Petr Pavel bude v energetice aktivní, očekává jeho poradce

Decentralizace energetiky je absolutní trend a cesta, jak zvýšit energetickou bezpečnost a soběstačnost. Česko v něm ovšem zaostává za západními zeměmi Evropské unie. Chybí legislativa, dostatek odborných poradců, ale i jasná a dlouhodobá koncepce státu.

Marie Bastlová

14. 7. 2023

„Trošku jsme v posledních deseti až patnácti letech zaspali. Když to vezmu z pohledu domácností, tak pořád trpíme nedostatkem informací, lidem chybí odborná pomoc. A také stále postrádám jasnou vizi státu, která by řekla ano, tohle je směr, kterým chceme jít a na to jsme připraveni navázat další kroky,“ říká Michaela Valentová, vedoucí výzkumného týmu z elektrotechnické fakulty ČVUT v nejnovějším dílu podcastu Pod Proudem.

Budování nových malých zdrojů v tuto chvíli zřejmě nejvíce brzdí novela energetického zákona, která by měla mimo jiné umožnit vznik komunitní energetiky nebo sdílení vyrobené elektřiny.

„V období levných energií o to nikdo moc neměl zájem. Navíc decentralizace je těsna spojena s informacemi a určitou energetickou gramotností. Jsou to investice, které nemůžeme propočítávat jen čistě ekonomicky, musíme u nich vždy zohlednit široké vazby a přistupovat k tomu jako ke strategické investici,“ popisuje Jakub Maščuch, odborník na inovace v energetice, vede také Laboratoř organických Rankinových cyklů a jejich aplikací v Univerzitním centru energeticky efektivních budov ČVUT v Praze.

Tématům změny klimatu a moderní energetiky se slibuje věnovat i nový prezident Petr Pavel a právě Jakuba Maščucha si vybral jako svého poradce v této oblasti. „Pan prezident k tomu přistupuje velmi pragmaticky, ostatně o tom svědčí už jen to, že má poradce pro energetiku. V tuto chvíli si precizujeme, co a jak může hlava státu udělat. Za sebe očekávám, že někdy kolem poloviny prázdnin budeme mít jasněji o tom, jak prezident tohle téma uchopí. Očekávám, že bude aktivní stejně jako v dalších oblastech,“ říká na konec podcastu Pod Proudem Maščuch.

Podle čeho se rozhodují malí investoři a domácnosti při budování vlastních energetických zdrojů? Jak podporuje decentralizaci stát? A jak decentralizace energetiky souvisí s tolik potřebnou dekarbonizací českého teplárenství?

Nejen o tom debatují v dalším dílu podcastu Pod Proudem Michaela Valentová, vedoucí výzkumného týmu z elektrotechnické fakulty ČVUT se zaměřením na energetickou účinnost a Jakub Maščuch, odborník na inovace v energetice, vede také Laboratoř organických Rankinových cyklů a jejich aplikací v Univerzitním centru energeticky efektivních budov ČVUT v Praze a poradce prezidenta pro energetiku s moderátorkou Seznam Zpráv Marií Bastlovou.



Epizodu si můžete poslechnout také na: Spotify / Google / Apple



Foto: Svaz moderní energetiky