V Krušných horách se chystá těžba lithia, vše proběhne pod zemí

V Krušných horách se finalizuje průzkum a přípravné práce na těžbě lithia. Firma Geomet, z většiny vlastněná společností ČEZ, spolupracuje s experty z celého světa a už brzy by chtěla mít hotovou studii proveditelnosti. Pokud projekt získá potřebná povolení, mohla by těžba lithia začít už v roce 2027. Může přitom jít o zásadní a velkolepý projekt, a to nejen v samotné těžbě, ale i ve výrobě baterií.

Marie Bastlová

6. 6. 2023

„Plánujeme těžit podzemním způsobem, vstup do podzemí bude dva kilometry od obce Cínovec. Tam by probíhala těžba i základní část drcení a mletí, tím eliminujeme hluk i prach. Odtamtud by se surovina přesunula k dalšímu zpracování specifickou lanovkou, v úpravně bychom pak chtěli docílit toho, abychom mohli vyrábět finální produkt,“ popisuje v nejnovějším dílu podcastu Pod Proudem Tomáš Vrbický, geolog a technolog na projektu těžby lithia na Cínovci ze společnosti Geomet.



Česko by se díky těžbě lithia mohlo posunout i v oblasti akumulace. V současné době totiž za západními zeměmi Evropské unie zaostáváme.

„U nás pořád nemáme schválenou legislativu, která by umožňovala velká bateriová úložiště a komunitní energetická centra včetně úložišť, což v ostatních státech již nějakou dobu mají. Tohle způsobuje, že jsme trochu pozadu,“ vysvětluje Tomáš Kazda, docent na VUT v Brně a výzkumník v oblasti baterií s tím, že těžba lithia je velká příležitost pro změnu v energetice.

„Kromě lithia jsou u nás i naleziště manganu a grafitu a oboje se při výrobě baterií používá. Příležitost je to tedy velká. Ale všechny tyto procesy chtějí podporu ze strany vlády, investiční pobídky a také to dobře vysvětlit běžným občanům,“ doplňuje Kazda, který je sám vlastníkem českého patentu lithium sírových baterií, což jsou výkonné a levné baterie s velkým potenciálem z pohledu recyklace.

Jak daleko pokročila příprava těžby lithia? Jak složité je se do ní pustit? A jak je na tom Česko dnes v oblasti akumulace energie?

Nejen o tom debatují v dalším dílu podcastu Pod Proudem Tomáš Vrbický, geolog a technolog na projektu těžby lithia na Cínovci ze společnosti Geomet a Tomáš Kazda, docent na VUT v Brně a výzkumník v oblasti baterií s moderátorkou Seznam Zpráv Marií Bastlovou.



Epizodu si můžete poslechnout také na: Spotify / Google / Apple



Autorka: Marie Bastlová

Foto: Svaz moderní energetiky