Česko ode dneška žije na ekologický dluh. Z přírody si bereme více, než je schopna letos poskytnout

Do konce roku sice zbývá ještě více než osm měsíců, i tak Česká republika už vyčerpala svou roční ekologickou kapacitu. Takzvaný Country overshoot day letos připadá na 12. dubna.

Pavel Baroch

12. 4. 2023

Tři měsíce a 12 dní. Tak dlouho trvalo, než obyvatelé České republiky přesáhli okamžik, kdy poptávka po přírodních zdrojích překročila kapacitu, kterou je naše země schopna v tomto roce obnovit. Česká pobočka Greenpeace s odvoláním na informace mezinárodní výzkumné organizace Global Footprint Network uvedla, že takzvaný takzvaný Country Overshoot day, neboli Den překročení hranice Země, pro Českou republiku připadá v letošním roce na 12. dubna.

Overshoot day porovnává ekologickou stopu, která udává, kolik přírody, respektive biologicky produktivních oblastí, potřebujeme pro naplnění našich potřeb a jaká je biokapacita planety. Ta se dá popsat jako schopnost přírody se regenerovat a absorbovat odpady včetně emisí skleníkových plynů.

Obojí se udává v globálních hektarech a srovnání ukazuje, o kolik si z přírody bereme víc, než je nám schopna poskytnout. Velkou část naší ekologické stopy tvoří uhlíková stopa. Pokud poptávka obyvatelstva po ekologickém bohatství převyšuje nabídku, vykazuje daný region ekologický deficit.

Spočítejte si úsporu a získejte střešní elektrárnu do několika týdnů

Region s ekologickým deficitem uspokojuje podle Greenpeace poptávku dovozem, likvidací vlastních ekologických aktiv (například nadměrným rybolovem) nebo vypouštěním oxidu uhličitého do atmosféry.

Potřebovali bychom 1,75 planety

„Z přírody si bereme více, než je schopna produkovat a obnovovat. Ještě do 70. let nám planeta poskytovala více, než jsme potřebovali. Od té doby ovšem naše globální spotřeba roste tak, že bychom aktuálně potřebovali asi 1,75 planety pro uspokojení naší spotřeby. Žijeme na dluh, který za nás zaplatí příští generace,“ upozornil Jan Freidinger, koordinátor biodiverzitní kampaně Greenpeace ČR.

Česká pobočka této mezinárodní organizace vyzvala vládu, aby okamžitě přijala kroky vedoucí k omezení ekologické stopy a k ochraně přírodních zdrojů. „Nejde jen o naši budoucnost, ale také o budoucnost našich dětí a dalších generací,“ konstatovala organizace ve svém prohlášení.

Připomněla, že Country overshoot day je varováním pro nás všechny. Pražská kancelář Greenpeace uvedla, že velmi významnou část české ekologické stopy tvoří emise uhlíku, které způsobují změnu klimatu.

„Jejich největším zdrojem je energetika a spalování uhlí. Současná vláda se na rozdíl od předchozích ve svém programovém prohlášení zavázala vytvářet podmínky pro odklon od uhlí do roku 2033. Tento závazek však nesmí zůstat jen na papíře, což hrozí i vzhledem k tomu, že Obvodní báňský úřad v Mostě už nepravomocně rozhodl o prodloužení povolení těžby na dole Bílina až do roku 2035. Vláda musí činit konkrétní kroky chránící životní prostředí a přírodní zdroje a v tomto případě má k tomu příležitost,” poznamenal Jaroslav Bican, koordinátor energetické kampaně Greenpeace ČR.

Podle poslední, už Šesté hodnotící zprávy Mezivládního panelu OSN pro změnu klimatu (IPCC) https://www.ipcc.ch/ dosáhne planeta Země úrovně kritického globálního oteplení o 1,5 stupně Celsia oproti hodnotám před průmyslovou revolucí už v příštím desetiletí. Změna je ale podle vědců stále možná, i když by si vyžádala miliardy dolarů a rozsáhlou mezinárodní spolupráci.

Autor: Pavel Baroch

Ilustrační foto: Pixabay