá nová dotace i pro renovaci veřejných budov, památkově chráněných objektů i na výstavbu nových mateřských školek a základních i středních škol.

Finanční injekce ve výši 100 miliard korun se bude skládat zhruba z 60 miliard soukromých investic vlastníků do rekonstrukce nemovitostí a 40 miliard budou představovat státní dotace na snížení spotřeby energií, tedy zejména na zateplení budov.

Podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) je záměrem nových dotačních programů vyvolat další vlnu renovací, čímž se sníží energetická náročnost soukromých budov i finanční výdaje za energie.

„Aktuální tempo renovací je pomalé, potřebujeme postupně zrychlit až na tři procenta budov ročně, abychom zajistili moderní, bezpečné a zdravé bydlení všem domácnostem,“ vysvětlil Hladík na tiskové konferenci, které se zúčastnila i redakce Obnovitelně.cz.

Spočítejte si, jestli se vám vyplatí solární elektrárna

„Míra renovací není příliš veliká, je to zhruba 1,2 procenta renovací, takže každý dům by se renovoval každých zhruba 80 let, statisticky, což je neudržitelné. Správná míra by měla být někde na jedné generaci, možná až 35 letech, takže místo procenta by mělo jít spíš o tři procenta, ať už se jedná o bytové či rodinné domy,“ dodal.

Tempo renovací je třeba zrychlit

Architektka a ředitelka Asociace výrobců minerální izolace (AVMI) Marcela Kubů dodala, že tříprocentní renovační tempo znamená přestavbu až šesti tisíc domů každý rok. „V současné době jsme přitom ani ne na třetině tohoto čísla. Tyto dotace poskytnou stavebnímu průmyslu cennou finanční injekci. Menší stavební firmy, které teď těžce hledají práci, se mohou rekvalifikovat a přeškolit.“

Kubů očekává nárůst poptávky nejen po tepelných izolacích, ale i obecně po pracích, které souvisí s rekonstrukcemi. Podle AVMI by to také znamenalo renovaci až 50 tisíc rodinných domů.

„Jedná se o jednoznačně prorůstové opatření, které do stavebnictví přiláká investice soukromého sektoru, tedy běžných lidí, kteří rekonstrukce svých nemovitostí zatím odkládali. To platí od založení programu, kdy v letech 2009 až 2011 pomohl českému stavebnictví překonat tehdejší krizi,“ říká Radek Bedrna, ředitel společnosti Knauf Insulation, která je členem AVMI.

Řemeslníci se vyškolí, malé firmy přeorientují

Bedrna si dále chválil spolupráci průmyslového sektoru s vládou. „Oceňujeme, že jsme schopni se na změny připravit. Dostali jsme vědět o připravovaných dotačních programech v dostatečném předstihu, takhle by měla fungovat spolupráce byznysu a vlády,“ komentuje.

Společnosti díky tomu mohou zareagovat včas. Velký zájem o zateplení a renovace zvýší poptávku nejen po izolantech, ale i řemeslnících. Pro řadu z nich, kteří přišli o zakázky z důvodu stagnace výstavby novostaveb, to bude vítaná vzpruha.

„Menší stavební firmy a řemeslníci nyní mají šanci přeorientovat se na zateplování stávajících domů. Mohou realizovat i práce spojené s rekonstrukcí domu, které je třeba provést před zateplením, typicky hydroizolace, výměna oken či sanace fasády a vyspravení zdiva,“ říká Kubů. Podle ní si rekonstrukce staršího domu může vyžádat i celkovou investici přes dva až tři miliony korun.

„Proto je klíčové, že stát pomáhá rodinám investiční podporou pokrýt část nákladů na renovaci týkající se snížení energetické náročnosti, jako je dobré zateplení, výměna oken a další opatření. Potřebné komplexní renovace se tak stávají dostupnější pro více domácností,“ dodala Kubů.

Materiálu je dost, výrobní linky jsou připraveny na nárůst poptávky

V této souvislosti Asociace očekává nárůst zájmu řemeslníků o školení v oblasti aplikace izolačních materiálů, takzvaných izolantů. Bedrna zdůrazňuje, že hlavním důvodem je to, že kvalitní zateplení domu vyžaduje technicky správné postupy, včetně vhodných kombinací materiálů.

„Pro podporu řemeslníků budeme nabízet speciální jednodenní školící akce zaměřené na zateplování budov. Součástí budou i doporučené postupy rekonstrukce domů před realizací zateplení,“ potvrzuje Bedrna.

Firmy sdružené v AVMI, které představují více než 90 procent tuzemského trhu, jsou schopné pokrýt i zvýšenou poptávku po izolantech. Ty představují nejčastěji desky a role minerální vlny určené pro zateplení fasád, střech a stropů nebo třeba foukané minerální izolace.

„Výrobní linky jedoucí na plnou kapacitu, například závod Knauf Insulation v Krupce u Teplic denně vyprodukuje přes 200 tun minerální izolace, což je množství, které by stačilo na zateplení střech 400 rodinných domů. Ročně by tak bylo možné zateplit střechy 146 tisícům majitelů rodinných domů. Můžeme tedy všechny zájemce ubezpečit, že materiál pro zateplení bez problémů obdrží,“ vysvětluje Bedrna.

Letos lze ještě stihnout zateplení střechy i podlahy

Zájemci o renovaci celého domu si na zateplení nyní již budou muset počkat, blíží se začátek topné sezóny. Stihnou ale zateplit alespoň střechu a podlahu, což jsou místa s největšími tepelnými úniky.

„Zateplení stropů například foukanou minerální vatou je akce na jeden den. Zateplení střechy vatou trvá zhruba týden. Na tyto práce navíc není obvykle potřeba stavební povolení ani ohlášení, protože díky nehořlavosti minerální vaty se nemění požární zatížení,“ říká Kubů.

Zimní sezonu alespoň mohou lidé využít k přípravě rekonstrukce, projektu i žádosti o dotaci. Budou pak moci začít hned na jaře, což se v případě velikých renovací vyplatí. „V mnoha případech bude muset současně se zateplením proběhnout i rekonstrukce domu, na což je třeba mít projekt a potřebná povolení. To vše vyžaduje čas, takže celá akce od projektu po realizaci může trvat šest měsíců i více v závislosti na náročnosti rekonstrukce,“ dodává Kubů.

Nové dotace zamíří i do sektoru veřejných a památkově chráněných budov

Kromě nových dotací pro zranitelné skupiny v rámci programu Nové zelené úsporám, které již ministerstvo představilo, chystá také pomoc v případech renovací veřejných budov či památkově chráněných objektů.

„V průběhu října zveřejníme další dotační výzvy, první se bude týkat renovací veřejných budov na území hlavního města Prahy. Další dotací bude sektor památkově chráněných či architektonicky cenných budov, u kterých ta míra renovací musí fungovat jiným způsobem, aby to vedlo k úspoře energií. Ale i tam je třeba možné udělat celou řadu úsporných opatření,“ vysvětluje Hladík.

Třetí dotací bude podpora výstavby nových mateřských, základních i středních škol v pasivním energetickém standardu, takzvaných pasivních budov. Budovy by tak měly vytvořit více energie, než samy spotřebují.

Foto: Kristýna Čermáková