Česko má šanci mít nejlepší komunitní energetiku. Inspirujme se u sousedů, radí experti

Vládou prošla novela Lex OZE 2, která umožní start komunitní energetiky. Ačkoliv má řadu dobrých parametrů, český systém energetických společenství může být lepší.

Ondřej Novák

30. 6. 2023

Tento díl podcastu Pod proudem je poněkud netradiční. Jde o první podcast, který jsme natáčeli mimo studio, konkrétně v Radiocafé na pražských Vinohradech, a to u příležitosti představení studie Outlook komunitní energetiky v Evropě. Materiál vypracoval Svaz moderní energetiky a mapuje silné a slabé stránky hned několika systémů komunitní energetiky, které využívají naši evropští sousedé.

Cílem materiálu je ukázat, v čem se můžeme při nastavování českého modelu komunitní energetiky inspirovat v zahraničí, a čemu se naopak vyvarovat.

V podcastu si navíc můžete poslechnout panelovou diskuzi hned trojice expertů. V panelu vystoupila radní Energetického regulačního úřadu Martina Krčová, právník Vojtěch Krajíček z kanceláře Doucha Šikola advokáti a také expert na komunitní energetiku Svazu moderní energetiky Martin Ander, který vedl vypracování zmíněné studie.



Natáčeli jsme 21. června těsně před tím, než vládou prošla zmiňovaná novela Lex OZE 2. Ta přinesla dlouho očekávaný impulz ke vzniku prvních energetických komunit. Podle expertů je novela nastavená pro začátek poměrně dobře, ale v řadě bodů by právě mohla ještě načerpat inspiraci v zahraničí.

„Zákon by měl ideálně garantovat, že do budoucna budou uvolněny omezující podmínky. Jednak podmínka na tři obce s rozšířenou působností, tedy územní limitace působení společenství pro obnovitelné zdroje. Do budoucna by měla být umožněna větší společenství,“ komentuje Martin Ander, expert na komunitní energetiku Svazu moderní energetiky. Dalším důležitým bodem je podle Andera, aby stát v horizontu několika let umožnil zájemcům o komunitní energetiku být členy více komunit najednou.

„Ještě nám chybí transpoziční novela, což je obrovský otazník, který může komunitní energetiku ještě zastavit,“ upozorňuje Martina Krčová, radní Energetického regulačního úřadu, která dodává, že samotná novela Lex OZE 2 ke spuštění reálně použitelné komunitní energetiky nestačí. Za důležité Krčová pokládá i chybějící energetické poradenství. „Energetická gramotnost pořád není dobrá,“ dodává Krčová.

„Podle evropských směrnic by společenství mělo mít v energetice velmi širokou působnost, která zahrnuje akumulaci energie a agregaci flexibility. Ty ještě nemáme v energetickém zákoně upraveny. Je potřeba je tam upravit a jakmile je tam budeme upravovat, je potřeba aby do nich byla zahrnuta i komunitní energetika,“ dodává Vojtěch Krajíček z kanceláře Doucha Šikola advokáti.

Jaké další legislativní a technické překážky bude ještě nutné překonat? A které zkušenosti od evropských sousedů jsou pro český model nejinspirativnější? Dozvíte se v podcastu Pod proudem.

Epizodu si můžete poslechnout také na: Spotify / Google / Apple

Foto: Svaz moderní energetiky