Každé čtvrté nové auto na Ukrajině je elektromobil nebo hybrid, zájem o spalováky upadá

Ukrajině dlouhodobě vévodily auta s benzinovými motory, zájem o ně ale v posledních letech klesá. Za poslední půlrok už netvoří ani polovinu trhu. Naopak o elektromobily a hybridy je zájem stále větší.

Automobily s benzinovými motory pomalu přestávají vévodit ukrajinskému trhu, ačkoliv stále drží největší podíl. Podle serveru Ukraine Business News se za první pololetí roku 2023 podíl benzinových aut snížil z 57 procent na 49 procent. Zájem se tedy oproti předchozímu roku snížil o osm procent.

Důvodem je především rostoucí poptávka po elektromobilech a hybridech. V letošním roce elektromobily zatím pokryly 10 procent trhu s novými auty, což je nárůst o čtyři procenta. Ještě větší zájem ze strany kupců zaznamenaly hybridy, které vykrývají 18procentní podíl trhu s novými auty.

To jinými slovy znamená, že hybridní automobily šlapají na paty dieselovým motorům, o které zájem ukrajinského trhu poměrně stagnuje, dieselová auta tvoří 22 procent trhu. Nízkoemisní auta tak vykrývají dohromady 28 procent celkového trhu s novými auty.

To je více i ve srovnání s Českou republikou, kde podíl automobilů s alternativním pohonem za posledních šest měsíců činil 21,3 procenta, jak uvedly České noviny.

Na útěku elektromobilem nabití od Tesly zdarma

Ukrajině se od počátku konfliktu snaží pomáhat i Elon Musk, ačkoliv jeho poskytnutí a stažení Starlinku bylo přijato rozporuplně. Automobilka Tesla nabízela bezplatné nabíjení elektromobilů pro ty, kteří před válkou prchají.

V příhraničních částech Ukrajiny, tedy na hranicích Polska, Slovenska a Maďarska, mohli Ukrajinci nabíjet své elektromobily bezplatně. Nebylo by to poprvé, co v případě katastrofy Elon Musk nabízí pomoc formou nabíjení zdarma.

Podobně se zachoval například v roce 2018 při požárech v Kalifornii nebo při hurikánu Florence. Je to ale poprvé, kdy nabíjení nabídl všem majitelům nízkoemisních aut, bez ohledu na značku.

Foto: Unsplash