Státní podpora solárního ohřevu vody ušetří domácnostem tisíce korun ročně

Vedle příspěvku na zateplení mohou nově senioři a další nízkopříjmové domácnosti dostat peníze také na pořízení termických nebo fotovoltaických systémů na ohřev vody.

Pavel Baroch

18. 4. 2023

Z programu Nová zelená úsporám Light dostanou až 90 tisíc korun, přičemž roční úspora může překročit 10 tisíc korun.

Už nejen dotace na výměnu oken či vchodových dveří a zateplení střechy nebo fasády. Úspěšný program Nová zelená úsporám Light nabídne od května také příspěvek na pořízení solárního ohřevu vody. Program je určený pro seniory, domácnosti pobírající příspěvek na bydlení nebo pro lidi s invalidním důchodem třetího stupně.

O nový příspěvek si budou moci požádat nejen noví zájemci, ale také ti, kteří už peníze z programu dostali – právě na dílčí zateplení svého domu. Jedna domácnost tak může dostat 150 tisíc na zateplení plus 90 tisíc na termický nebo fotovoltaický systém na ohřev vody. Peníze je možné získat i zálohově.

„Celkově tak nízkopříjmové domácnosti mohou v Nové zelené úsporám Light získat na energeticky úsporné renovace domů téměř čtvrt milionu korun,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Čtyřčlenná rodina ušetří více než 10 tisíc

Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) připomněl, že dvoučlenná domácnost může díky solárnímu systému na ohřev vody ročně ušetřit až téměř 4 tisíce korun. V případě čtyřčlenné domácnosti může uspořená částka dokonce překročit 10 tisíc.

„Pokud si nízkopříjmové domácnosti v rámci programu Nová zelená úsporám Light zažádají až o 90 tisíc korun na pořízení některého z termických či fotovoltaických systémů, získají do budoucna velmi zajímavý zdroj na výrobu teplé vody pro svoji domácnost, díky němuž budou v této oblasti méně ekonomicky závislí na vývoji cen energií,“ uvedl ministr Jurečka.

Státní podporu jednoduchých fotovoltaických systémů na ohřev vody přivítal také Svaz moderní energetiky https://www.modernienergetika.cz/ , podle něhož jde v kombinaci s dílčím zateplením o jeden z nejdůležitějších impulsů pro řešení energetické chudoby v České republice.

„Solární energie v minulém desetiletí dostala v řadě českých diskuzí nespravedlivou nálepku řešení pro takzvané solární barony. Vláda aktuálním krokem ukazuje, že jde o levné a jednoduché opatření, které pomůže zranitelným domácnostem s nižšími příjmy okamžitě snížit výdaje za energie,“ řekl Obnovitelně.cz programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák.

Původní etapa Nové zelené úsporám Light skončí 30. dubna, přičemž už od 2. května budou moci domácnosti žádat o příspěvek na solární ohřev vody. I po tomto datu zůstane stejná možnost čerpat peníze na dílčí zateplení.

„Žadatelé nemusí spekulovat, která z etap je pro ně výhodnější, ani odkládat podání své žádosti. „Ti, co už svoji žádost na zateplení v první výzvě podali a chtějí v úsporách pokračovat, si jednoduše podají novou žádost o dotaci na soláry,“ připomněl ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Jediným rozdílem je, že zatímco výměnu oken nebo zateplení střechy bylo možné provádět i svépomocí, u solárního ohřevu vody musí montáž provést odborná firma s patřičným oprávněním. Existují ještě další podmínky, které se týkají minimální celkové plochy střešního systému nebo objemu akumulačního zásobníku.

Program dostal třímiliardovou injekci

Program Nová zelená úsporám Light byl spuštěn zkraje letošního roku. Za zhruba čtyři měsíce jeho fungování je zájem o dotace na energetické úspory tak velký, že do něj Ministerstvo životního prostředí musí už podruhé „přisypat“ další peníze. V lednu se začínalo na 1,5 miliardách, následně se částka zvýšila na 3 miliardy a teď je k dispozici už 6 miliard.

„Zájem o zateplení rodinných domů a rekreačních objektů využívaných k trvalému bydlení je stále opravdu velký. I těm nejzranitelnějším skupinám obyvatel se díky Nové zelené úsporám Light dostalo masivní pomoci a umožnilo jim přečkat letošní krizovou zimu. A nejen to, úsporná opatření pomohou šetřit výdaje na vytápění i v dalších letech,“ uvedl ministr Petr Hladík.

„Rozhodnutí navýšit alokaci o další tři miliardy korun bylo logickou reakcí na neustávající příliv žádostí o dotace na snadné a na úspory efektivní renovace. Chceme i nadále podporovat ohrožené domácnosti a posilovat jejich energetickou nezávislost,“ dodal Hladík.

Státní fond životního prostředí zatím dostal bezmála 24 tisíc žádostí o dotace za 2,6 miliardy korun. Zatím proplatil okolo 17,5 tisíce žádostí ve výši 1,9 miliardy, přičemž průměrná výše dotace je 110 tisíc korun. Na fond se z více než 90 procent obracejí senioři, denně přijde asi 200 žádostí. Největší zájem je o výměnu oken a zateplení fasády.

Autor: Pavel Baroch

Ilustrační foto: Shutterstock