Česko na solárním chvostu. Fotovoltaiku má jen každá pětadvacátá domácnost, v Polsku každá sedmá

Česko zaostává ve fotovoltaice nejen za západní Evropou, ale už i za svými sousedy ze zemí bývalého východního bloku. Výrazně napřed je například Polsko, kde má vlastní střešní fotovoltaickou elektrárnu už čtrnáct procent domácností. V Česku jen necelá čtyři procenta rodinných domů.

Ondřej Novák

23. 11. 2022

České domácnosti mají přitom letos o fotovoltaiku rekordní zájem. Podle polské společnosti Columbus Energy, která nedávno vstoupila i na tuzemský trh, lze v Česku pozorovat stejný boom, jaký naši severní sousedé zažili před čtyřmi lety v souvislosti se zavedením dotačního programu Mój Prąd a polská vláda tehdy také zavedla daňové zvýhodnění fotovoltaických elektráren. Podobnou situaci v Česku nyní zažíváme kvůli vysokým cenám energií a také vlivem dotačního programu Nová zelená úsporám.

Z hlediska nárůstu instalovaného výkonu je Polsko v posledních letech pravidelně na předních příčkách evropských statistik. V loňském roce Poláci dokonce obsadili druhou příčku s nárůstem o 3,7 gigawattu instalovaného výkonu. Do konce letošního léta země podle Institutu obnovitelné energie disponovalo 1,1 miliony malých instalací o celkovém výkonu 10,6 gigawattu.

Oproti tomu, v Česku bylo do konce června 2022 podle dat Solární asociace připojených jen 60 229 fotovoltaických elektráren o celkovém výkonu 2 255 megawattpeak. Ačkoliv jde v porovnání s prvním pololetím loňského roku o dvousetprocentní nárůst, za Polskem Česko stále propastně zaostává. Obě země ale mají společné, že 80 procent instalací je prováděno na rodinných domech.

„V Česku je obrovský potenciál, co se obnovitelných zdrojů týče. V loňském roce instalovaný výkon v polské fotovoltaice dosáhl 7,67 GW a do konce července 2022 se navýšil na 10,6 GW, což je téměř pětinásobek instalované kapacity v Česku,” říká Petr Částek, člen představenstva Columbus Energy.

Instalovat se dá i v zimě

Ačkoliv nejvyšší výkon sluneční elektrárny podávají v letních měsících, podle odborníků je vhodné s instalací nových panelů neotálet. I nižší míra slunečního svitu totiž domácnostem pomáhá ušetřit na drahých energiích. Přitom nákup fotovoltaiky se v aktuálních cenách může vrátit už za pět let.

Tip: Ministr Jurečka vyhlásil válku energetické chudobě: stát zaplatí zateplení domů nízkopříjmovým domácnostem

„Rozdíl v objemu výroby fotovoltaické elektrárny mezi létem a zimou závisí na celé řadě faktorů, zejména pak lokalitě budovy, výšce, ve které jsou panely umístěny, orientaci panelů vůči světovým stranám a jejich sklonu, použitým modulům či klimatickým podmínkám v daném roce. Obecně se dá říct, že od dubna do září panely vyrobí 70 % roční produkce, ve zbývajících měsících produkují 30 %,” vysvětluje Petr Částek a dodává, že nízké teploty ani sníh solárním panelům nevadí.

Instalaci nových fotovoltaických panelů navíc mohou zdržet subdodávky některých komponent od dodavatelů, proto se vyplatí s projektem začít neprodleně. Společnost Columbus Energy, která vstoupila na český trh na začátku podzimu, zajišťuje bezpečnou montáž dle vlastní instalační normy díky dostatečnému množství materiálu i pracovníků do 30, respektive 90 kalendářních dní od složení zálohy v závislosti na zvolené variantě instalace.

Firma chce v Česku příští rok instalovat tisíce fotovoltaik

Do konce roku společnost plánuje instalovat stovky fotovoltaik a tepelných čerpadel, v příštím roce pak 500 až 1000 zařízení za měsíc. Díky napojení na polskou mateřskou společnost má potřebné know-how, dostatek materiálu a především garantuje odbornou instalaci se záručním servisem.

„Naše portfolio nazýváme Ekosystém Columbus. V praxi to funguje tak, že máte dům, kde vytápění zajišťuje vysokoteplotní čerpadlo, které získává energii přímo z okolního vzduchu. Jeho provoz zase zajišťuje elektřina vyrobená fotovoltaickou elektrárnou. Tu ukládáte do bateriového úložiště, abyste ji mohli využívat, i když zrovna nesvítí slunce, a nabíjíte s ní i váš elektromobil,“ okomentoval obchodní model firmy Petr Částek při oznámení expanze skupiny do Česka v září letošního roku.

V budoucnu chce firma klientům nabídnout i zajištění výkupu přebytečné energie formou virtuální baterie. To znamená, že společnost vyrobené přebytky odebere a klient je může zpětně využít třeba v zimních měsících, kdy domácí fotovoltaika podává nižší výkony, než v létě.

Majoritním vlastníkem společnosti Columbus Energy a. s. je mateřská firma Columbus Energy Polsko, která na tamním trhu působí už devět let. Za tu dobu nainstalovala více než jeden milion solárních panelů na střechy šedesáti tisíc polských domácností. Jde o kapitálovou skupinu 126 firem, z nichž 116 vzniklo kvůli projektům solárních farem. Dceřiná společnost pro český trh vznikla v srpnu letošního roku a má 200 zaměstnanců.

Autor: Ondřej Novák

Foto: Columbus Energy