Ceny energií nadále klesají, trendem zůstávají krátkodobé fixace

Ceny elektřiny i plynu navzdory obavám z vývoje energetického trhu nadále padají a konkurence stoupá. Trh ale ovládly krátkodobé fixace, lidé raději vyčkávají.

Po vlně jarního zlevňování pod vládní cenový strop přišlo druhé kolo snižování cen energií. Některé společnosti oznámily nabídku nových tarifů či stávajícím zákazníkům umožňují přechod na výhodnější částky. Mění se i strategie dlouhodobých fixací, lidé se bojí pořizovat si tarif s aktuálními cenami na několik let. Dodavatelé tomu proto vycházejí vstříc.

Celoplošné zlevnění plynu i elektřiny pro domácnosti si přichystala od prvního září společnost Pražská energetika. Ceny plynu sníží o 30 procent, elektřinu o 20. Vzhledem ke svým dosavadním cenám se ale zlevněním spíše dostává na úroveň ostatních konkurenčních společností. Fixaci cen nabízí na rok a půl.

Vyplatí se vám fotovoltaika? Spočítejte si úsporu

Zlevnění se bude týkat 700 tisíc nových i stávajících zákazníků. „Plošné snížení cen umožnil příznivý vývoj na velkoobchodním trhu. Dotkne se všech zákazníků, kteří nemají fixaci ceny. PRE přistupuje k takto rozsáhlému snížení cen jako jeden z prvních dodavatelů na trhu,“ uvádí společnost ve své tiskové zprávě.

Dlouhodobé snižování cen pod vládní strop i krátké fixace

„Zákazníkům jsme již v návaznosti na vývoj cen na velkoobchodních trzích letos snižovali ceny třikrát, tak jak jsme na začátku roku slíbili. Jako první na trhu jsme přišli se schodovým fixovaným produktem s postupně klesající cenou, který nezamyká zákazníka do stejné ceny po celou dobu fixace, ale každý rok se mu cena snižuje, přičemž stabilita smluvního vztahu zůstává stejná,“ říká mluvčí společnosti ČEZ Alice Horáková.

Zákazníkům, kteří mají zafixovanou cenu ještě nad současným cenovým stropem, umožní ČEZ převod tarifu na tříletý schodový produkt s klesající cenou.



Podle Martina Chalupského ze společnosti Innogy je evidentní, že se nízké ceny na evropských trzích z poslední doby konečně začínají promítat i do koncových cen pro zákazníky. „Ceny jsme začali snižovat hned na počátku letošního roku a dnes už mohu prozradit, že chystáme další snížení cen u plynu i u elektřiny. Předpokládám, že nové ceny oznámíme za pár týdnů,“ uvedl.

Již 1. srpna nabízí speciální tarif pro stálé zákazníky, kteří by od Nového roku přeskočili na vysoký cenový systém a dopláceli by tak na extrémní krizi posledního roku. Na tarif je navíc společnost převede již 15. září, takže adekvátní cenu topné sezony budou mít od začátku, a ne až od poloviny zimy. Změna se zatím ale týká jen 200 tisíc klientů.

Některé společnosti se snižováním cen otálejí

Pražská plynárenská snižovala ceny naposledy v květnu, novým zákazníkům nabízí fixaci cen po dobu jednoho roku. „Ohledně dalšího vývoje cen – reagujeme na vývoj, v případě, že bude příznivý, přeneseme to samozřejmě směrem k zákazníkům. Další snížení cen tedy nevylučujeme,“ uvedla mluvčí společnosti Tereza Špačková.

„I my vzhledem k relativně pozitivnímu vývoji na energetickém trhu uvažujeme o dalším snížení cen pro naše stálé klienty. Pokud k dalšímu snížení cen přistoupíme, budeme o tom klienty dopředu informovat,“ říká mluvčí společnosti EON Roman Šperňák.

Podle společnosti EON zákazníci aktuálně preferují jedno až dvouleté období fixace a vychází jim tím vstříc. I proto nabízí novým zákazníkům tarify na kratší období nebo tarif pro tři roky s postupně snižující se cenou.

„Vzhledem k tomu, co se v posledních letech dělo na energetických trzích, vidíme změnu v přístupu zákazníků. Zatímco dříve pro ně byla jediným kritériem při výběru zákazníků cena, aktuálně cena hraje také velmi důležitou roli, ale klienti zároveň řeší i stabilitu a jistotu dodávek energií,“ uvádí dále Šperňák.

Nováčci na trhu proráží s měsíčním tarifem

Dodavatel Tedom Energie nabízí jeden z nejlevnějších tarifů na trhu v současnosti vůbec a odvážila se k riskantním nabídkám, aby získala náskok. Oproti svým velkým a tradičním konkurentům nabízí možnost levného měsíčního tarifu s případnou výpovědní lhůtou pouze jeden měsíc. Odlivu zákazníků kvůli náhlému zdražení se ale nebojí.

„Našemu produktu věříme a víme proč. V prvé řadě si myslíme, že pokud se nestane něco mimořádného jako je eskalace konfliktu na Ukrajině, nebo jiná globální katastrofa, dojde postupně i ke stabilizaci cen a uklidnění odvětví. Navíc náš produkt nabízíme férově a během prodeje se snažíme zákazníky maximálně edukovat,“ vysvětluje Jakub Odložilík za společnost Tedom Energie

Společnost sází na zákaznickou uvědomělost, že i v případě mírného růstu cen v zimním období si klienti spočítají, že průměrná cena měsíčních tarifů je vyjde dlouhodobě levněji, než fixace u jiné společnosti na delší období.

„Cena našeho aktuálně nejprodávanějšího produktu Jistota na měsíc se řídí cenou měsíčního produktu na trhu. Očekáváme spíše stabilní vývoj s případným mírným růstem v zimě a dalším poklesem na jaře 2024. Pro plyn jsme již na trh uvedli a pro elektřinu chystáme fixaci na zimní sezónu (fixní ceny od října do března). Zákazníkům, kteří mají s ohledem na zkušenosti z loňského roku obavu z vývoje cen v topné sezónně, tak nabízíme řešení, jak se v zimě vyhnout překvapení na účtech,“ říká Odložilík.

Aktualizace 4. 8.: Společnost Tedom čerstvě po zveřejnění článku oznámila zahájení prodeje tarifu s půlroční fixací a cenou 3950 korun za megawatthodinu bez DPH.

Foto: Unsplash