Zkušenosti z polského solárního boomu: vyplatí se sázka na velké hráče s tradicí

Polsko patří v domácí fotovoltaice mezi jedny z nejvyspělejších zemí v Evropě. Loni ale tamní trh se solárními elektrárnami postihl krach, který řada firem nepřežila.

Ondřej Novák

30. 3. 2023

Pokud jedete vlakem do Polska, hned po přejezdu hranic za Bohumínem si kromě změny průvodčího můžete všimnout ještě jednoho zásadního rozdílu oproti Česku. Moře střech pokryté solárními panely. Může se zdát, že jsou snad na každé druhé budově. Na novostavbách i na starších domech, na bytovkách i chalupách, prostě všude. Ačkoliv je Polsko proslulé silnou uhelnou lobby a přezíravým postojem vlády ke klimatické krizi, ve střešní fotovoltaice patří mezi evropskou špičku.

Zatímco v roce 2018 Polsko disponovalo 562 megawatty instalovaného výkonu solárních elektráren, loni to bylo už 12 527 megawattů, přičemž radikálního nárůstu Poláci dosáhli zejména mezi lety 2021 a 2022, kdy se jim instalovaný výkon podařilo meziročně dokonce zdvojnásobit.

Takovou dynamiku nevykazoval žádný jiný trh v Evropě a v celkovém výkonu slunečních elektráren je Polsko nyní na třetím místě v Evropě za Německem a Španělskem. Pro srovnání, Česku se instalovaný výkon podařilo z 2075 megawattů v roce 2018 zvýšit do loňska jen na 2573 megawattů, přičemž k hlavnímu růstu zájmu přispěla až ruská invaze na Ukrajinu.

Konec fotovoltaického ráje?

Po letech solárního boomu ale loni v dubnu přišel zlom. „Vláda změnila pravidla pro provoz domácí fotovoltaiky, zejména co se týče dodávání přebytků do sítě. Do loňského dubna lidé mohli prostřednictvím net-meteringu využívat takzvanou virtuální baterii, nyní ale vláda změnila systém na net-billing, kdy lidé musejí přebytky prodávat,“ vysvětluje Michał Gondek, viceprezident polského dodavatele fotovoltaik Columbus Energy.

Ačkoliv přechod na net-billing není pro majitele solárních elektráren nutně méně výhodný než virtuální baterie, na trhu zavládla panika a poptávka po fotovoltaice opadla na zlomek zájmu předchozích let. „Trh se hodně pročistil, zejména menší a mladší firmy změnu systému neustály,“ dodává Gondek.

Columbus Energy na polském trhu působí od roku 2015 a za uplynulých osm let dodala zákazníkům přes 60 tisíc instalací. Kromě střešních fotovoltaik se zaměřuje i na stavbu velkých pozemních solárních farem nebo dodávku tepelných čerpadel. „Krizi jsme ustáli právě díky tomu, že jsme na trhu dlouho. Držíme velké skladové zásoby, takže jsme schopni objednávky dokončit nejpozději do měsíce, v Polsku ale montujeme i druhý den po podpisu smlouvy,“ vysvětluje Gondek.

Krach menších dodavatelů přitom řadu polských zákazníků může časem dostat do hodně nepříjemných problémů. V případě závady na instalaci se nebudou mít kam obrátit s reklamací a bude pro ně komplikovanější najít odpovídající servis. Podle Gondeka takový scénář u Columbusu nehrozí díky velikosti firmy a dlouholetým zkušenostem z trhu.

Columbus expanduje k sousedům

Kvůli poklesu poptávky na polském trhu se Columbus začal poohlížet i po okolních zemích. Loni v létě firma expandovala do Česka, kde zaručuje instalaci do měsíce od podpisu smlouvy. Běžné dodací lhůty jsou přitom na tuzemském trhu kvůli vysoké poptávce i třeba půl roku. Navíc se stále častěji objevují zprávy o neseriózních instalačních firmách, které svým zákazníkům dluží funkční střešní elektrárny i rok a déle. Columbus pro zásobování českého trhu využívá velkokapacitní logistické centrum u Krakova, díky kterému má firma jistotu, že české zákazníky uspokojí ve slíbeném termínu.

„Zajímavé také je, že 9 z 10 českých domácností má zájem rovnou i o akumulaci přebytků. A to ať už do domácího bateriového úložiště nebo do bojleru s teplou vodou. V Polsku byl kvůli nastavení systému výkupu přebytků dříve zájem o akumulaci zcela minimální, výrazný nárůst pozorujeme až v posledním roce,“ upozorňuje na jeden z rozdílů mezi českými a polskými zákazníky Gondek.

Firma se v dohledné době chystá expandovat i na Slovensko, které z hlediska fotovoltaiky patří mezi nejzaostalejší země v Evropě. Naopak Maďarsko jakožto další země Visegrádské čtyřky, která disponuje poměrně rozvinutým solárním sektorem, Poláky z Columbusu zatím neláká.

Autor: Ondřej Novák

Foto: Ondřej Novák