Odteď jedeme na dluh. Ekologické limity planety jsou pro letošek vyčerpány, hlásí ekologové

Dnešním dnem začali lidé spotřebovávat přírodní zdroje ve větším množství, než které bude Země schopná v tomto roce obnovit.

Odborníci označují jako den překročení limitu to datum, kdy poptávka lidstva po ekologických zdrojích a službách překročí kapacitu, kterou je Země schopna v daném roce obnovit. Společnost tento deficit udržuje neustálou likvidací zásob ekologických zdrojů a hromaděním odpadu či skleníkových plynů v atmosféře.

Mezinárodní výzkumná organizace Global Footprint Network upozorňuje na tento den proto, aby poukázala na nutnost uskromnit hospodářské fungování států i firem tak, aby nepřekračovaly ekologické kapacity planety.

Podle výpočtů Global Footprint Network tak letos připadá Den překročení kapacity Země na 2. srpna. Tento den navíc přichází v posledních letech každým rokem stále dříve a pro každý stát vyhlašují odborníci i samostatné datum s ohledem na jeho ekonomiku a hospodárnost. V České republice Den překročení limitů připadl na nelichotivý 12. duben, což nás řadí na 24. místo ve světovém žebříčku.

Za necelé čtyři měsíce totiž česká společnost dokázala spotřebovat takové množství ekologických zdrojů a služeb, že by to planeta obnovovala celý rok.

„To poukazuje na naléhavou potřebu změny a na snižování ekologické stopy a množství vypouštěných skleníkových plynů naší země, abychom zajistili udržitelnou budoucnost pro příští generace,“ vysvětlují zástupci Greenpeace v tiskové zprávě. Dodávají také, že překročení limitů nemusí být nevyhnutelné.

Přemýšlíte o fotovoltaice? Spočítejte si úsporu

Podle žebříčků Global Footprint Network více než čtvrtina zemí na světě nepřekračuje povolenou míru. Problém spočívá v tom, že mnoho z těchto zemí je chudých. Bohatší země, které spotřebovávají fosilní paliva a další zdroje v nadměrné míře, zatím nepodnikly obtížné, avšak realizovatelné kroky k dekarbonizci a k omezení plýtvání.

Pro dosažení nových způsobů udržitelného života potřebuje společnost plán, který povede k ekologicky šetrné společnosti. K obnovení všeho, co lidstvo v současnosti od přírody vyžaduje, by dnes bylo zapotřebí biokapacity 1,75 Země.

Důležitá fakta:

  • Šedesát procent světové stopy tvoří emise uhlíku, jejichž největším zdrojem je spalování fosilních paliv. Abychom zabránili rychlé změně klimatu, musí být ideálně do roku 2050 nulové.
  • Tři miliardy lidí žijí v zemích, které produkují méně potravin, než spotřebují, a vytvářejí nižší příjmy, než je světový průměr.
  • Osm miliard lidí, tedy 72 procent světové populace, žije v zemi, která má deficitní biokapacitu a vytváří nižší příjem, než je světový průměr.
  • Letos dělí Den překročení kapacity Země a konec roku 156 dní.
  • Padesátileté přetrvávání překračování limitů Země znamená, že se roční deficity kumulují v ekologický dluh ve výši 19 let obnovy planety. Výsledkem je rozsáhlá degradace ekosystémů a atmosféra plná skleníkových plynů.

„Existuje spousta možností, jak překračování limitů zvrátit. Navíc jsou ekonomicky proveditelné. I poslední zpráva IPCC jasně dokládá, že řešení existují a máme je k dispozici. Chybí pouze vůle na politické úrovni,“ vysvětlují zástupci Greenpeace.

Největší přínos má podle nich solární a větrná energie, ochrana a obnova lesů a dalších ekosystémů, zemědělství a výroba potravin šetrné ke klimatu a energetická účinnost v mnoha podobách. Pokud společnost přijme určitá opatření na straně poptávky, může do roku 2050 snížit globální emise skleníkových plynů o 40 až 70 procent ve srovnání se současnými scénáři.

Lidstvo jen musí změnit způsob, jakým využívá technologie a zdroje k uspokojení svých potřeb v oblasti spotřeby energií, potravin, přístřeší, mobility a výrobků. Na systémové úrovni potom potřebuje jasný plán a konkrétní kroky, pro transformaci ekonomiky a energetiky.

Foto: Unsplash