Stavební zákon štěpí koalici. Někteří poslanci budou hlasovat proti vládnímu usnesení

Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj dnes projedná novelu stavebního zákona. Poslanci budou rozhodovat i o stanovisku, které má vrátit účast veřejnosti do stavu před rokem 2018.

Martin Marek

16. 3. 2023

V minulém týdnu jsme psali o protestu ekologických organizací proti dalšímu omezení účasti veřejnosti, které schválila vláda Petra Fialy s novelou stavebního zákona, a který aktuálně projednávají poslanci. Do protestu před Ministerstvem pro místní rozvoj se zapojilo 153 spolků, reprezentujících několik tisíc aktivních občanů.

Ve druhém čtení novely stavebního zákona a zákona o Jednotném environmentálním stanovisku, které by mělo nahradit všechna řízení, která dnes při povolování staveb vydávají orgány ochrany přírody a krajiny, došlo k překvapivému zvratu.

Ve výborech byl nejdříve načtený „kompromisní“ koaliční pozměňovací návrh, který vrací účast veřejnosti do stavebních řízení v případě kácení stromů a zásahů do biotopů zvláště chráněných rostlin a živočichů.

V poslední minutě projednávání zákona ve sněmovně pak poslankyně Pirátů Klára Kocmanová načetla pozměňovací návrh, který vrací účast veřejnosti ve stavebních řízeních do stavu před rokem 2018 (kdy došlo na návrh poslance Jaroslava Foldyny k jejímu zásadnímu omezení).

Pozměňovací návrh pirátky Kocmanové je přitom úplně stejný, jako byl původní návrh Ministerstva životního prostředí, který prošel řádným připomínkovým řízením, a které jej těsně před jednáním vlády loni na podzim za dosud nejasných okolností stáhlo. Stejný návrh, tedy úplný návrat účasti veřejnosti, už měsíce hlasitě žádají právě ekologické spolky.

Rozhodnutí na poslední chvíli

Podání návrhu zvažovala poslankyně Kocmanová do poslední chvíle.

„V zájmu ochrany přírody jsem se bála, abych ochranu ještě nezhoršila, a nepošťouchla sněmovnu svým pozměňovacím návrhem, ještě k něčemu horšímu,“ říká poslankyně Kocmanová.

To je vzhledem k historické zkušenosti projednávání účasti veřejnosti celkem pochopitelná obava. Nakonec podle slov poslankyně převážilo svědomí a odpovědnost vůči voličům. „Máme to v programu, se kterým jsme kandidovali a v klubu jsme se shodli, že to je ta správná cesta, kterou budeme podporovat,“ říká poslankyně.

Podle svých slov se Klára Kocmanová snažila pro svůj návrh několik měsíců získat podporu, ale neuspěla u ministrů ani poslanců. Těsně před druhým čtením tak Piráti na tiskové konferenci vyhýbavě říkali, že návrh na návrat účasti veřejnosti nemá mezi poslanci podporu, i když by si to sami přáli, proto podpoří kompromisní návrh.

Zatím bez koaliční podpory, pouze mezi jednotlivými poslanci

Vládní koalice se snaží ve sněmovně dodržovat vládní jednotu a podle koaliční dohody tak poslanci vládních stran hlasují jen pro ty návrhy, které se dohodnou na koaličním jednání. V případě pozměňovacího návrhu Kláry Kocmanové na úplný návrat účasti veřejnosti do stavebních řízení to podle všeho platit nebude.

Spočítáme vám, kolik můžete ušetřit pomocí domácí fotovoltaiky

Pro návrh bude podle Kláry Kocmanové hlasovat klub Pirátů, který má čtyři poslance. Pro bude podle svého vyjádření hlasovat také poslanec a bývalý hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard ze Starostů a nezávislých. Podle informací, které má Obnovitelně.cz k dispozici, budou pro pozměňovací návrh hlasovat také další dva členové poslaneckého klubu Starostů a nezávislých.

Splní Starostové a nezávislí své předvolební sliby?

Právě STAN bude zajímavé sledovat. Dalším hlasem pro návrat účasti veřejnosti by totiž mohl být ministr školství Vladimír Balaš (STAN), který tak spolu s ministry Pirátů hlasoval již na vládě. Na naše dotazy, jak bude hlasovat, neodpověděl. Hnutí Starostové a nezávislí navíc ve společném volebním programu spolu Piráty slibovalo podporu návratu veřejnosti do rozhodování. Měli by tedy v souladu s předvolebním slibem hlasovat pro pozměňovací návrh poslankyně Kocmanové.

„Ve věci stavebního zákona bude ještě klub před třetím čtením jednat, ale u kácení dřevin a zvláště chráněných rostlin a živočichů podpoříme v rámci stavebního řízení rozšíření práv veřejnosti,“ odpověděl na dotaz Obnovitelně.cz, zda podpoří návrat účasti veřejnosti v plném rozsahu, předseda poslaneckého klubu STAN Josef Cagan.

„Jednotlivé pozměňovací návrhy ještě prochází naše odborná komise a definitivně rozhodne poslanecký klub,“ odpověděl na stejný dotaz předseda STAN Vít Rakušan.

Předsedkyně Výboru pro životní prostředí Jana Krutáková (STAN) na stejný dotaz odpověděla, že to bude ještě věcí dalších jednání. Na další jednání odkázala také poslankyně Věra Kovářová (STAN).

„Už jsme o tom sice jednali, ale budeme ještě jednou v pátek před hlasováním, proto nechci říkat závazné stanovisko veřejně“, potvrzuje probíhající jednání i poslankyně Barbora Urbanová (STAN).

Tepelné čerpadlo pomáhá snížit náklady na vytápění. Vyplatí se vám?

Dalším nerozhodnutým je i poslanec a bývalý starosta Radějova Martin Hájek (STAN).

TOP 09 návrh Pirátů nepodpoří

Strana TOP 09, která často zdůrazňuje svůj ekologický program, návrat účasti veřejnosti podle všeho nepodpoří.

„Budu hlasovat pro koaličně vydiskutovaný a koaličními poslanci předložený pozměňovací návrh, který se týká účasti veřejnosti a kácení dřevin, respektive ochrany zvláště chráněných rostlin a živočichů. Paní Kocmanová pak oproti dohodě předkládá ještě návrh, který nepodpoříme,“ odpověděla na dotaz redakce předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Jak se jednotlivé strany k hlasování nakonec postaví bude jasnější po jednání výboru pro veřejnou správu, který bude jednat o všech pozměňujících návrzích ve čtvrtek odpoledne. To redakci potvrdil i předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) na přímý dotaz, zda podpoří návrh Kláry Kocmanové, neodpověděl. Mluvčí ministerstva nám ovšem sdělil, že se nic na postoji ministerstva od druhého čtení nezměnilo.

Ministerstvo životního prostředí návrh Pirátů podpořilo, ministr a lidovci ne

Nejzajímavější situace nastala v případě lidovců, kteří spravují Ministerstvo životního prostředí. Ministerstvo před jednáním Výboru pro veřejnou správu jeho členům napsalo, že s pozměňovacím návrhem Kláry Kocmanové souhlasí. Přesná odpověď ministerstva zní:

„Souhlas. Pozměňovací návrh je uveden mezi pozměňovacími návrhy k tisku č. 328, vztahuje se však k tisku č. 329.“

Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný na dotaz Obnovitelně.cz k hlasování řekl, že vnímá pozměňovací návrh poslankyně Kláry Kocmanové jako porušení koaliční dohody, postoj ministerstva však chápe. A dodal, že rozumí tomu, pokud návrh podpoří i ministr životního prostředí, že na jeho místě by udělal to samé. Zároveň předseda Výborný řekl, že případné neschválení plného návratu účasti veřejnosti nevnímá jako porušení programového prohlášení vlády, ale že autorem té kapitoly byl právě Petr Hladík.

Těsně před jednáním vlády o Jednotném environmentálním povolení rezignovala ministryně životního prostředí Anna Hubáčková a ministerstvo vzápětí stáhlo projednaný návrh návratu veřejnosti a z povolení se stalo „pouhé“ stanovisko. Během prvního čtení zákona zase nebyl ve sněmovně přítomný ministr Marian Jurečka a zákon za něj představoval ministr dopravy.

Při druhém čtení zákona byl ministr Jurečka na jednání v zahraničí a tehdy pověřený náměstek a dnešní ministr životního prostředí Petr Hladík byl na dovolené. Zákon tak opět představoval ministr dopravy Martin Kupka (ODS), který je přitom proti návratu účasti veřejnosti do stavebních řízení.

MŽP: Jde o kompromis

Ministr Petr Hladík není poslancem a o návrhu nebude proto na jednání sněmovny hlasovat. Měl by ovšem před závěrečným čtením vystoupit na plénu a návrh zákona vlastního ministerstva představit a poslancům sdělit, jaké pozměňovací návrhy ministerstvo a sám ministr podporuje. Ministr Petr Hladík nám po urgencích skrze tiskovou mluvčí odpověděl:

„Cílem MŽP od počátku bylo, aby se účast veřejnosti vrátila. Po projednání se všemi koaličními stranami (včetně Pirátů) ovšem vznikla shoda na aktuální podobě zákona (ke kterému byl načten koaličními poslanci předem koaličně projednaný poslanecký návrh v čele s Davidem Šimkem). Z naší strany jde o kompromis, který jsme ochotni akceptovat, protože veřejnost se bude moci účastnit územních a stavebních řízení všude tam, kde se rozhoduje o výjimkách z chráněných druhů a také kácení veřejné zeleně. Veřejnost tak bude mít větší možnosti něž v návrhu, který připravila minulá vláda Andreje Babiše. MŽP dál trvá na tom, že účast veřejnosti na rozhodování je důležitá pro transparentnost i kvalitu rozhodování úředníků.“

Zde je třeba připomenout, že i podle ekologických organizací schválený stavební zákon vlády Andreje Babiše vracel veřejnost do všech stavebních řízení bez výjimky. Není tedy pravda, co tvrdí o stavebním zákonu minulé vlády ministr Petr Hladík.

Z pohledu ochrany přírody je „Babišův“ stavební zákon problematický především kvůli odnětí pravomocí orgánů ochrany přírody a krajiny, což novela vlády napravuje.

SPD proti, ANO se ještě rozmýšlí

Opozice větší účast veřejnosti nejspíš nepodpoří. „Pozměňovací návrh nepodporujeme,“ napsala redakci poslankyně Karla Maříková z SPD.

Bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) nám sdělila, že samostatný návrh poslankyně Kocmanové hnutí ANO také nepodpoří. Kompromisní návrh s účastí veřejnosti u kácení dřevin a chráněných živočichů možná ano, rozhodnou se po jednání klubu.

Jak více než půl roční přetahovaná o návrat účasti veřejnosti dopadne, bude jasné až po samotném třetím čtení. Nicméně ve hře je i varianta, že na samotné hlasování o pozměňovacím návrhu Kláry Kocmanové nakonec nemusí vůbec dojít. Podle jednacího řádu totiž nelze hlasovat o návrzích, které by byly v rozporu s již schváleným návrhem. Může se tak stát, že sněmovna nejdříve schválí „kompromisní“ návrh s omezenou účastí veřejnosti a pak již nebude možné hlasovat o návrhu Pirátů.

Někteří poslanci také mohou žádat jeho vyřazení návrhu Kocmanové z procedurálních důvodů, které naznačuje ve své odpovědi Ministerstvo životního prostředí – že nebyl správně načten. To je nejspíš jen formalita, protože novela stavebního zákona i zákon o Jednotném environmentálním stanovisku se projednávají od počátku společně. Poslankyně Klára Kocmanová ovšem rozhodně říká, že návrh v žádném případě z jednání nestáhne.

Třetí a závěrečné čtení by mělo proběhnout na konci března.

Autor: Martin Marek

Úvodní foto: Jakub Šedý,, Zelený kruh



Aktualizace 16.3.: Opravili jsme v článku překlep