Pozor na energošmejdy ve fotovoltaice. Lákají na nereálnou návratnost investic

Podvodníci v energetice si našli novou oblast pro neférové jednání se zákazníky. Lákají je například na nereálnou návratnost investic do fotovoltaických elektráren.

Pavel Baroch

17. 3. 2023

Ohromný zájem českých domácností o vlastní solární elektrárny výrazně zvýšil počet instalačních firem na trhu. Mezi nimi se ale objevují také podvodníci, pro něž se vžil název energošmejdi.

Podle nezávislé poradenské společnosti EGÚ Brno se jejich neférové jednání týká návratnosti investice do solárních panelů. Ve skutečnosti je až čtyřikrát delší, než někteří dodavatelé slibují – jak ukazuje analýza této firmy.

„Solární elektrárny jsou v mnoha případech funkčním řešením pro snížení nákladů na energie a nová energetika se bez nich neobejde. Budou například přirozenou součástí většiny nových staveb. Doporučujeme však domácnostem i firmám, aby se nenechaly zlákat mnohdy zavádějícími informacemi o nereálně rychlé návratnosti investic,“ varoval Michal Macenauer, ředitel strategie společnosti EGÚ Brno.

„Takové kalkulace vznikají zejména započtením loňských extrémně vysokých cen elektřiny do celé doby provozu elektrárny. Cena silové elektřiny však od té doby klesla o více než osmdesát procent,“ dodal Macenauer, podle něhož bude pokles pokračovat i v následujících letech a brzy se tento trend výrazně podepíše na snižování účtů u koncových odběratelů.

Macenauer upozornil také na to, že vyčíslení návratnosti investic navíc v mnoha případech vůbec nezohledňuje ani nezbytný servis, nutnou průběžnou výměnu komponentů nebo náklady na úpravu odběrného místa.

Reálná návratnost je vyšší

Podle EGÚ Brno se reálná návratnost nejčastěji navrhovaného řešení s bateriovým úložištěm pro běžný rodinný dům při využití dotace pohybuje okolo 10 až 11 let, a bez dotace ještě výrazně déle.

Při započtení ceny silové elektřiny z loňského roku na úrovni 6 korun za kilowatthodinu po celou dobu využívání solárních panelů se však návratnost zdánlivě zkrátí v obou případech zhruba o tři roky. A při vypuštění servisních nákladů po dobu provozu elektrárny a nákladů na výměnu především střídače může domnělá návratnost atakovat dokonce 7 let.

EGÚ Brno zároveň zpochybňuje i výhodnost využití baterií na odběrném místě, které montážní firmy často důrazně doporučují. Upozorňuje na amortizaci baterie a jejich vlastní spotřebu elektřiny.

„U některých dodavatelů lze dokonce aktuálně nalézt i informace o návratnosti fotovoltaiky pro domácnosti na úrovni tří let. Návratnost solárních elektráren v řádu nižších jednotek let však nebyla reálná nikdy,“ zdůraznil Michal Macenauer.

„Domácnosti a firmy by se proto neměly nechat zlákat podezřele vypadajícími nabídkami montážních firem bez dohledatelné historie, ale vybírat spíše mezi renomovanými dodavateli. Zároveň by neměly investovat jen z důvodu očekávání rychlé návratnosti.“

Vidina rychlého výdělku

Neférové praktiky se podle EGÚ Brno objevují především u nových a menších dodavatelů, kteří se na trhu objevili poté, co se v loňském roce enormně zvýšila poptávka po solárních elektrárnách, na čemž se snaží rychle vydělat.

„Firemní instalace mají většinou výrazně lepší návratnost než domácí fotovoltaiky. Ta se u firem podle našich výpočtů pohybuje většinou mezi čtyřmi až šesti lety. Jsou ale i výjimky v obou směrech. Ekonomickou výhodnost investice do solární elektrárny by si měly firmy nechat vyhodnotit na míru,“ doporučil Michal Macenauer.

Dodal, že jeho firma u zákazníků zohledňuje mimo jiné tvar odběrového diagramu. „Přínosy fotovoltaiky porovnáváme s přínosy alternativních investic, například do úspor nebo změny výrobních technologií,“ poznamenal Macenauer.

Zatímco koncem roku 2022 se cena elektřiny pro maloodběratele pohybovala nad vládou garantovaným stropem 6 korun za kilowatthodinu, již letos očekává EGÚ Brno pokles ceny pod pět korun. V následujících dvou letech by pak měla cena nadále klesnout až na úroveň 3,5 koruny za kilowatthodinu s DPH.

„V následujících letech budeme sledovat pokles ceny elektřiny, protože její výše byla dána především drahým zemním plynem, jehož cena s náhradou ruských dodávek zákonitě velmi výrazně klesá. Chceme-li být úspěšní ve snižování uhlíkové stopy a samozřejmě v podnikání, je třeba investice opět posuzovat ekonomicky, zahrnout všechny náklady a zohlednit vývoj cen energií v čase,“ konstatoval Macenauer.

Dodal, že strach z nedostatku zemního plynu nebo astronomických cen elektřiny je už minulostí. „Fotovoltaika může přinést domácnostem i firmám zajímavé, nikoliv však zázračné benefity, nespoléhejme se ale na informace nové generace energetických šmejdů,“ dodal.

Investice na desítky let

Martin Novák, obchodní ředitel zavedené společnosti Solar Global, ve vyjádření pro Obnovitelně.cz uvedl, že současná situace v některých ohledech připomíná období prvního solárního boomu v letech 2009 a 2010. Tehdy se také objevila velká nabídka instalačních firem, které naslibovaly návratnost v řádu několika let včetně průběžného servisu, ale do pár let zrušily svou činnost.

„To vnímáme jako největší riziko,“ uvedl Martin Novák. „Zkušenost máme také s firmami, které se v energetice vůbec neangažují a z ničeho nic začaly nabízet výstavby fotovoltaických elektráren.“ U instalací se podle Nováka musí počítat, že bude fungovat až 30 let, a je tedy potřeba uzavírat smlouvy s firmami, které se na tomto dynamickém trhu drží dlouhodobě.

„To, že tady jsou společnosti, které slibují zavádějící představy o návratnosti investice, aniž by zohledňovaly ostatní náklady, je věc druhá. I když u velkých projektů pro firmy můžeme očekávat návratnost kolem pěti let, u menších fotovoltaických elektráren instalovaných na rodinných domcích se opravdu tato lhůta často přibližuje deseti letům. Každý projekt vyžaduje individuální a pečlivou analýzu a volbu společnosti, která má na trhu alespoň několik let zkušeností a pozitivní výsledky,“ řekl Obnovitelně.cz Novák.

Petr Vaverka, člen dozorčí rady zkušené společnosti Columbus Energy, upozornil na to, že se v současné době mohou zákazníci setkat také s různými prodejci, kteří zprostředkovávají prodej fotovoltaiky, ale sami instalace neprovádí.

„Doporučujeme vybírat především z ověřených a spolehlivých dodavatelů, kteří klientům vyhotoví technický audit, analýzu návratnosti investice a poskytnou dlouhodobé záruky a servis,“ řekl Obnovitelně.cz Vaverka.

Dodal, že jeho firma se klientům snaží vysvětlovat, že pořízení fotovoltaiky nebo tepelného čerpadla je investice na desítky let a nejde jen řešení o aktuální situaci s vysokými cenami energií.

Fotovoltaický index kvality

To, že si s kvalitou nabízených služeb mezi stovkami nových instalačních firem nejsou zákazníci jistí, potvrdil ředitel Solární asociace Jan Krčmář. „Počet dotazů na vhodné řešení elektrárny a spolehlivého dodavatele byl loni enormní,“ konstatoval.

Solární asociace proto vypracovala takzvané zásady kvality pro instalaci a servis fotovoltaických elektráren. Index má 28 bodů a může se k němu přihlásit každý zájemce.

„Jejich splnění ze strany instalační firmy by mělo každému zájemci o solární elektrárnu garantovat dostatečné informace, kvalitně provedený projekt, bezproblémovou montáž a bezpečný provoz zařízení,“ vysvětlil Krčmář.

Součástí indexu kvality je například prohlášení, že firma nenabízí zákazníkovi řešení s maximální výší státní dotace, ale s maximálním přínosem pro něj. Měla by být rovněž připravená předložit zákazníkovi reference dokončených projektů.

„Asociace také pořádá odborné semináře na aktuální témata související se solární energetikou,“ dodal Jakub Vrána, mluvčí už zmiňované společnosti Solar Global, která byla před lety u zrodu Solární asociace.

Autor: Pavel Baroch

Ilustrační foto: Pixabay