Budějovičáci budou mít levnější vodné i stočné. Město spouští projekt úspor za stovky milionů

České Budějovice by v příštích letech měly díky rozsáhlému projektu energetických úspor ušetřit stovky milionů korun.

Pavel Baroch

12. 12. 2022

Objemem jde o dosud největší zakázku formou EPC, tedy energetickými službami se zárukou úspor pro tuzemské samosprávy. Investice sice přesahuje 300 milionů korun, ale jihočeská metropole nepotřebuje ani korunu, protože se celá akce následně zaplatí z dosažených úspor.

U spotřeby tepla dosáhnou roční úspory spotřeby zhruba 35 procent, u vody necelých 20 procent a spotřeba elektrické energie klesne o téměř polovinu. Úspory se významně promítnou také na cenách vodného a stočného. Investiční a stavební fázi, která bude završena na sklonku roku 2023, i následnou garanci dosažených úspor má na starosti energetická skupina MVV Energie CZ, konkrétně divize energetických služeb.

V rámci dosud největšího komunálního EPC projektu se příští rok zateplí pět škol a školek, instalují se nové vzduchotechniky a řídící systém, osadí se 5,5 tisíce LED svítidel s možností regulace osvětlení nebo se nainstalují fotovoltaické panely o celkovém výkonu 1,2 megawatt-peak na střechách vybraných objektů.

Úspornějšími zařízeními budou vybaveny také kuchyně. Významných úspor dosáhne českobudějovický magistrát rovněž díky evropské dotaci z Operačního programu Životní prostředí.

„Celková investice na rekonstrukci vybraných objektů představuje částku zhruba 300 milionů korun. Počáteční investice z našeho rozpočtu budou nulové, protože se vše následně hradí právě z úspor,“ poznamenal náměstek primátorky Michal Šebek (ODS).

Projekty za 500 milionů

Divize energetických služeb MVV patří k matadorům na tuzemském trhu EPC. Kontrakt v Českých Budějovicích je pro ni rekordní. Skupina současně pracuje na deseti dalších EPC projektech po celé republice v celkovém objemu převyšujícím půl miliardy korun.

V letošním roce již skupina uspěla například ve dvou výběrových řízeních Psychiatrické nemocnice Kosmonosy. V hlavním areálu tohoto zdravotnického zařízení jde o akci za téměř 93 milionů, projekt v lokalitě Sadská přesahuje 17 milionů. Mezi další získané zakázky patří energetické úspory v budově Krajského ředitelství Českého statistického úřadu v Brně nebo v areálu Státních léčebných lázní Janské Lázně.

„Zakázka v Českých Budějovicích potvrzuje naši dlouhodobou ambici být spolehlivým partnerem veřejného sektoru. Jde o další skokové navýšení hodnoty EPC projektů v řadě. Jsem rád, že jsme na očekávaný rostoucí počet výběrových řízení včas zareagovali personálním i technologickým posílením našeho týmu. Nyní můžeme tyto naše investice úročit,“ řekl Jörg Lüdorf, předseda představenstva MVV Energie CZ a.s.

Podepsaný kontrakt zároveň podle něho potvrzuje, jaký význam mají pro samosprávy, ale i stát a soukromý sektor technologická opatření, která snižují energetickou náročnost budov. „Ve všech případech je pro zákazníky i zájemce o EPC projekty klíčovou informací to, že na investici do úspor potřebují minimální finanční prostředky. Přípravnou fázi lze pokrýt hned několika dotačními programy. Realizaci samotnou hradí naše společnost, kdy náklady jsou spláceny z budoucích dosažených úspor,“ poznamenal Martin Hvozda, manažer divize energetických služeb MVV.

Ušetřené peníze i emise

Největším tuzemským poskytovatelem projektů energetických úspor formou EPC je společnost ENESA z holdingu ČEZ ESCO, pod jejímž vedením se uskutečňují desítky projektů na stovkách budov po celém Česku. Jen za loňský rok zákazníci společnosti ENESA ušetřili na energiích minimálně asi 244 milionů korun, a to v cenách z let, kdy se projekty spustily. Vzhledem k růstu cen energií je tak reálná úspora výrazně vyšší. Projekty EPC mají rovněž nemalý ekologický přínos. Ročně se uspoří desítky tisíc tun oxidu uhličitého.

„Šetříme zákazníkům stovky milionů korun ročně, ale potenciál projektů EPC v Česku je mnohem vyšší. Budovy jsou zodpovědné za asi čtyřicet procent spotřeby energie a třetiny emisí oxidu uhličitého,“ řekl před časem Kamil Čermák, generální ředitel ČEZ ESCO.

Střešní solární elektrárna může přinést úsporu i 30 tisíc korun za rok. Vyplatí se i vám?

Z toho podle něj vyplývá, že prostor pro snižování energetické náročnosti budov je v Česku obrovský. „Podle analýzy Ministerstva průmyslu jsou více než tři čtvrtiny státních budov energeticky nehospodárných. Ročně by tak stát mohl šetřit desítky miliard korun. Zároveň bychom tím posílili naši energetickou nezávislost a bezpečnost, protože úsporami snižujeme svou energetickou závislost na zahraničí,“ dodal Čermák.

Největší úspory energie ze všech aktivních EPC projektů společnosti ENESA jsou tradičně dosahovány v Kongresovém centru Praha, a to více než třicet milionů korun ročně. Je to dokonce o několik milionů více, než má centrum zaručeno ve smlouvě.

Projekt EPC nyní doplní ještě fotovoltaická elektrárna na střeše objektu. Více než dva tisíce panelů na ploše sedmi tisíc metrů čtverečních z ní dělá největší solární zdroj v centru hlavního města. Její rozloha dokonce přesahuje velikost fotbalového hřiště. Čistá elektřina pokryje deset procent spotřeby centra a ušetří mu 5,5 milionu korun.

Akcionáři Kongresového centra jsou Ministerstvo financí a Hlavní město Praha. „Jsem rád, že Kongresové centrum Praha jako veřejně vlastněná společnost jde příkladem. Energetické úspory a nové obnovitelné zdroje jsou přesně to, co v současné situaci potřebujeme, abychom snižovali náklady na energie a zvýšili svou energetickou soběstačnost a nezávislost na energiích z Ruska,“ řekl premiér Petr Fiala (ODS), který Kongresové centrum nedávno osobně navštívil.

Autor: Pavel Baroch

Ilustrační foto: Pixabay