Ovzduší na Ukrajině se během války zlepšilo díky zastavení zastaralého průmyslu, zjistila studie

Přestože válka ničí lidské životy a devastuje životní prostředí, konflikt na Ukrajině paradoxně vedl k dlouhodobě vyšší kvalitě ovzduší.

K překvapivému závěru dospěla studie nevládní organizace Arnika a společnosti World from Space vytvořená na základě satelitních snímků Evropské kosmické agentury. Studie dochází k závěru, že nepřetržitý provoz zastaralých uhelných elektráren, hutí a chemiček před ruskou invazí způsoboval větší znečištění, než výbuchy a požáry v době války.

„V žádném případě nechceme bagatelizovat katastrofální dopady války na životy Ukrajinců a škody na životním prostředí, jež způsobuje,“ říká vedoucí výzkumného týmu World from Space Jan Labohý.

„Snímky dálkového průzkumu Země nicméně ukazují, že válka má spíše lokální dopad v konkrétních místech explozí a požárů. Dříve jsme nad průmyslovými oblastmi Kryvbasu a Donbasu viděli souvislou vrstvu znečištění s významnými hodnotami i v rámci celé Evropy. Od únorové invaze však došlo k významnému poklesu celkového znečištění ovzduší, které je nejspíše způsobeno uzavřením nebo přerušením provozu většiny průmyslových zařízení a vysídlením obyvatelstva,” dodává Labohý.

Podle Marcely Černochové ze sdružení Arnika studie potvrdila, že provoz zastaralých technologií v těžkém průmyslu je zásadní hrozbou pro lidské zdraví i životní prostředí.

„Při poválečné obnově Ukrajiny je nezbytné vyloučit investice do technologií, jež nebudou splňovat technické a ekologické normy Evropské unie. Obyvatelé Ukrajiny si nezaslouží, aby průmyslové koncerny vydělávaly peníze na úkor jejich zdraví,“ uvádí Černochová.

Válka možná prospěla ovzduší, na půdu bude mít ale devastující vliv

Oleksij Angurec z ukrajinské nevládní organizace Zelený svět připomíná, že je důležité využívat i jiné metody než dálkový průzkum z vesmíru a popsat skutečný rozsah válečných škod.

„Zatímco na znečištění ovzduší se výbuchy projevují jen po omezenou dobu, obáváme se značné kontaminace zemědělské půdy a zdrojů pitné vody. Vzhledem k tomu, že válka stále pokračuje, je detailní průzkum možný jen v omezené míře,“ říká Angurec, který připravuje ve spolupráci s českými odborníky analýzy některých lokalit.

„Arnika letos zahajuje projekt na mapování dopadů války na ukrajinské životní prostředí,“ vysvětluje Marcela Černochová. „Studie o znečištění ovzduší je pouze první z řady analýz, jež musíme provést. Výsledky naší práce pak pomohou určit prioritní lokality k sanaci a ochránit zdraví lidí, kteří tam stále žijí nebo se plánují po osvobození vrátit,“ doplnila.

Arnika v Ukrajině pracuje od roku 2017 díky podpoře Programu transformační spolupráce MZV ČR a do svých aktivitu zapojuje řadu místních organizací a odborníků. Studii pracující se satelitním mapováním znečištění mapující předválečnou situaci vydala Arnika už v roce 2020.

Text: Tisková zpráva Arnika

Foto: Unsplash