Stavbu velkých projektů brzdí spekulanti s rezervovanou kapacitou

Česko potřebuje pro úspěšnou transformaci své energetiky co nejrychleji začít s budováním velkých zdrojů. Ty totiž v posledních letech v podstatě vůbec nepřibývají. Stejně tak se budeme muset zaměřit na rozvoj větrných parků, které dokáží vykrýt zimní měsíce a nahradit tak v té době chybějící výkon solárních zdrojů.

Marie Bastlová

15. 8. 2023

„Projekty jsou zatím ve fázi příprav. Bez velkých projektů ale nejsme schopni zvládnout tranzici energetiky. Měli bychom se poučit z okolních zemí, kde se velké projekty nejen že staví, ale je jich mnoho i dostaveno,“ říká Zdeněk Sobotka, zakladatel a CEO společnosti SOLEK. Ta v posledních letech budovala velké solární parky v Jižní Americe i po Evropě a teď se vrací zpět na český trh. A už má z něj i první zkušenosti: „Největší tuzemský problém podle mě v tuhle chvíli je regulatorika a vysoká rezervovanost kapacity sítě. U nás může kdokoliv spekulativně výrobní kapacitu zarezervovat a pak spekulativně prodat. Tohle je největší překážka rozvoje v tomto sektoru.“

Se stavbou velkých projektů souvisí i nově budované energeticky soběstačné výrobní kampusy. Jeden takový buduje u Tachova společnost Urbanity.

„Našimi klienty jsou výrobní společnosti, kterým v rámci našich udržitelných kampusů dokážeme nabídnout garantovanou cenu energií z lokálních obnovitelných zdrojů. V tuto chvíli takto bezemisně pokrýváme řádově 40-50 procent spotřeby elektrické energie. Máme vytvořený energetický ekosystém. Na střeše jsou solární instalace propojené s bateriovým úložištěm a dobíjecími chargery pro elektromobily. Podobně např. pracujeme i s teplem, kdy přes tepelná čerpadla využíváme geotermální energii. Odpovědně hospodaříme také s celým spektrem vody,“ popisuje Roland Hofman, spoluzakladatel skupiny Urbanity.



Co nejvíc brání rozvoji velkých projektů? Jak se liší zkušenosti ze solárního byznysu v Jižní Americe a u nás? A na jakých principech fungují energeticky soběstačné kampusy?

Nejen o tom debatují v dalším dílu podcastu Pod Proudem Zdeněk Sobotka, podnikatel a vizionář v oboru obnovitelných zdrojů energie, zakladatel a CEO společnosti SOLEK a Roland Hofman, spoluzakladatel skupiny Urbanity s moderátorkou Seznam Zpráv Marií Bastlovou.

Epizodu si můžete poslechnout také na: Spotify / Google / Apple

Foto: Svaz moderní energetiky